COVID-19: Fumatul crește riscul de infectare cu coronavirus. Efectele din plămâni

Dana Lascu |
Data publicării:
Fumatul dăunează sănătății
Fumatul dăunează sănătății

Cercetătorii de la Baylor College of Medicine, Universitatea din Carolina de Sud și alte instituții au identificat fumatul drept un potențial factor de risc pentru infecția cu virusul COVID-19.

Autorii corespondenți Dr. Christopher I. Amos, director al Institutului de Cercetări Clinice și Translaționale din Baylor, Dr. Guoshuai Cai, profesor asistent la Universitatea din Carolina de Sud și colegii lor au analizat seturi de date ale ARN exprimate în diferite tipuri de țesutul pulmonar, comparând fumătorii actuali și foștii fumători și nefumătorii.

Au privit expresia ACE2, molecula din tractul respirator pe care noul coronavirus o folosește pentru a atașa și a infecta celulele umane, provocând COVID-19. De asemenea, au privit expresia FURIN și TMPRSS2, enzime umane cunoscute pentru a facilita infecția cu virusul care dă COVID-19.

Cercetătorii au raportat în studiul publicat de American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (link studiu) o creștere cu 25 la sută a expresiei ACE2 în țesuturile pulmonare de la fumători, la persoane care au fumat cel puțin 100 de țigarete în timpul vieții lor, în comparație cu nefumătorii. De asemenea, fumatul a crescut prezența FURIN, dar într-o măsură mai mică în comparație cu ACE2. Expresia TMRPSS2 în plămâni nu a fost asociată cu fumatul. Ei au descoperit, de asemenea, că fumatul a remodelat expresia genică a celulelor din plămâni, astfel încât gena ACE2 a fost mai puternic exprimată în celule goblet (caliciforme), celule care secretă mucusul în scopul de a proteja mucoasele din plămâni.

Efectul semnificativ avut de fumat asupra expresiei pulmonare ACE2, identificat în acest studiu, indică nu numai o creștere a punctelor de intrare pentru virusul care determină COVID-19, ci poate sugera un risc crescut de legare virală și de intrare a virusului în plămânii fumătorilor. Rezultatele oferă informații valoroase pentru identificarea populațiilor potențial susceptibile la infecție.

„Am emis ipoteza că rezultatele mai rele ale infecțiilor cu COVID-19 în regiunile lumii cu un nivel ridicat de fumat pot reflecta factori gazdă", a spus Amos. „Studiile asupra pacienților cu COVID-19 ar ajuta la elucidarea influenței fumatului asupra rezultatelor COVID-19", a mai explicat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel