COVID-19 și complicațiile cardiace. Cum afectează INIMA

Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace


Pe măsură ce pandemia COVID-19 crește, este din ce în ce mai clar că infecția este mai mult decât o boală pulmonară. Mulți pacienți dezvoltă complicații cardiace, deși motivele nu sunt clare. 

Persoanele cu boli de inimă sau cu antecedente de accident vascular cerebral prezintă un risc crescut de infecție cu coronavirus și de a suferi simptome mai severe, potrivit American Heart Association (AHA).

Dar aceste infecții severe nu atacă doar plămânii. De asemenea, medicii observă leziuni la inimă - de la atac de cord, la inflamația mușchiului cardiac, până la aritmii cardiace potențial fatale, notează WebMD.

Cauzele precise sunt încă discutate. Și ar putea fi atât „directe, cât și indirecte", a spus dr. Sahil Parikh, cardiolog la Centrul Medical Irving din Columbia University din New York.

În mod indirect, a explicat el, stresul general de a fi grav bolnav poate produce un efect asupra persoanelor cu probleme cardiace existente.

În plus, pot exista efecte particulare ale COVID-19, potrivit Dr. Robert Bonow, cardiolog la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago.

Coronavirusul are proteine care se atașează de anumiți receptori din plămâni. După cum se întâmplă, celulele vaselor de sânge au aceiași receptori, a explicat Bonow. Se crede că infecția poate deteriora uneori direct vasele de sânge, ceea ce poate provoca cheaguri de sânge care duc la un atac de cord.

O altă complicație cardiacă observată în COVID-19 este miocardia, o inflamație a mușchiului cardiac.

Cauza este neclară, unii cercetători speculând faptul că virusul poate infecta uneori inima direct. Dar, în acest moment, a spus Parikh, probele reale ale acestui lucru „nu sunt grozave".

Un alt posibil vinovat este răspunsul sistemului imunitar împotriva virusului. Atunci când se oprește de sub control - o reacție inflamatorie severă cunoscută sub numele de furtună de citokine - poate deteriora organele din tot corpul, inclusiv inima.

Cât de frecvente sunt complicațiile cardiace?

Într-un studiu publicat luna trecută în JAMA Cardiology, medicii de la un spital din Wuhan, China, au raportat că „leziunile cardiace" au fost frecvente în experiența lor. Printre 416 pacienți spitalizați pentru COVID-19 severă, aproximativ 20% au suferit leziuni cardiace. Mai mult de jumătate dintre acești pacienți au murit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel