COVID-19, SIMPTOM ciudat nebăgat în seamă până acum. Cât de grav este

Dana Lascu |
Data publicării:
Pacienții COVID-19 sunt duși la spital cu ambulanța. Foto: Pixabay
Pacienții COVID-19 sunt duși la spital cu ambulanța. Foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit încă un simptom pe care-l prezintă multe dintre persoanele care se infectează cu coronavirus și dezvoltă boala COVID-19. 

Oamenii infectați cu coronavirus care dezvoltă COVID-19 pot prezenta un nou simptom în care degetele de la picioare devin roșii și umflate și, în cele din urmă, devin violete, spun oamenii de știință.Ei au descoperit că afectarea poate dura luni de zile.

Afecțiunea, numită deja „degetele de la picioare COVID” (COVID toes în engleză), se dezvoltă de obicei în decurs de o săptămână până la patru săptămâni de la infectarea cu coronavirus.

Cercetările efectuate de Liga Internațională a Societăților Dermatologice și Academia Americană de Dermatologie au constatat că mare parte din cazuri sunt ușoare, iar picioarele revin la normal în câteva săptămâni.

Dar la aproximativ una din șase persoane, învinețirea degetelor necesită tratament spitalicesc, în timp ce unii dintre cei cu simptome „COVID lung” (care se vindecă greu) raportează cazuri care durează și câteva luni.

Dr. Esther Freeman, de la Registrul Internațional de Dermatologie COVID-19, colaborarea dintre cele două organisme de cercetare, a spus, conform Sky News, că „Se pare că există un anumit subgrup de pacienți care, atunci când fac COVID, dezvoltă inflamații la nivelul degetelor de la picioare, care se înroșesc și se umflă, iar în cele din urmă se învinețesc. În majoritatea cazurilor, se rezolvă de la sine și afectarea dispare. Este relativ ușoară. Durează în medie aproximativ 15 zile. Dar am văzut pacienți la care durează o lună sau două luni. (...) Ceea ce este foarte surprinzător este când depășești această marcă de 60 de zile (...) Unii dintre pacienții noștri care au [COVID de] 150 de zile - aceștia sunt [pacienții] cu degetele de la picioare roșii sau violete sau umflate de mai multe luni.”

Aproximativ jumătate dintre pacienții din registru au raportat că au avut sau au „degetele de la picioare COVID” și aproximativ 16% dintre aceștia au trebuit să fie spitalizați, ca rezultat, arată cifrele.

„Începem să vedem efecte pe termen lung ale COVID în alte sisteme de organe. Este pentru prima dată când recunoaștem că acest lucru se poate întâmpla și în piele. Cred că ridică multe întrebări cu privire la ce fel de inflamație se produce - există inflamație în altă parte a corpului? Nu știm încă răspunsul”, a arătat experta. 
Raportul va fi prezentat la Congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie (EADV) din Elveția, de săptămâna aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel