COVID-19: starea de oboseală poate să persiste multe săptămâni după vindecare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Oboseala
Oboseala

Starea de oboseală a fost resimțită multe săptămâni după vindecarea de COVID-19, arată datele unui studiu recent.

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu infecție acută cu COVID-19 continuă să simtă oboseală persistentă la 10 săptămâni după boală, potrivit unui nou studiu publicat pe 9 noiembrie în jurnalul cu acces liber PLOS ONE de Liam Townsend de la Trinity College Dublin, Irlanda și colegii săi .
Oboseala este una dintre cele mai frecvente simptome de care se plâng inițial persoanele care prezintă infecție cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Consecințele pe termen lung ale COVID-19 nu au fost bine studiate și s-a exprimat îngrijorarea că virusul are potențialul de a declanșa un sindrom de oboseală post-virală.

În noul studiu, cercetătorii au urmărit oboseala, precum și caracteristicile pacienților, inclusiv severitatea COVID-19, markerii de laborator, nivelurile de markeri inflamatori și condițiile preexistente, la 128 de participanți la studiu care au fost anterior infectați cu SARS-CoV-2. Participanții, recrutați toți dintr-un ambulatoriu post-COVID-19 de la Spitalul St. James din Dublin, Irlanda, au fost de 54% femei și au avut în medie 49,5 ani. 55,5% dintre participanți au fost internați la spital pentru tratamentul COVID-19, în timp ce restul au fost tratați ca ambulatori.

În medie, aceștia au fost evaluați pentru studiu la 72 de zile după externarea dintr-un spital sau, dacă au fost gestionați ca ambulatori, după un termen de 14 zile după diagnostic. 52,3% dintre participanții la studiu au simțit oboseală cel puțin 6 săptămâni după infecția cu COVID-19. Doar 42,2% dintre pacienți au raportat că și-au revenit pe deplin. Important este că nu a existat nicio asociere între severitatea COVID-19, necesitatea internării în spital sau markerii de rutină de inflamație de laborator, cu probabilitatea de a suferi oboseală persistentă după infecție.

Deși studiul este limitat în sensul că cohorta populației era predominant albă și irlandeză, iar pacienții au fost evaluați doar la un singur punct de timp, fără urmărire, autorii au constatat, de asemenea, că sexul feminin și antecedentele de anxietate sau depresie erau mai frecvente grupul care a reclamat oboseală. De asemenea, acest studiu demonstrează că oboseala post-COVID nu are legătură cu severitatea infecției inițiale, astfel încât prezicerea dezvoltării sale nu este ușoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel