COVID-19: Un medic din Franța a vândut cel puțin 220 certificate verzi false, la prețul de 1.000 de euro bucata

Dana Lascu |
Data publicării:
Certificate de vaccinare COVID-19. Foto: DC Medical
Certificate de vaccinare COVID-19. Foto: DC Medical

Un medic care profesa lângă Paris, Franța, a fost reținut de poliție fiind suspectat că ar fi vândut cel puțin 220 de certificate verzi COVID-19 false, la prețul de 1.000 de euro bucata. Polițiștii au confiscat și teste RT-PCR false.

Presupușii complici ai medicului reținut de polițiștii din Franța, o femeie de 53 de ani și un bărbat de 49 de ani, precum și circa 20 de cumpărători au fost, de asemenea, arestați preventiv, a precizat o sursă din cadrul poliției.

Medicul, în vârstă de 56 de ani, deține un cabinet în localitatea Joinville-Le-Pont, la sud-est de Paris. El este suspectat că a vândut cel puțin 220 de certificate verzi false, la prețul de 1.000 de euro bucata. Doar din acestea medicul și complicii săi au obținit peste 220.000 de euro, arată anchetatorii. 

În timpul perchezițiilor la cabinetul medicului reținut de polițiștii francezi, anchetatorii au confiscat, printre altele, certificate și teste PCR false.

Anchetatorii au confiscat, de asemenea, „circa cincisprezece conturi bancare în valoare de câteva mii de euro”.

Au cumpărat certificatele ca să plece în vacanță

Aceste cazuri de falsificare legate de pandemia de COVID-19 implică adesea „persoane angajate în centre de vaccinare (...) care folosesc codul medicului pentru a emite certificate false”, însă rareori „un medic care vrea să facă profit”, a declarat sursa din cadrul poliției franceze, conform AFP și Agerpres.

În luna iulie, anchetatorii au fost avertizați de existența unui cont Snapchat care oferea teste PCR și certificate verzi false. Investigațiile au demonstrat că, în realitate, „pacienții nu s-au prezentat niciodată la cabinet” pentru a face un test de depistare a COVID-19. 

Cei circa 20 de clienți ai medicului francez reținut ieri, aflați în custodia poliției, toți având vârsta de peste 18 ani, nu se opun în mod deosebit vaccinării, însă „perioada de vară” le-ar fi motivat achizițiile frauduloase.

Motivul pentru care obținut aceste certificate verzi false a fost că „unele țări au cerut o schemă completă de vaccinare și ei au plătit prețuri exorbitante pentru a pleca în vacanțe”, a mai spus sursa din cadrul poliției.

Și în ara noastră au fost mai multe astfel de cazuri care sunt anchetate acum de Direcția Națională Anticorupție. În România, ultimul caz asemănător s-a înregistrat săptămâna trecută când o asistentă care lucra la un cabinet medical de familie este cercetată penal și acuzată de luare de mită, după ce ar fi eliberat mai multe certificate de vaccinare false. Femeia primea între 500 și 1500 de lei de la fiecare pacient, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel