Craiova: Caravana de screening a cancerului de col uterin a început testările în mediul rural

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin merge săptămânal în satele și comunele doljene, unde o echipă de medici ginecologi fac testări gratuite pentru prevenția și depistarea cancerului de col uterin.

Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin trimisă de către Ministerul Sănătății la SCJU Craiova în 2018 merge săptămânal în satele și comunele doljene unde o echipă de medici ginecologi de la SCJU Craiova fac testări gratuite pentru prevenția și depistarea cancerului de col uterin, potrivit unui comunicat de presă al SCJU Craiova.

Cu ajutorul unității mobile se dorește depistarea la timp a cancerului de col uterin în rândul femeilor. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a SJU Craiova ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Unitățile mobile au fost achiziţionate pentru a creşte capacitatea tehnică a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului.

Spitalul Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani.  

„Ne dorim ca pacienții și asociațiile de pacienți să știe că la SCJU Craiova găsesc mereu o ușă deschisă, ca la orice problemă întâmpinată conducerea spitalului trebuie să fie prima sesizată.

Ne dorim să dezvoltăm mai multe programe de prevenție și educație medicală, să creștem accesul la serviciile medicale  și încrederea în unitățile medicale de stat, în care lucrează aceeași medici din sistemul privat.

SCJU Craiova își propune în perioada următoare să dezvolte acțiuni prin care să informeze și conștientizeze atât pacienții cât și medicii asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au, dar și măsuri pentru crearea unui mediu propice desfășurării actului medical în condiții de profesionalism și de respect pentru pacienți”, se mai arată în document.

Tromboliză, după ani buni, la Craiova 

La SCJU Craiova se face tromboliză, după ani buni în care pacienții nu au putut benficia de această procedură. Astfel, pacienții care suferă un accident vascular cerebral ischemic (AVC) pot beneficia de tromboliză și la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Problema aparatelor CT (computer tomograf) care nu funcționau a fost rezolvată, iar medicii dispun de aparatura și medicația necesară efectuării trombolizei.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova derulează programul național de tromboliză, iar, în acest moment pacienții pot beneficia de un astfel de tratament. Secția de Neurologie a fost dotată în ultimele luni cu șase paturi noi dotate cu monitor, cu funcții speciale pentru urmărirea bolnavului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel