Creierul femeii, mai tânăr cu trei ani decât al bărbatului

Dana Lascu |
Data publicării:
Generația Net
Generația Net

Creierul femeii pare să fie cu peste trei ani mai tânăr ca al bărbatului, la aceeași vârstă, conform unui nou studiu legat de metabolismul creierului. Rezultatele acestuia ar putea explica de ce femeile își păstrează capacitățile cognitive mai mult timp.

Timpul trece diferit pentru creierul femeilor față de cel al bărbaților. În timp ce creierul tinde să se micșoreze odată cu vârsta, la bărbații se atrofiază mai repede decât femeile.

Un nou studiu de la Facultgatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis constată că creierul femeii pare să fie cu aproximativ trei ani mai mic decât cel al bărbații de aceeași vârstă cronologică, din punct de vedere metabolic.

Constatările, publicate online pe 4 februarie în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), aduc indicii că femeile tind să rămână „ascutițe" mental mai mult decât bărbații.

Factori legați de sex determină îmbătrânirea

„Abia am început să înțelegem modul în care factorii legați de sex ar putea afecta traiectoria îmbătrânirii creierului și modul în care aceasta ar putea influența vulnerabilitatea creierului la bolile neurodegenerative", a spus autorul principal al studiului dr. Manu Goyal, profesor asistent de radiologie la Institutul de Radiologie al Universității Mallinckrodt.

„Metabolismul creierului ne poate ajuta să înțelegem unele dintre diferențele pe care le vedem între bărbați și femei pe măsură ce îmbătrânesc".

Creierul funcționează pe bază de zahăr, dar felul în care creierul folosește zahărul se schimbă pe măsură nesc. Bebelușii și copiii utilizează o parte din combustibilul creierului lor într-un proces numit glicoliză aerobă, care susține dezvoltarea creierului și maturizarea. Restul zahărului este transformat în energie pentru a alimenta procesele care duc la punerea în practică a sarcinilor de zi cu zi, care presupun gândire și acțiune. La adolescenți și adulți tineri, o parte considerabilă a zahărului din creier este, de asemenea, dedicată glicolizei aerobe, dar fracțiunea scade constant cu vârsta, ajungând la cantități foarte mici până când oamenii trec de vârsta de 60 de ani.

Cum au realizat studiul

Participanții la studiu - 121 de femei și 84 de bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 82 de ani - au făcut investigații PET CT pentru a măsura fluxul de oxigen și glucoza din creierele lor. Pentru fiecare persoană, cercetătorii au determinat fracțiunea de zahăr angajat în glicoliza aerobă în diferite regiuni ale creierului. Ei au adaptat un algoritm pentru a găsi o relație între vârstă și metabolismul creierului. Au introdus datele atât ale femeilor cât și ale bărbaților, și au adaptat programul pentru a calcula vârsta creierului fiecărui subiect. Analizând aceste rezultate, au constatat că, în medie, creierul unei femeii este mai tânăr cu 3,8 ani decât al unui bărbat de aceeași vârstă.

„Diferența medie de vârstă a creierului calculată între bărbați și femei este semnificativă și reproductibilă, dar este doar o fracțiune din diferența dintre două persoane de sex opus", a explicat Goyal, într-un material dat publicității de Washington University School of Medicine.

Relativa tinerețe a creierului femeii a fost detectabilă chiar și în rândul celor mai tinere participante, care erau în vârstă de 20 de ani.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel