Cristian Vlădescu - Val Vâlcu, despre "banii urmează pacientul": E ca și când am face concurs pe autostradă. Eu am Ferrari, dvs. aveți Trabant

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cristian Vlădescu - Foto: Freepik @stockking @gpointstudio
Cristian Vlădescu - Foto: Freepik @stockking @gpointstudio

"Suntem pe ultimul loc la procentul din PIB alocat sănătății. Și cu cine ne comparăm? Cu Germania, cu Franța, cu Anglia, cu țări din vestul Europei".

Invitat în emisiunea "Dezbateri în sănătate" de la DC Medical, prof. dr. Cristian Vlădescu, specialist în management sanitar și sănătate publică, ne-a vorbit despre sistemul de asigurări de sănătate și despre investițiile în sănătate. 

Alături de jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii, Cristian Vlădescu a vorbit despre principiul: "banii urmează pacientul" și care este bugetul sistemului de asigurări de sănătate.

"În educație a pornit acest sistem: banii urmează elevul și ca urmare, nu mai rămâne nimeni repetent cu restanțe, scad baremurile la admitere", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Și în sănătate la fel. Nu știu dacă a pornit înainte, dar în sănătate, când s-a introdus sistemul de asigurări, una dintre așteptările celor care l-au promovat, era exact ăsta: banii să urmeze pacientul, să urmeze pacientul care primește îngrijiri. Nu conta că e public, că e privat și acum urmează pacientul, dar cu anumite condiții", a remarcat Cristian Vlădescu. 

"Dacă în 2010 recunoșteam că, după un deceniu, că acest sistem de asigurări n-a fost aplicat, s-a aplicat alceva", a completat Val Vâlcu.

"Să știți că acum e din ce în ce mai greu să funcționeze. Și vă spun și de ce. Atunci erau mai mulți potențiali asigurați, adică populația României, nu știu, era 21 de milioane, să spunem, când s-a introdus în 1997 - 1998, mai tineri, nu toți erau potențial clienți ai sistemului sanitar. Acum sunt mai puțini, mai vârstnici și cu patologie mai avansată pe de o parte. Pe de altă parte, acum, fiind în UE și așteptările sunt altele", a mai spus Cristian Vlădescu, care ne-a oferit și câteva cifre.

"Când s-a introdus sistemul de asigurări era 800 de milioane de dolari bugetul total al sistemului sanitar. Astăzi, la 25 de ani după, bugetul total e de vreo 14 miliarde de dolari.

800 de milioane - 14 miliarde, deci de 14 ori mai mult. În dolari vorbim, dolari americani. Nemulțumirea e cel puțin la fel de mare ca atunci", a spus Cristian Vlădescu.

Sănătatea, comparația Trabant - Ferrari

"Peste toate astea, input-urile, că într-un sistem este procesul prin care utilizezi intrările și ieșirile. Noi, de regulă, ne uităm la ieșiri: care e starea de sănătate, câte intervenții, bypass-uri care se fac, dar nu ne uităm la intrări. Dacă ne uităm la intrări suntem pe ultimul loc sau penultimul, depinde cum și ce calculăm.

Pe ultimul din punct de vedere al procentului din PIB alocat sănătății, pe penultimul în ceea ce privește suma pe cap de locuitor, că pe ultimul sunt bulgarii.

Și cu cine ne comparăm? De principiu, cu Germania, cu Franța, cu Anglia, cu țări din vestul Europei.

Și la ce concluzii ajungem? Management defectuos!

E ca și când noi am face un concurs pe autostrada București - Constanța. Eu am Ferrari, dvs. aveți trabant.

Eu ajung înainte și zic ce șofer e prost e dl. Vâlcu, schimbăm șoferul pe trabant, că poate bate Ferrariul. Ori așa ceva e destul de puțin plauzibil, că dacă ar fi plauzibil, ar fi coadă la intrarea în România, de manageri, să zică uite, ia să vedem cum fac ăștia, cu cei mai puțini bani, să aibă rezultate asemănătoare cu ale noastre.

Ori lucrul ăsta, din păcate, eu personal nu cred că se va întâmpla vreodată cu resurse mai puține, semnificativ mai puține, să ai rezultate mai bune", a declarat Cristian Vlădescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel