Cromul și legătura cu diabetul. Ce beneficii are pentru sănătate și unde îl găsim

cromul si legatura cu diabetul. FOTO Pexels @ Cats Coming
cromul si legatura cu diabetul. FOTO Pexels @ Cats Coming

Cromul reglează nivelul zahărului din sânge. 

Cromul este un oligo mineral de care organismul ate nevoie, în cantități mici, pentru o funcționare sănătoasă. Printre beneficiile pe care le are asupra corpului uman, de departe, cel mai important este cel cu privire la faptul că reglează nivelul zahărului din sânge, dându-i un rol esențial în diabet, dar și în menținerea greutății. De asemenea, cromul este benefic pentru sănătatea cardiacă și cea cerebrală.

Astfel, cromul este implicat în căile de semnalizare a insulinei care permit controlul cantității de zahăr absorbită ce organism, ajutând în acest mod la echilibrarea glucozei în sânge, dar mai ales, la furnizarea unui nivel stabil de energie.

Care sunt celelalte beneficii ale cromului

Pe lângă cele legate de controlul insulinei, cromul contribuie la reducerea colesterolului, acel tip de grăsime care se găsește în sânge și care este produs de ficat, ajutând la funcționarea normală a organismului. Dacă nivelul colesterolului este prea mare, există posibilitatea ca riscul de afecțiuni cardiace să crească. De asemenea, consumul de crom este asociat cu reducerea riscului de obezitate.

Mai mult, controlul insulinei aduce cu sine și o funcționare normală a creierului, reducând efectele îmbătrânirii asupra acestuia.

Există două tipuri de crom: trivalent (crom 3+), considerat ”biologic activ” si poate fi găsit în alimente, și  hexavalent (crom 6+), considerat toxic pentru oameni, de aceea se folosește în scopuri industriale și se absoarbe din alimente, fructe și legume, potrivit Institutului Național de Sănătate (INS) din SUA, notează WebMD.

În ce alimente de găsește cromul

În mod natural, cromul poate fi găsit în multe tipuri de alimente, ca de exemplu în drojdia de bere, anumite tipuri de care, legume, cartofi și cereale integrale. Cromul intră în organism prin alimentație, acesta aflându-se ”stocat” în sol, iar prin consumul de fructe și legume poate ajunge în dieta. De asemenea, acesta se regăsește, în cantități mici, și în apă.

Printre cele mai bune surse alimentare de crom, conform INS, se numără:

- broccoli - 1 cană de broccoli gătit conține 22 de micrograme de crom;

- struguri sau suc natural de struguri - 1 cană de suc neîndulcit = 8 micrograme de crom;

- cartofi -1 cană = 3 micrograme de crom;

- usturoi - 1 linguriță = 3 micrograme de crom;

- busuioc - 1 linguriță = 2 micrograme de crom;

- portocale sau suc natural de portocale - 1 cană de suc neîndulcit = 2 micrograme de crom.

Cum se manifestă deficitul de crom

Un nivel mai mic decât cel normal în organism se poate manifesta sub diverse forme:

- dezechilibre în greutate;

- fluctuații ale apetitului culinar;

- nivel al glucozei din sânge care nu se află în parametri normali;

- rezistența scăzută a oaselor;

- nivel scăzut al energiei;

- manifestări la nivelul pielii;

- capacitate redusă de concentrare;

- degradarea vederii;

- vindecare lentă a rănilor.

Vezi și: Mierea de albine, doza de energie sănătoasă. Excesul de zahăr crește riscul apariției steatozei hepatice

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy