Cum arată plămânii pacienților cu Covid-19 la CT. Ghidul de intervenție al medicilor chinezi

Angela Sabău |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Formele grave ale bolii prodc leziuni în plămâni, care sunt vizibile la Computer Tomograf (CT). Prof. Tingbo Liang explică în „Ghidul pentru prevenția și tratamentul COVID-19” cum arată plămânii pacienților cu coronavirus la CT. 

Examenele imagistice toracice sunt foarte valoroase în diagnosticul COVID-19, pentru

eficacitatea monitorizării și pentru evaluarea pacienților înainte de externare. Prof. Tingbo LIANG, Președintele The First Affiliated Hospital, Universitatea Zhejianq, Școala de Medicină, a realizat un Ghid pentru prevenția și tratamentul COVID-19 în care a explicat că este de preferat să se folosească aparatura de tip CT de rezoluție înaltă. „Aparatele portabile pentru examenul Rx al toracelui sunt utile în cazul pacienților aflați în stare gravă și care sunt imobilizați. Examenul CT pentru evaluarea de bază a pacienților COVID-19 este de obicei realizat în ziua internării sau, dacă nu se atinge eficacitatea dorită a tratamentului, se poate realiza după 2 sau 3 zile. Dacă simptomele sunt stabile sau se ameliorează după tratament, se poate repeta CT-ul toracic după 5-7 zile. Se recomandă realizarea examenelor radiografice toracice zilnic, cu ajutorul aparatului portabil în cazul pacienților aflați în stare critică”, arată profesorul în ghidul publicat.

În stadiile timpurii, leziunile provocate de COVID-19 se prezintă la examenul CT toracic sub formă de „opacități multi-focale, de tip «ground glass» (precum sticla mată), localizate la periferia plămânilor, în zona subpleurală și în ambii lobi inferiori”, mai arată ghidul. „Axul lung al leziunii este în mare parte paralel cu pleura. Se observă îngroșare la nivelul septului interlobular și îngroșare interstițială, intralobulară având aspect reticulat, subpleural, de tip «crazy paving» la nivelul anumitor opacități”, mai arată specialistul în documetul publicat.

La un număr mic de cazuri se pot observa leziuni singulare, locale sau nodulare distribuite în bronhii, cu modificări de tip ground glass la nivel periferic.

Boala progresează de obicei în decursul a 7-10 zile, leziunile devenind mai mari și mai dense comparativ cu imaginile anterioare, iar leziunile au aspect de bronhogramă aerică. La cazurile critice se poate observa o consolidare generalizată, întregul pulmon are aspect opac, fiind uneori denumit plămânul alb. După remiterea bolii, zonele opace de tip ground glass se pot resorbi complet, însă anumite leziuni vor lăsa semne de fibroză sau desen reticular subpleural. „Pacienții cu leziuni lobulare extinse trebuie ținuți sub observație pentru a observa o potențială exacerbare a bolii. Aceia cu semne CT tipice COVID-19 ar trebui izolați și supuși testării continue prin detectarea acizilor nucleici, chiar dacă acestea apar negative”, mai arată în ghid.

 

plamani afectati

Aspecte CT tipice pentru COVID-19 :

Figura 1, Figura 2: opacități de tip ground glass;

Figura 3: noduli și exsudat;

Figura 4, Figura 5: leziuni multifocale ;

Figura 6: consolidare difuză, „plămân alb”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel