Urmărește dezbaterea live

Cum controlăm FRICA de război, după doi ani de pandemie

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum controlăm FRICA de război, după doi ani de pandemie, FOTO Pexels @ Pixabay
Cum controlăm FRICA de război, după doi ani de pandemie, FOTO Pexels @ Pixabay

Cum controlăm frica de război, după doi ani de pandemie, o întrebare la care fiecare dintre noi trebuie să își răspundă.

Frica de război, de nesiguranță a zilei de mâine, după doi ani de pandemie, în care ne-am îndepărtat deja de tot ceea ce făceam cu într-un cadru lărgit, pare să ne ”înghețe”, însă soluția este aceea de a ne continua viața, chiar dacă nu putem să fim detașați de ce se întâmplă la numai câteva sute de km de noi.    

”Nici nu putem fi detașați. Nu avem cum să fim detașați, pentru că ne vedem în fiecare femeie, în fiecare copil, bătrân care este acolo și fiind atât de aproape de Ucraina suntem în continuu alertați de ce s-ar putea întâmpla dacă granița războiului depășește granița Ucrainei și ajunge spre noi. Deci detașați, cu siguranță nu putem fi. Dar ce putem face este să ne schimbăm punctul de referință. Cu toții avem un serviciu, avem o ocupație, avem copii pe care îi creștem, intrăm în operație, avem terapie, educăm copiii la școală”, a declarat Georgiana Spătaru, psiholog, la Digi24.

Frica ne lasă fără capacitatea de a discerne

Mai mult, aceasta a subliniat că teama, ca urmare a conectării non-stop la drama războiului de lângă noi, ne poate face să transmitem mai departe un rezultat mai puțin bun al muncii fiecăruia dintre noi. ”Va fi frică. Iar frica este ceva ce se desfășoară în lanț. Gândiți-vă la copiii care au trăit în pandemie, în ultimii ani și care au preluat panica, desigur, de la noi, pentru că până în pandemie, pentru copiii noștri nu era mare lucru un virus.  La fel acum, realitatea războiului nu prea a existat, dacă noi ca adulți, de la cei care mergem pe stradă, care intrăm în contact cu unii și ceilalți, până la profesorii lor suntem mereu în acest subiect, care este non-stop prezent, lucrurile acestea ne vor influența atât de tare, încât, dacă chiar va fi cazul să luăm o decizie vom îngheța. Pentru că o minte care este prea mult alterată de această panică nu mai are capacitatea de a reacționa.

Acest lucru este dovedit, există studii făcute pe animale, în care un animal deși este eliberat după ce a fost înfricat nu mai are nicio capacitate de a se apăra. La fel și noi, nu vom mai avea capacitatea de a discerne, în primul rând, care este primul pas potrivit mie într-un caz de real pericol”, a mai spus psihologul.

Vezi și: ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel