ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona, FOTO Pexels @ MART PRODUCTION
ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona, FOTO Pexels @ MART PRODUCTION

ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona. Ce recomandări are medicul psihiatru Mihai Bran în acest sens.  

Anxietatea poate să apară la orice vârstă, indiferent de sex sau activitate, însă cele mai frecvente stări sunt pentru categoria persoanelor active, între 20 și 40 de ani. 

”Anxietatea este una dintre cele ami frecvente probleme din sfera psiho-emoționale. În sine, reprezintă o teamă fără motiv, o stare de neliniște, o agitație. Poate avea și manifestări fizice în sensul că puetm transpira, putem avea un tremur, palpitații, probleme de respirație. Este trăită de pacient ca o teamă de boală, de moarte, de a înnebuni de fapt, se poate duce chiar către stări de depersonalizare. Clar nu te mai poți concentra în acel moment, pentru că frica este foarte intensă,  apogeul reprezintă atacul de panică, care de multe ori se termină cu o prezentare într-o cameră de gardă a unui spital pe motiv de atac vascular sau infarct miocardic”, a  explicat medicul psihiatru Mihai Bran, pentru DC Medical, subliniind că atât de puternice sunt stările încât se poate crede că fizic există aceste probleme și nu că sunt doar psihice.

Mai mult decât atât, medicul psihiatru Bran a precizat că astfel de episoade pot apărea la oricine, pe parcursul vieții, atât la copii, cât și la persoane vârstnice.

”Se pare că vârsta unde apar cele mai frecvente stări de anxietate este undeva între 20 și 40 de ani, neexistând o diferențiere între femei și bărbați. Poți să ai o singură dată, poți să ai un singur episod de atac de panică, dar sunt și persoane la care manifestările devin recurente și atunci pot deveni o problemă  pentru că afectează funcționarea. Nu știu dacă anxietatea are un trigger legat de serviciu, evident nu mai poți merge la serviciu, dacă este legată de ieșitul în parc sau ieșitul din casă, în cazul pandemiei, există riscul să te izolezi și să nu mai poți funcționa la fel cm o făceai înainte”, a mai spus medicul psihiatru.

Medicul de familie, cel care poate îndruma cel mai bine pacientul cu anxietate

Cât privește o diagnosticare a anxietății, dr. Bran a recomandat ca un prim pas să fie făcut către medic. ”De ce spun medic și nu psihiatru, pentru că mai simplu este să mergi la medicul de familie să te evalueze, pentru că stările de anxietate pot să apară și în contextul unor boli fizice, iar el poate face un diagnostic diferențiat și apoi te poate trimite la un psihiatru, care decide dacă este nevoie de o intervenție farmacologică sau dacă este nevoie de o intervenție psihoterapeutică sau o combinație către cele două. Deci sfatul meu este să mergem întâi către un medic (n.r. de familie), deși, de multe ori, în practică, pare mai puțin patologizant să mergem la psiholog, oamenii aleg varianta aceasta că este mai simplă”, a mai spus dr. Mihai Bran.

Toate aceste episoade de anxietate dau persoanei care trece prin ele un disconfort funcțional, iar pe termen lung pot să apară o serie de probleme fizice, de natură gastro-intestinală, dermatologice sau cardiace.

Vezi și: Băuturi care te vor ajuta să dormi mai bine

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel