Cum ne îmbolnăvim ficatul. Dr Dragoș Romanescu: Greșeli URIAȘE pe care le facem ZILNIC!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, cele mai mari greșeli pe care le facem în viața de zi cu zi și care ne îmbolnăvesc ficatul. 

„Ficatul este un organ nobil, care are numeroase funcții în organism, dintre care cele mai importante ar fi: funcția de sinteză a proteinelor, cele responsabile de reparația injuriilor din organism, și funcția de detoxifiere, el fiind un veritabil filtru al organismului, fiind sediul principal pentru metabolizarea principalelor substanțe toxice, a medicamentelor, a alcoolului. Am putea spune că ficatul oglindește starea de sănătate a organismului. Dar altfel spus, orice facem greșit în stilul nostru de viață se repercută asupra funcției hepatice”, a explicat Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a explicat, EXCLUSIV la  Interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

Practic, nu se poate trăi fără ficat, arat specialistul. Dacă funcția renală poate fi supleată cu rinichi artificiali, cea a ficatului nu poate fi înlocuită. De asta, atrage atenția chirurgul, este extrem de important să ne păstrăm ficatul sănătos. Din păcate, este foarte ușor să-l îmbolnăvim. În primul rând, prin ceea ce mâncăm. 

„În îmbolnăvirea ficatului vorbim de excese. Excesele alimentare, excesul de alcool, stresul fizic și psihic, și nu în ultimul rând infecțiile cu virus hepatitic B, C și D. (...) Dieta este un important factor de risc în apariția ficatului steatozic, adică ficatul gras nonalcoolic. O afecțiune foarte răspândită, spre exemplu, în Europa de Vest. Incidența cazurilor de ficat steatozic a crescut odată cu creșterea incidenței obezității, a diabetului zaharat tip 2, a pacienților cu dislipidemii. Pentru a evita acest pericol, indivizii ar trebui să slăbească, printr-o dietă adecvată de data aceasta și prin exercițiu fizic. Pare un deziderat simplu, dar în societatea noastră, dominată de sedentarism și de diete bogate în carbohidrați și grăsimi este foarte greu de atins”, a arătat dr Romanescu. 

Din acest motiv, curele de slăbire drastice sau înfometarea sunt periculoase, arată chirurgul. Mai ales că, la ficat, dai practic dintr-o boală în alta, ba chiar poți ajunge la cancer. 

„Exagerarea într-un sens sau altul dă naștere unor perturbi inclusiv la nivelul ficatului și așa și apar foarte multe boli metabolice. (...) Ceea ce cunoaștem sigur este că steatoza hepatică duce la ciroza hepatică, cea care reprezintă factor de risc în apariția cancerului hepatic Ăsta e un lucru foarte cunoscut”, arată medicul.

Un alt mod de a ne îmbolnăvi ficatul este acela că nu ne protejăm de hepatitele B, C și D.

„Aici ar fi două direcții de discutat: în primul rând de profilaxia infecțiilor, prin vaccinare. Și în România, cum bine știm s-a introdus vaccinarea, puțin mai târziu decât în alte țări europene, dar s-a introdus vaccinarea contra hepatitei B. Totuși, în  România, datele OMS ne situează încă pe un loc fruntaș în infecțiile cu virus hepatitic, B, B pus D și C. Din fericire, însă, odată cu introducerea tratamentelor moderne, interferon free, pentru hepatitele B și  C, rata de progresie a hepatitelor cronice către ciroză a scăzut foarte mult”, a arătat Dr Dragoș Romanescu. 

Deși ficatul este singurul organ care se reface de la sine, dacă agresiunea este severă sau de lungă durată, asta învinge mecanismele sale de autoapărare, de autoregenerare. Iar cea mai comună agresiune este consumul de alcool. 

„Exact cum spuneam, printr-un stil de viață defectuos, cu o dietă bogată în carbohidrați și în grăsimi, cu un exces de alcool – el fiind cel mai utilizat „drog” ca să spune așa, la nivel planetar, datorită legalității sale și a acceptării destul de facile a societății față d e consum. La o doză medie de 20 de grame de alcool pe zi nu apar afecțiuni la nivelul ficatului, este știut că la un consum zilnic de 50 de grame, peste 5 ani, riscul de apariție a cirozei este foarte mare. (....) Zece grame de alcool înseamnă 30 de ml de tărie sau 100 de vin sau 250 ml de bere. Dar recomandarea până la urmă este ca populația să nu consume atâta. Recomandarea generală ar fi ca două zile pe săptămână individul să nu consume absolut deloc alcool. Să lase o pauză. Pentru că persoanele care consumă zilnic alcool sunt mai susceptibile la a face ciroză față de cei care consumă intermitent, tocmai datorită capacității acesteia de refacere, de regenerare a ficatului”, a arătat dr Dragoș Romanescu. 

La asta se adaugă și consumul de medicamente, cunoscut fiind că românii iau multe tratamente „după ureche”, sau apelează la tot felul de artificii care să arate mai bine, cum poate fi spre exemplu, cazul bărbaților care vor mușchi voluminoși și bine definiți. 

„Consumul excesiv de medicamente, ficatul fiind și sediul metabolizării acestora, poate duce la apariția afecțiunilor hepatice și chiar a unor tumori benigne hepatice. Se știe, spre exemplu, că hiperplazia nodulară focală sau adenomul hepatic apar în contextul consumului excesiv de contraceptive la femei și de anabolizanți steroidieni la bărbați. Aceste două tipuri de tumori benigne sunt printre cele mai frecvente tumori benigne hepatice. (...) Deci, cei care vor să ajute masa musculară cu steroizi, să o facă cu prudență!”, a arătat dr Dragoș Romanescu. 

Care sunt cele mai de întâlnite boli ale ficatului, aflați în VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel