Cum poate fi îmbunătățită fertilitatea. La ce trebuie să fie femeile atente

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum poate fi imbunatatita fertilitatea. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio
cum poate fi imbunatatita fertilitatea. FOTO: Freepik @ArtPhoto_studio

Fertilitatea este asociată cu un stil de viață echilibrat și sănătos.

Fertilitatea, capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată, are o legătură importantă și cu stilul de viață pe care aceasta îl are. De altfel, există factori pe care femeia îi poate controla, dar și unii care nu pot fi controlați, este vorba de problemele de natură medicală. Însă alegerile ce țin de stilul de viață pot avea un efect asupra fertilității, iar printre acestea se numără alimentația.

”Trebuie să mâncăm cât mai divers, dar în special să mâncăm alimente cât mai apropiate de natură, ceea ce înseamnă să mâncăm alimentele care sunt în formă cât mai naturală și puțin procesate. Să mâncăm fructe și legume, produse animale, cât mai diversificat. De asemenea grăsimile sunt foarte importante, în special pentru a absorbi toate vitaminele de care avem nevoie pentru concepție și pentru a ține sarcina.

Grăsimile sănătoase sunt cele provenite din uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiurile din semințe, cum este cel de năut, dar și uleiul de cocos. Când vine vorba de grăsimile animale, trebuie văzut și modul în care animalele au fost crescute. Când vine vorba de ouă, acestea sunt o sursă de proteină foarte importantă, dar foarte important de văzut și aici modul în care găinile au fost crescute”, a explicat Dora Toma, coach pentru sănătatea hormonală și fertilitate la Tinerețe fără bătrânețe de la Digi 24.

Vezi și: Ciocolata, printre alimentele cu efect afrodisiac, parte din ”dieta pentru fertilitate”

Nu săriți peste mese și bucurați-vă de soare

De asemenea, mai spune Dora Toma, mesele sunt importante, în special mic dejunul, care ne dă energia necesară pentru a face față unei zile de activitate.

”În prima oră de la trezire trebuie să avem un mic dejun care să fie echilibrat, să conțină nu doar carbohidrați, ci și proteine și grăsimi. Acest lucru este valabil pentru fiecare masă, și dacă este doar o simplă gustare trebuie să conțină același echilibru de nutrienți pentru a menține un echilibru sănătos pentru insulină și glucoză”, a mai spus coach-ul.

Astfel, pe lângă o alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare, somnul se află în topul factorilor importanți pentru creșterea fertilității și nu numai.

”Dacă aș pune pe o scară, eu aș considera somnul mai important decât nutriția, dar ele merg mână-n mână. Pentru a avea un somn bun și sănătos și pentru a ne recuperăm în fiecare noapte trebuie în primul rând să avem o igienă a somnului pe tot parcursul zilei. Seara să nu mai stăm pe telefon sau televizor, cel puțin în ultima oră dinainte de culcare, să avem un program stabilit, ideal în jur de ora 10 seara, în fiecare seara, nu doar în cursul săptămânii”, a mai spus Dora Toma.

Cât privește impactul pe care soarele îl are asupra stării de sănătate, dar mai ales asupra stării de bine, Dora Toma susține că sunt suficiente și doar câteva minute de expunere la lumina soarelui de dimineață, chiar și de la fereastră, pentru a ne trezi organismul, iar la miezul zilei pentru a ne ridica moralul și energia pentru restul zilei, apoi seara să profităm de lumina apusului, care este benefică pentru producerea de melatonină.

Evitarea toxinelor din mediul înconjurător

”Este important să le evităm pentru că sunt perturbatori endocrini. Ne deranjează sistemul endocrin, hormonii noștri, în special la femei. Aceste chimicale, elemente chimice, reacționează ca niște hormoni, dar nu fac ceea ce fac hormonii și atunci se creează dezechilibru hormonal. 

Nu putem să le evităm complet, dar este important să facem tot ce ține de noi”, a mai spus Dora Toma, exemplificând o serie de produse ce trebuie evitate, printre acestea aflându-se produsele de unică folosință, dar și cele de curățenie.

Care sunt factorii de risc pentru fertilitatea feminină

Problemele medicale diverse pot contribui la probleme de fertilitate. Acestea pot fi:

- tulburări de ovulație, care influențează eliberarea ovulului. Acestea pot fi disfuncții hormonale, precum sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemia și disfuncțiile tiroidiene;

- țesutul anormal la nivelul uterului sau colului uterin, precum polipii sau fibroamele;

- trompele uterine deteriorate sau blocate, deseori din cauza bolii inflamatorii pelvine;

- endometrioza;

- insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie);

- adeziunile pelviene;

- afecțiuni medicale asociate absenței menstruației, precum diabetul controlat deficitar, boala celiacă și anumite boli autoimune;

- vârsta.

Prin schimbarea stilului de viață se poate îmbunătăți fertilitatea, astfel că pe lângă alimentație este vizată și menținerea unei greutăți optime, știut fiind faptul că obezitatea poate inhiba ovulația normală, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, chlamydia și gonoreea sunt o cauză principală a infertilității la femei, evitarea, pe cât posibil, a lucrului în ture de noapte, notează Mayo Clinic.

De asemenea, este recomandat renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și reducerea cofeinei. 

Vezi și: Probioticele și eficiența pentru flora vaginală. Amânarea FIV până la refacerea microbiomului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel