Cum previi crampele musculare folosind aceste 11 alimente. Rolul electroliților în crampele musculare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
crampe musculare Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
crampe musculare Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages

Descoperă modul în care încorporarea alimentelor și băuturilor bogate în electroliți în dieta ta poate ajuta la ameliorarea și prevenirea crampelor musculare.

Crampele musculare sunt contracții bruște ale mușchilor, adesea cauzate de exerciții fizice, de căldură sau de anumite medicamente sau boli. Deși, de obicei, nu sunt dăunătoare, măsurile de autoîngrijire pot ajuta la tratarea majorității crampelor musculare.

Crampele musculare pot apărea din cauza a diverși factori, inclusiv exerciții fizice excesive, efort, pierderea de transpirație sau statul prelungit în șezut. În timp ce majoritatea crampelor sunt inofensive, unele pot fi legate de probleme medicale. Acestea pot include un flux sanguin inadecvat, compresia nervilor sau lipsa de minerale din alimentație.

Fluxul de sânge către picioare se poate îngusta în timpul exercițiilor fizice, provocând dureri de crampe la nivelul picioarelor și picioarelor.

Compresia nervoasă poate agrava durerea, iar mersul aplecat în față poate ușura crampele. În plus, medicamentele pentru tensiune arterială ridicată pot provoca o urinare crescută, drenând organismul de minerale esențiale. Aceste crampe se rezolvă de obicei după ce se oprește exercițiul fizic.

Din fericire, există o serie de alimente și băuturi bogate în electroliți, care sunt substanțe nutritive vitale ce pot reduce probabilitatea apariției crampelor musculare.

Lapte

Laptele este bogat în calciu, un mineral care previne crampele musculare, permițând mușchilor să se contracte și să se relaxeze. Un aport insuficient de calciu poate crește riscul de crampe musculare. În plus, laptele este bogat în vitamina D, care ajută la absorbția calciului.

Vitamina D care se găsește în alimentele de origine animală, cum ar fi laptele, este mai bine absorbită în fluxul sanguin decât alte alimente.

Vezi și: Cum este sistemul imunitar influențat de dieta keto sau dieta vegană. Sunt asociate cu un risc scăzut de boli cronice

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunzele verzi, în special cele cu frunze închise la culoare, sunt bogate în nutrienți și potasiu, un mineral electrolitic care previne crampele musculare. Aceste verdețuri, inclusiv spanacul, varza kale, varza elvețiană și varza creață, sunt benefice pentru și sănătatea inimii, deoarece potasiul ajută la bătăile normale ale inimii, la mișcarea nutrienților și la eliminarea deșeurilor.

Banane

Bananele sunt bogate în potasiu, cu peste 400 mg într-o banană medie. Conform Health, ele conțin electroliți precum sodiu, magneziu și calciu, care ajută la reducerea riscului de crampe musculare. Bananele sunt bogate în fibre, compoziții vegetale sănătoase și vitaminele A, B6 și C.

Supa de oase

Bulionul de oase este o sursă de hidratare pe bază de apă și de minerale electrolitice esențiale, precum potasiu, calciu, magneziu și sodiu. Aceste minerale sunt cruciale pentru funcțiile organismului, cum ar fi semnalizarea nervoasă și mișcările musculare.

Cu toate acestea, consumul excesiv de sodiu poate fi periculos și există dovezi că orientările privind sodiul sunt prea scăzute pentru populația generală.

Vezi și: 10 alimente care grăbesc vindecarea. Conțin nutrienții de care organismul are nevoie să se refacă

Foto: Freepik @Racool_studio

Nuci și semințe

Magneziul este un mineral electrolitic vital, esențial pentru funcționarea organismului, generând peste 300 de enzime și permițând producția de proteine, mișcarea mușchilor, controlul zahărului din sânge și creșterea oaselor. Consumul de alimente bogate în magneziu poate reduce riscul de crampe musculare.

Pentru a obține suficient magneziu, ia în considerare semințele și nucile, cum ar fi semințele de dovleac, semințele de chia, migdalele, caju și alunele.

Avocado

Avocado este bogat în potasiu, grăsimi sănătoase, calciu, magneziu și sodiu, un avocado conținând aproape 1.000 mg. Cercetările susțin statutul lui de superaliment, dar majoritatea studiilor sunt finanțate de industria avocado, ceea ce poate fi problematic, deoarece acestea pot prioritiza rezultatele pozitive.

Roșii

Roșiile sunt un fruct versatil cu un conținut ridicat de electroliți și pot fi servite în diverse moduri, inclusiv în suc, sos sau sos de pizza. O roșie medie conține aproape 300 mg de potasiu, calciu, sodiu și magneziu. Culoarea sa roșie se datorează licopenului, un antioxidant care poate reduce diverse boli, inclusiv cancerul.

Somon

Somonul, un pește popular de apă rece, este cunoscut pentru culoarea sa îndrăzneață și bogăția nutritivă. Acesta conține minerale electrolitice esențiale, precum calciu, potasiu, sodiu și magneziu, și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Studiile arată că dietele bogate în pește, precum somonul, reduc riscul de declin cognitiv. Consumul unui file de somon de 100 de grame oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Cartofii dulci

Cartofii dulci, care conțin 80% apă și peste 400 mg de potasiu în 1 cană, sunt bogați în proteine, fibre și vitamina C, ceea ce îi face o sursă excelentă de nutrienți pentru a preveni crampele musculare.

Măsline

Măslinele sunt o opțiune benefică pentru ameliorarea durerilor provocate de crampele musculare și pentru a preveni reapariția acestora. Acestea oferă o explozie de sodiu, un mineral pierdut prin transpirație, alături de potasiu, magneziu și calciu. În plus, măslinele și uleiul de măsline sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătatea inimii.

Pepene

Pepenele roșu are 90% apă, asigurând hidratare și protecție împotriva crampelor musculare. Ei conțin minerale esențiale precum calciu, potasiu, magneziu și sodiu, care pot reduce riscul de crampe musculare.

Consumul zilnic al unei varietăți de alimente și băuturi bogate în electroliți poate ajuta la prevenirea crampelor musculare prin asigurarea unui aport echilibrat de calciu, fosfor, magneziu, potasiu și sodiu, asigurând în același timp un aport adecvat de apă pentru a preveni deshidratarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel