Cum este sistemul imunitar influențat de dieta keto sau dieta vegană. Sunt asociate cu un risc scăzut de boli cronice

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
sistemul imunitar Foto: Freepik
sistemul imunitar Foto: Freepik

Află ce modificări apar în organism la nivel imunologic după urmarea dietei ketogenice sau dietei vegane.

Un studiu realizat de Institutul National de Sănătate a descoperit răspunsuri semnificative ale sistemului imunitar la dietele ketogenice și vegane. Cercetătorii au folosit o abordare multiomică pentru a evalua modul în care organismele a 20 de participanți au răspuns la fiecare dintre aceste diete timp de două săptămâni. 

Dieta ketogenică a stimulat imunitatea adaptivă, imunitatea specifică agenților patogeni dezvoltată prin expunere regulată și vaccinuri, în timp ce dieta vegană a determinat răspunsuri înrădăcinate în imunitatea înnăscută, prima linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni. Studiul a constatat, de asemenea, schimbări semnificative în microbiomul participanților, dieta ketogenică ducând la o reducere a metabolismului aminoacizilor datorită cantității mai mari de aminoacizi.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale porumbului. Vitaminele care fac popcornul o gustare sănătoasă

Cum diferă macronutrienții între dieta vegană și cea keto?

În cele două săptămâni în care au urmat fiecare dietă, fiecare participant a fost liber să consume cât de mult dorea.

Persoanele care au urmat dieta vegană, care era compusă din aproximativ 10% grăsimi și 75% carbohidrați, au consumat mai puține calorii decât cele care au urmat dieta keto, care era compusă din aproximativ 10% carbohidrați și 76% grăsimi.

Deoarece dietele au fost administrate într-o secvență aleatorie, iar subiecții au variat în ceea ce privește vârsta, rasa, sexul, etnia și indicele de masă corporală (IMC), autorii studiului evidențiază modul în care aceste diete pot fi aplicate în mod consecvent pe căile organismului cu rezultate rezonabil de previzibile.

Vezi și: Ceaiul de scorțișoară, simplu de făcut și foarte sănătos pentru inimă. Care sunt efectele consumului zilnic de scorțișoară

În studiu, aceștia afirmă că "explorarea în continuare a compromisurilor funcționale asociate cu fiecare dietă ar fi o linie importantă de cercetare".

Deși aceste diete variate arată efecte asupra sănătății generale, există și alți factori care sunt în joc, potrivit lui Kristin Kirkpatrick, dietetician autorizat la Cleveland Clinic Department of Wellness & Preventive Medicine și cercetător senior la Meadows Behavioral Healthcare.

Potrivit lui Kirkpatrick, care nu a fost implicat în studiu, "ambele modele de alimentație au variat în ceea ce privește conținutul de grăsimi, fibre, carbohidrați și compoziția proteică și fiecare abordare a avut variații în ceea ce privește schimbarea funcției imunitare". Atunci când se identifică modelul alimentar optim al unui individ, genetica - mai ales nutrigenomica - poate fi de ajutor, pe lângă considerente precum preferințele culturale, religioase și personale.

Nu există o dietă care să funcționeze pentru toată lumea și, deși aceste două diete ar părea să aibă excese la ambele capete, se pare că există elemente din ambele care au un efect asupra funcției imunitare. În plus, deoarece acesta a fost un studiu scurt, ar putea fi necesare cercetări mai ample pentru a evalua pe deplin concluziile.

Foto: Freepik @kovalnadiya

Efectele dietei Keto asupra sistemului imunitar

Dieta ketogenică, sau "keto", pune accentul pe mesele bogate în grăsimi bune, moderate în proteine și sărace în carbohidrați.

Dieta funcționează făcând organismul să ardă grăsimile pentru energie prin reducerea cantității de zahăr stocate în organism și prin obținerea mai multor calorii din grăsimi decât din carbohidrați. În consecință, organismul produce substanțe chimice cunoscute sub numele de cetone, care pot ajuta la reducerea greutății și pot fi folosite ca și combustibil de către organism.

După ce au urmat dieta ketogenică, s-a constatat că participanții la studiul NIH au prezentat o reglare în creștere a căilor legate de imunitatea adaptivă, inclusiv activarea celulelor T și îmbogățirea celulelor B și a plasmocitelor. În comparație cu rezultatele unei diete vegane sau ale unei diete de bază, una dintre aceste căi - fosforilarea oxidativă - care este legată de activarea celulelor T și de formarea memoriei - a arătat o îmbunătățire în urma dietei ketogenice.

Colecția completă de proteine pe care le produce un organism, sau proteomul său, a fost analizată pentru fiecare participant. Rezultatele au arătat că dieta ketogenică ar putea avea un efect mai mare asupra secreției de proteine decât o dietă vegană, proteinele afectate fiind așteptate să provină din măduva osoasă, creier și sânge. Proteinele care se așteaptă să provină din ficat și din organele limfoide secundare au fost afectate de ambele diete.

Efectele dietei vegane asupra sistemului imunitar

Carnea, ouăle, lactatele și alte produse de origine animală sunt toate interzise într-o dietă vegană. Aceasta schimbare a fost legată de îmbunătățirea sănătății inimii, de pierderea în greutate și de o șansă mai mică de a dezvolta boli cronice, inclusiv diabet de tip 2 și cancer. În dieta vegană predomină fructele, legumele, leguminoasele, nucile și semințele.

Sinteza celulelor roșii din sânge (eritropoieza) și metabolismul hemei au fost semnificativ reglate de dieta vegană, potrivit autorilor studiului. În timpul eritropoiezei, hema controlează transcripția și sinteza proteinelor. În plus, fierul alimentar, care este de asemenea necesar pentru eritropoieză, a fost consumat la rate mai mari în dietele vegane decât în dietele ketogenice.

Matthew Carter, doctorand în cadrul Laboratorului Sonnenberg din cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al Universității Stanford, consideră că au existat diferențe între dieta vegană și protocoalele ketogenice în ceea ce privește modul în care dieta a afectat sistemul imunitar. Universitatea a publicat recent rezultatele unui studiu de intervenție dietetică la om care a comparat o dietă bogată în fibre cu o dietă bogată în alimente fermentate.

Potrivit lui Carter, "autorii speculează că diferențele în ceea ce privește aportul caloric (veganii au consumat mai puține calorii) ar putea fi cauza unora dintre aceste diferențe". Prin urmare, este dificil de determinat dacă aceste schimbări au fost aduse de dieta vegană în mod specific sau de faptul că au mâncat mai puțin. Cercetările intrigante privind postul au arătat modificări ale sistemului imunitar înnăscut și adaptativ, potrivit Medical News Today.

Deși rezultatele studiului demonstrează impactul semnificativ al alimentației asupra performanței sistemului imunitar și a sănătății microbiotei, Kirkpatrick a subliniat că aceste diete specifice pot fi dificil de urmat.

Potrivit lui Kirkpatrick, "mulți dintre pacienții mei au beneficiat atât de modelele alimentare vegane, cât și de cele keto". Dar am observat, de asemenea, probleme cu ambele în ceea ce privește viabilitatea lor pe termen lung. De exemplu, mulți dintre pacienții mei trec la o strategie cu un conținut scăzut sau moderat de carbohidrați după șase luni și foarte puțini sunt capabili să rămână strict cetogenici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel