Ceaiul de scorțișoară, simplu de făcut și foarte sănătos pentru inimă. Care sunt efectele consumului zilnic de scorțișoară

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ceaiul de scortisoara Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Ceaiul de scortisoara Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Descoperă beneficiile pentru sănătate aduse de ceaiul de scorțișoară alături de 5 pași simpli să-l prepari în câteva minute.

O băutură interesantă, cu potențiale avantaje pentru sănătate, este ceaiul de scorțișoară.

Acesta este fabricat din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, care formează cunoscutele bețe de scorțișoară atunci când se usucă și se răsucește în rulouri. Pentru a prepara ceaiul, aceste bețe sunt fie zdrobite până la obținerea unei pulberi, fie se pun la infuzat în apă fierbinte.

1. Conține antioxidanți

În ceaiul de scorțișoară pot fi găsiți numeroși antioxidanți, care sunt substanțe avantajoase ce susțin sănătatea.

Radicalii liberi sunt substanțe chimice care dăunează celulelor și sunt legate de afecțiuni precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Antioxidanții previn oxidarea provocată de radicalii liberi.

Antioxidanții bogați în polifenoli sunt deosebit de abundenți în scorțișoară. Potrivit unei cercetări care a evaluat activitatea antioxidantă a 26 de condimente diferite, oregano și cuișoarele sunt singurele două care se clasează mai sus decât scorțișoara.

Mai mult, studiile indică faptul că băutul ceaiului de scorțișoară poate crește capacitatea antioxidantă totală a organismului (TAC), o măsură a modului în care sistemul tău se poate apăra împotriva radicalilor liberi.

2. Reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea inimii

Studiile efectuate în eprubete indică faptul că unele componente din scorțișoară pot reduce indicatorii inflamatori. Având în vedere că se presupune că inflamația este cauza principală a mai multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă, acest lucru ar putea fi destul de avantajos.

În plus, studiile sugerează că scorțișoara poate reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL (rău) la anumite persoane. 
Mai mult, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL (bun), care reduce colesterolul rău din arterele sanguine și susține sănătatea inimii. 

Potrivit unei analize a zece cercetări, este posibil să poți obține aceste avantaje cu doar 120 de miligrame de scorțișoară pe zi, adică mai puțin de o zecime de linguriță.

Mai exact, scorțișoara cassia are o concentrație ridicată de cumarine naturale, o clasă de substanțe chimice care protejează împotriva cheagurilor de sânge și ajută la împiedicarea îngustării arterelor sanguine. 

Consumarea unei cantități prea mari de cumarină ar putea afecta funcția hepatică și crește riscul de sângerare. Folosește moderația atunci când consumi scorțișoară.

Foto: Freepik

3. Contribuie la scăderea glicemiei

Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea avea puternice beneficii antidiabetice. Acest condiment pare să funcționeze în mod similar cu hormonul insulină, care se ocupă de mutarea zahărului din sânge în țesuturi. 

În plus, substanțele din scorțișoară pot ajuta la scăderea rezistenței la insulină, ceea ce, la rândul său, crește eficacitatea insulinei și scade nivelul de zahăr din sânge. 

Scorțișoara poate diminua rata de descompunere a carbohidraților în stomacul dumneavoastră, minimizând o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge după mese.

Majoritatea cercetărilor au constatat că administrarea unor cantități puternice de scorțișoară sub formă de pudră, variind de la 120 mg la 6 grame, a avut efecte pozitive. Cu toate acestea, există dovezi că ceaiul de scorțișoară poate avea, de asemenea, beneficii pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.

4. Poate promova pierderea în greutate

Ceaiul de scorțișoară este frecvent promovat ca un ajutor pentru pierderea în greutate, iar mai multe studii au legat consumul de scorțișoară de scăderea circumferinței taliei sau a acumulării de grăsime. 

Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii nu au reușit să facă diferența între pierderea de mușchi și pierderea de grăsime și doar un număr mic dintre ele au luat în considerare în mod adecvat consumul de calorii. Acest lucru face dificilă atribuirea meritelor scorțișoarei singure pentru beneficiile pierderii în greutate.

Singura cercetare care a ajustat aceste variabile a constatat că, după ce au consumat echivalentul a cinci lingurițe (10 grame) de pudră de scorțișoară zilnic, pe o perioadă de 12 săptămâni, persoanele au câștigat 1,1% din masa musculară și au pierdut 0,7% din masa de grăsime.

Dar astfel de concentrații ridicate de scorțișoară pot include și niveluri extrem de ridicate de cumarină. Atunci când este luată în exces, această substanță naturală poate exacerba sau induce boli ale ficatului, precum și crește riscul de sângerare. 

Acest lucru este valabil în special în cazul scorțișoarei Cassia, deoarece aceasta are o cantitate de 63 de ori mai mare de cumarină decât scorțișoara de Ceylon. Dacă există avantaje pentru reducerea greutății la niveluri mai mici, precum cele din ceaiul de scorțișoară, sunt necesare studii suplimentare pentru a le valida.

Ingrediente:

- 1 baton de scorțișoară de Ceylon

- 230 ml de apă fiartă

- 1 pliculeț de ceai (ceai negru obișnuit sau decafeinizat sau ceai din plante)

Mod de preparare:

- Pune bățul de scorțișoară într-o cană.

- Fierbee apa și pune-o în cană.

- Infuzează bățul de scorțișoară în apa clocotită, acoperit, timp de 10 minute.

- Adăugă pliculețul de ceai. Lasă la infuzat încă 1-2 minute.

- Îndepărtează pliculețul de ceai și batonul de scorțișoară. Se servește cald sau fierbinte.

Ceaiul cu scorțișoară este o băutură puternică. Bogat în antioxidanți, acesta oferă o serie de avantaje pentru sănătate, cum ar fi scăderea glicemiei și a inflamațiilor, întărirea sănătății inimii și poate chiar pierderea în greutate.

Merită neapărat să guști ceaiul cu scorțișoară, fie că îl preferi cald sau rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel