Ceaiul de scorțișoară, simplu de făcut și foarte sănătos pentru inimă. Care sunt efectele consumului zilnic de scorțișoară

Descoperă beneficiile pentru sănătate aduse de ceaiul de scorțișoară alături de 5 pași simpli să-l prepari în câteva minute.
O băutură interesantă, cu potențiale avantaje pentru sănătate, este ceaiul de scorțișoară.
Acesta este fabricat din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară, care formează cunoscutele bețe de scorțișoară atunci când se usucă și se răsucește în rulouri. Pentru a prepara ceaiul, aceste bețe sunt fie zdrobite până la obținerea unei pulberi, fie se pun la infuzat în apă fierbinte.
1. Conține antioxidanți
În ceaiul de scorțișoară pot fi găsiți numeroși antioxidanți, care sunt substanțe avantajoase ce susțin sănătatea.
Radicalii liberi sunt substanțe chimice care dăunează celulelor și sunt legate de afecțiuni precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Antioxidanții previn oxidarea provocată de radicalii liberi.
Antioxidanții bogați în polifenoli sunt deosebit de abundenți în scorțișoară. Potrivit unei cercetări care a evaluat activitatea antioxidantă a 26 de condimente diferite, oregano și cuișoarele sunt singurele două care se clasează mai sus decât scorțișoara.
Mai mult, studiile indică faptul că băutul ceaiului de scorțișoară poate crește capacitatea antioxidantă totală a organismului (TAC), o măsură a modului în care sistemul tău se poate apăra împotriva radicalilor liberi.
2. Reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea inimii
Studiile efectuate în eprubete indică faptul că unele componente din scorțișoară pot reduce indicatorii inflamatori. Având în vedere că se presupune că inflamația este cauza principală a mai multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă, acest lucru ar putea fi destul de avantajos.
În plus, studiile sugerează că scorțișoara poate reduce tensiunea arterială, nivelul trigliceridelor și al colesterolului LDL (rău) la anumite persoane.
Mai mult, scorțișoara poate crește nivelul de colesterol HDL (bun), care reduce colesterolul rău din arterele sanguine și susține sănătatea inimii.
Potrivit unei analize a zece cercetări, este posibil să poți obține aceste avantaje cu doar 120 de miligrame de scorțișoară pe zi, adică mai puțin de o zecime de linguriță.
Mai exact, scorțișoara cassia are o concentrație ridicată de cumarine naturale, o clasă de substanțe chimice care protejează împotriva cheagurilor de sânge și ajută la împiedicarea îngustării arterelor sanguine.
Consumarea unei cantități prea mari de cumarină ar putea afecta funcția hepatică și crește riscul de sângerare. Folosește moderația atunci când consumi scorțișoară.
Foto: Freepik
3. Contribuie la scăderea glicemiei
Scorțișoara scade nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea avea puternice beneficii antidiabetice. Acest condiment pare să funcționeze în mod similar cu hormonul insulină, care se ocupă de mutarea zahărului din sânge în țesuturi.
În plus, substanțele din scorțișoară pot ajuta la scăderea rezistenței la insulină, ceea ce, la rândul său, crește eficacitatea insulinei și scade nivelul de zahăr din sânge.
Scorțișoara poate diminua rata de descompunere a carbohidraților în stomacul dumneavoastră, minimizând o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge după mese.
Majoritatea cercetărilor au constatat că administrarea unor cantități puternice de scorțișoară sub formă de pudră, variind de la 120 mg la 6 grame, a avut efecte pozitive. Cu toate acestea, există dovezi că ceaiul de scorțișoară poate avea, de asemenea, beneficii pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.
4. Poate promova pierderea în greutate
Ceaiul de scorțișoară este frecvent promovat ca un ajutor pentru pierderea în greutate, iar mai multe studii au legat consumul de scorțișoară de scăderea circumferinței taliei sau a acumulării de grăsime.
Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste studii nu au reușit să facă diferența între pierderea de mușchi și pierderea de grăsime și doar un număr mic dintre ele au luat în considerare în mod adecvat consumul de calorii. Acest lucru face dificilă atribuirea meritelor scorțișoarei singure pentru beneficiile pierderii în greutate.
Singura cercetare care a ajustat aceste variabile a constatat că, după ce au consumat echivalentul a cinci lingurițe (10 grame) de pudră de scorțișoară zilnic, pe o perioadă de 12 săptămâni, persoanele au câștigat 1,1% din masa musculară și au pierdut 0,7% din masa de grăsime.
Dar astfel de concentrații ridicate de scorțișoară pot include și niveluri extrem de ridicate de cumarină. Atunci când este luată în exces, această substanță naturală poate exacerba sau induce boli ale ficatului, precum și crește riscul de sângerare.
Acest lucru este valabil în special în cazul scorțișoarei Cassia, deoarece aceasta are o cantitate de 63 de ori mai mare de cumarină decât scorțișoara de Ceylon. Dacă există avantaje pentru reducerea greutății la niveluri mai mici, precum cele din ceaiul de scorțișoară, sunt necesare studii suplimentare pentru a le valida.
Ingrediente:
- 1 baton de scorțișoară de Ceylon
- 230 ml de apă fiartă
- 1 pliculeț de ceai (ceai negru obișnuit sau decafeinizat sau ceai din plante)
Mod de preparare:
- Pune bățul de scorțișoară într-o cană.
- Fierbee apa și pune-o în cană.
- Infuzează bățul de scorțișoară în apa clocotită, acoperit, timp de 10 minute.
- Adăugă pliculețul de ceai. Lasă la infuzat încă 1-2 minute.
- Îndepărtează pliculețul de ceai și batonul de scorțișoară. Se servește cald sau fierbinte.
Ceaiul cu scorțișoară este o băutură puternică. Bogat în antioxidanți, acesta oferă o serie de avantaje pentru sănătate, cum ar fi scăderea glicemiei și a inflamațiilor, întărirea sănătății inimii și poate chiar pierderea în greutate.
Merită neapărat să guști ceaiul cu scorțișoară, fie că îl preferi cald sau rece.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.