Urmărește dezbaterea live

Cum previi îmbolnăvirile datorate mușcăturilor de țânțari și căpușe

Dana Lascu |
Data publicării:
Țanțarii și căpușele pot transmite boli infecțioase
Țanțarii și căpușele pot transmite boli infecțioase

Din cauza condițiilor meteorologice din ultima perioadă care au favorizat înmulțirea insectelor, vectori în transmiterea unor boli infecțioase, experții de la Direcția de Sănătate Publică a Județului Bihor explică ce trebuie făcut pentru a evita îmbolnăvirile datorate acestora. Iată ce trebuie să facem noi și ce trebuie să facă autoritățile.

DSP Bihor a solicitat în scris tuturor primăriilor din județ aplicarea măsurilor de dezinsecție împotriva vectorilor precum și afișarea la loc vizibil a informațiilor și recomandărilor specifice pentru populația generală.

„Condițiile favorabile de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă, dar și de temperaturile ridicate care declanșează o perioadă activă pentru unele insecte (vectori) cum ar fi căpușe, țânțari, insecte culicoides, care transmit o serie de boli atât la animale cât și la om, sau care pot fi gazde intermediare în ciclul evolutiv al agenților patogeni. Insectele se regăsesc frecvent în zonele cu spații verzi, zone de agrement cu luciu de apă, parcuri, zone amenajate pentru mișcarea animalelor de companie, pășuni, dar și în gospodăriile individuale etc", arată Dr. Daniela Rahotă, șeful DSP Bihor.

Unde proliferează aceste insecte

În funcție de specie, insectele transmit prin mușcătură/înțepătură o serie de boli, precum:

- căpușele (specii adaptate unor biotopuri variate, întâlnindu-se în locuri ierboase, regiuni cu arbuști, păduri mixte și de foioase, terenuri umede, așezări lângă ape) - pot transmite la animale și oameni, prin mușcătură, o serie de boli virotice, bacteriene și parazitare: babesioza, encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza Lyme), Tularemia, febra Q, anasplamoza;

- insectele culicoides (se dezvoltă în zonele cu ape, mlaștini, islazuri, liziere păduri)- transmit la animale Boala limbii albastre (Blue tongue) cu impact economic asupra efectivelor de bovine, caprine, ovine, cabaline;

-țânțarii - transmit o serie de boli, cum sunt encefalitele (West Nile si Encefalita Europei Centrale).

„Reamintim faptul că, în conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 119/2014, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ teritoriale (primării, consilii locale) au: (Art. 82) „obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artropodelor și rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort". (Art. 50): „ b) Dezinsecția periodică se va face la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de 3 luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum 6 luni; între operațiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de întreținere, în funcție de prezenta vectorilor", explică dr. Daniela Rahotă.

Ce trebuie să facă autoritățile

În acțiunile de combatere a artropodelor și rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/ sau generatoare de disconfort este necesar ca unitățile administrativ teritoriale (primării, consilii locale) să încheie un contract cu un operatori de salubrizare și Dezinfecție Deratizare Dezinsecție autorizați, care să utilizeze numai produse biocide care dețin acte administrative eliberate de Comisia națională pentru produsele biocide și cuprinse în lista publicată de Ministerul Sănătății, actualizată periodic.

La nivel comunitar, autoritățile administrației publice locale din comune, orașe și municipii trebuie să aplice ferm și eficace măsurile pentru combaterea și controlul populației de țânțari din zone cu lacuri, bălți şi zone cu risc (în zonele rurale), asanarea subsolurilor inundate, dezinsecția zonelor cu parcuri și spatii verzi, în localitățile urbane, gestionarea corespunzătoare a gunoaielor. De asemenea consiliile locale, primăriile şi operatorii economici au obligația de a organiza și desfășura acțiuni periodice de combatere a artropodelor (inclusiv căpușe) și rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort.

În cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale trebuie afișate la loc vizibil următoarele informații și recomandări pentru populația generală:

Măsuri de protecție împotriva mușcăturii de țânțar:

• autoprotecția: Ministerului Sănătății recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor - îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului

• evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide

• măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate

• evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

• în cazul în care prezentați semne și/sau simptome de boală prezentați-vă de urgență la cel mai apropiat cabinet medical

Măsuri de protecție împotriva mușcăturii de căpușe:

• când faceți o drumeție sau ieșiți la iarbă verde, purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete, bluze cu mânecă lungă, șapcă și, eventual, mănuși. E de preferat să folosiți încălțăminte fără orificii sau decupaje – pantofi sport în loc de papuci, sandale.

• evitați să treceți prin tufișuri sau zone cu iarbă înaltă. Folosiți pături pentru picnic deschise la culoare, folosiți plase anti-insecte/folie de protecție când dormiți în aer liber sau în cort.

• se pot folosi substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn infectarea cu căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii. Atenție! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor.

• după activitățile în aer liber, inspectați în întregime cu atenție corpul dumneavoastră, al copiilor și blana animalelor care v-au însoțit.

• faceți un duș când vă întoarceți din excursie sau de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar e posibil să scăpați de cele nefixate.

• dacă locuiți la curte, îngrijiți cu mare atenție grădina, spațiile de depozitare, pereții casei – mai ales eventualele crăpături apărute. Curățați corespunzător tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare.

• este foarte important să deparazitați extern, conform indicațiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară.

• persoanele care desfășoară activități în zone frecvent populate de căpușe sau în ferme de animale, vor purta echipamente specifice de protecție.

• nu tratați cu indiferență mușcătura de căpușă! Căpușele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sunt descoperite. Îndepărtarea corectă și completă a căpușelor se poate efectua doar de către personal medical calificat! Pentru orice suspiciune de boală adresați-vă medicului!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel