Cum să ai o casă răcoroasă în timpul verii. Poți face infarct, AVC sau hipertensiune dacă temperatura este prea ridicată

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa ai o casa racoroasa in timpul verii - FOTO: Freepik@olgsera
cum sa ai o casa racoroasa in timpul verii - FOTO: Freepik@olgsera

Cum să ai o casă răcoroasă în timpul verii. Specialiștii în Sănătate ne sfătuiesc ce măsuri trebuie să luăm pentru a avea un grad de confort în locuință în zilele toride de vară. 

Cum să ai o casă răcoroasă în timpul verii. Oficialii din domeniul sănătății împărtășesc o listă de verificare în 13 pași... iar unul dintre sfaturile lor de top este să verificați dacă ați oprit încălzirea.

Verificați dacă încălzirea este oprită și asigurați-vă că niciuna dintre lumini nu funcționează în timpul zilei. Acestea sunt doar două modalități de a evita să cădeți victime ale căldurii în această vară, potrivit experților guvernamentali de top în domeniul sănătății. 

Șefii Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA) au publicat o listă de verificare în 13 pași despre cum să vă pregătiți casa pentru vremea însorită.

Casele fierbinți pot agrava condițiile de sănătate existente și pot fi fatale, a avertizat agenția. Riscurile sunt deosebit de mari pentru persoanele în vârstă, pentru cei grav bolnavi și pentru copii.

Împărțite în două secțiuni, sfaturile se referă la modul în care trebuie să vă pregătiți locuința pentru vremea caldă și la ce trebuie să faceți odată ce temperaturile ridicate s-au instalat.

Vezi și: Testul care îți arată dacă ai cancer colorectal. Cristian Gheorghe: Este ieftin. Pacientul și-l poate cumpăra, îl face acasă. Rezultatele sunt rapide

La capitolul ”lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti casa pentru vremea caldă”, UKHSA recomandă să vă asigurați că sistemul de ventilație - dacă aveți unul - funcționează în modul de vară și să verificați dacă frigiderul sau congelatorul funcționează.

Alte recomandări includ instalarea de jaluzele sau perdele interioare, cultivarea de plante afară pentru a oferi umbră și depozitarea corespunzătoare a medicamentelor.

În același timp, sfaturile UKHSA pentru ceea ce trebuie să faceți ”în casă pe timp de caniculă” includ verificarea că ”încălzirea este oprită”.

Stingerea luminilor și a instalațiilor electrice care nu sunt folosite va reduce, de asemenea, ”căldura generată în casă”, se arată în comunicat, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Motivul pentru care Cristiano Ronaldo își vopsește unghiile de la picioare negre. Același lucru îl va face și Mike Tyson

Când să gătești 

Se recomandă, de asemenea, gătitul la ore mai răcoroase în timpul zilei și mutarea într-o parte mai răcoroasă a casei, în special atunci când se încearcă să se doarmă. 

”Alte sfaturi, cum ar fi să verificați dacă frigiderul funcționează, văzând dacă mâncarea este rece, sunt de asemenea indispensabile”, mai notează experții sanitari.

Sfaturile sunt concepute pentru a reduce riscul de supraîncălzire a unei locuințe. 

”Dovezile arată că vremea caldă crește riscul de infarct, accidente vasculare cerebrale, boli pulmonare și alte boli, în special în rândul celor mai vulnerabile. Dovezile arată, de asemenea, că unele medii sunt expuse riscului de supraîncălzire.

Prin urmare, este responsabilitatea noastră să publicăm sfaturi despre cum să prevenim aceste boli și aceste decese excesive pentru a reduce presiunea inutilă asupra serviciilor de sănătate”, mai notează experții.

În timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, oficialii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să stea în casă cu perdelele închise și să evite cofeina și alcoolul, precum și efortul fizic în cele mai fierbinți părți ale zilei.

Vezi și: Durerea de cap, semnul unui AVC cu efect devastator. Mărturisirile femeii care reînvață să meargă și să vorbească

Vremea caldă, riscuri pentru sănătate

Vremea caldă poate provoca deshidratare, ceea ce face ca sângele să se îngroașe. De asemenea, scade tensiunea arterială, făcând mai dificilă împingerea sângelui în organism.

Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale. Supraîncălzirea ar putea agrava simptomele în cazul celor care se confruntă cu probleme cardiace și respiratorii.

Lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti casa pentru vremea caldă:

1. Luați în considerare instalarea de jaluzele sau perdele interioare sau de obloane exterioare, jaluzelele sau copertinele sunt, de asemenea, foarte eficiente.

2. Dacă aveți un sistem de ventilație în casă, verificați dacă acesta este pornit și funcționează în ”modul de vară”, dacă are unul.

3. Verificați dacă frigiderele, congelatoarele și ventilatoarele funcționează corect, de exemplu, verificând dacă alimentele rămân reci sau înghețate.

4. Verificați dacă medicamentele pot fi depozitate conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

5. În cazul în care vă izolați sau vă renovați locuința, cereți sfaturile instalatorilor cu privire la reducerea supraîncălzirii.

6. Cultivarea de plante în exterior poate oferi umbră, ceea ce poate fi deosebit de util în fața ferestrelor orientate spre sud, în timp ce plantele din interior pot ajuta la răcirea aerului.

Vezi și: De ce răcim vara și de ce e greșit mitul că "doar cei deștepți răcesc vara". Diferența față de răceala de iarnă. Dorobăț: Atenția la apă și la apa de mare

Lucruri pe care le puteți face în casa dvs. pe timp de caniculă:

Dacă este posibil, umbriți sau acoperiți ferestrele.

Deschideți ferestrele (atunci când este sigur să faceți acest lucru) atunci când aerul se simte mai rece afară, de exemplu noaptea, și încercați să faceți ca aerul să circule prin casă.

Folosiți ventilatoare electrice dacă temperatura aerului este sub 35°C, dar nu îndreptați ventilatorul direct spre corpul dumneavoastră, deoarece acest lucru poate duce la deshidratare.

Verificați dacă încălzirea este oprită.

Pentru a reduce căldura generată în casă, stingeți luminile și echipamentele electrice care nu sunt folosite și luați în considerare posibilitatea de a găti în momentele mai răcoroase ale zilei.

Mutați-vă într-o parte mai răcoroasă a casei, în special pentru a dormi, dacă este posibil.

Este posibil să fie mai răcoare afară, la umbră sau într-o clădire publică (cum ar fi lăcașurile de cult, bibliotecile locale sau supermarketurile), așa că luați în considerare o vizită ca modalitate de a vă răcori, dacă puteți să vă deplasați acolo în siguranță fără a vă expune la un risc mai mare din cauza căldurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel