Durerea de cap, semnul unui AVC cu efect devastator. Mărturisirile femeii care reînvață să meargă și să vorbească

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de cap - FOTO: Freepik@Xperien
durerea de cap - FOTO: Freepik@Xperien

Durerea de cap a fost semnul unui AVC care a făcut ca o femeie să ajungă paralizată. Timp de șase luni a fost internată pe Terapie Intensivă, iar abia acum începe să reînvețe să meargă și să vorbească.

Durerea de cap și o senzație de amorțeală pe partea dreaptă a corpului au fost două semne de avertizare ale unui AVC devastator. O femeie dezvăluie semnul bizar de avertizare pe care l-a experimentat înainte de a suferi un accident vascular cerebral devastator care a lăsat-o incapabilă să meargă sau să vorbească la 22 de ani.

Morgan Bailey, originară din New Jersey, dar care în prezent locuiește în Arizona, avea doar 22 de ani și lucra la o școală când a început să aibă simptome îngrijorătoare - inclusiv o durere de cap ”atroce” și amorțeală de-a lungul părții drepte a corpului.

Poate cel mai ciudat lucru este că, de câteva luni, a observat o schimbare la genele sale, acestea apărând foarte drepte la ochiul drept - un lucru care nu a fost asociat din punct de vedere medical, dar pe care Morgan crede că a fost un semn de avertizare.

Paralizie permanentă

A fost operată, dar a rămas paralizată pe partea dreaptă - ceea ce va fi un efect permanent al ceea ce a trăit. Morgan, acum în vârstă de 24 de ani, a explicat cum a început totul.

”Dacă m-ați fi întrebat ”poate cineva să aibă un accident vascular cerebral la 22 de ani?”, aș fi spus ”în niciun caz”. A trebuit să reînvăț totul. A trebuit să învăț din nou cum să merg. A trebuit să învăț din nou cum să vorbesc corect. A trebuit să învăț din nou cum să scriu cu mâna stângă””, a spus Morgan, potrivit Daily Mail.

Vezi și: De ce răcim vara și de ce e greșit mitul că "doar cei deștepți răcesc vara". Diferența față de răceala de iarnă. Dorobăț: Atenția la apă și la apa de mare

Ce sunt malformațiile arteriovenoase

Morgan a fost diagnosticată cu malformație arteriovenoasă (MAV) la vârsta de 18 ani, după ce a căzut și s-a lovit la cap la școală într-o zi.

MAV-urile sunt încurcături anormale de vase de sânge care pot cauza conexiuni neregulate între artere și vene - care se dezvoltă adesea în măduva spinării și în creier.

Când s-a trezit a doua zi cu paralizie în partea dreaptă și cu dificultăți în a merge cum trebuie, a mers la spital, unde i s-a spus ulterior că are o MAV și că a suferit trei anevrisme cerebrale.

Morgan a spus că nu i s-a administrat niciun medicament sau tratament, medicii fiind ”prea speriați să se atingă de ea” din cauza faptului că se afla în talamus.

”Mi-au spus să mă duc acasă și să-mi trăiesc viața, și asta am făcut timp de cinci ani”, a mărturisit Morgan.

În cei patru ani care au urmat, Morgan a reușit să ducă o viață normală, fără prea multe griji legate de starea ei - până în ziua în care a suferit accidentul vascular cerebral.

”Viața mea a fost complet dată peste cap. Sănătatea mea era perfectă înainte - nu am avut niciodată probleme”, a mai mărturisit tânăra.

În ziua accidentului vascular cerebral, pe măsură ce durerea de cap se înrăutățea, ea și-a găsit rapid prietena pentru a-i spune că nu se simte bine, înainte de a avea senzația că ”creierul i-a explodat”.

Vezi și: Gonoreea: semne și tratament. Simionescu: Este foarte zgomotoasă. Dacă nu e recunoscută apar complicații. Pacienții veneau marțea la spital

Internată la terapie intensivă timp de 6 săptămâni

Morgan a fost transportată de urgență la spital și a rămas acolo timp de șapte săptămâni, în secția de terapie intensivă, în timp ce își revenea după accidentul vascular cerebral.

Când s-a trezit, era paralizată pe partea dreaptă și a trebuit să învețe să meargă, să vorbească și să scrie din nou.

”Nu aveam nicio idee despre ce este vorba înainte de a se întâmpla. Nu-mi pot folosi mâna dreaptă, așa că sunt foarte recunoscătoare pentru tehnologie și scriu cu vocea.

A suferit o operație pe creier (o craniotomie) pentru a îndepărta 75 la sută din MAV și a făcut terapie fizică și logopedică intensă în urma accidentului vascular cerebral. 

Din punct de vedere mental, cred că m-am descurcat fenomenal. Mai mult de jumătate dintre persoanele care au suferit un traumatism cranio-cerebral se confruntă cu depresie, anxietate sau stres, dar eu am fost super pozitivă.

Bineînțeles, au fost zile în care am fost trist, dar a doua zi eram pozitiv. Trebuia doar să ies din depresie”, a mai mărturisit Morgan. 

Vezi și: Fructul ieftin care te ajută să dormi. E considerat cel mai bun somnifer: Două bucăţi, cu o oră înainte de culcare

FAST, tehnica de salvare în caz de AVC

Principalele simptome ale accidentului vascular cerebral pot fi reținute cu ajutorul cuvântului F.A.S.T.

Acest lucru vă va ajuta să identificați mai rapid o persoană care suferă un accident vascular cerebral.

Fața: este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, persoana să nu poată zâmbi sau să aibă gura sau ochiul căzut.

Brațele: este posibil ca persoana cu suspiciune de accident vascular cerebral să nu poată ridica ambele brațe și să nu le poată menține acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț.

Vorbire: vorbirea lor poate fi încețoșată sau confuză, sau persoana poate să nu fie capabilă să vorbească deloc, deși pare a fi trează.

Timp: este timpul să sunati imediat la 112 dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel