Fructul ieftin care te ajută să dormi. E considerat cel mai bun somnifer: Două bucăţi, cu o oră înainte de culcare

Fructul ieftin care îți dă energie ziua și te ajută să dormi noaptea. E considerat cel mai bun și sănătos somnifer. L-ai avut mereu în casă, dar nu ai știut că are un asemenea...
Deși studiile sunt limitate, unii cercetători au descoperit că o cantitate prea mare de cofeină poate irita creierul deja sensibil și poate încetini recuperarea, în special în primele săptămâni după o accidentare.
Fiecare persoană tolerează cafeina în mod diferit. Pentru adulții sănătoși, FDA spune că 400 de miligrame (aproximativ patru sau cinci cești) de cafea pe zi nu este, în general, asociată cu efecte periculoase. Dar dacă începeți să prezentați semne de consum excesiv poate doriți să reduceți consumul. Semnele de consum excesiv sunt:
- dificultăți de somn
- bătăi rapide ale inimii
- nervozitate.
Lauren Manaker, un dietetician premiat și autorul cărții "The First-Time Mom's Pregnancy Cookbook: Un ghid de nutriție, rețete și planuri de masă pentru o sarcină sănătoasă", care a renunțat să mai bea cafea, a mărturisit care sunt cele cinci alimente pe care le consumă acum frecvent, "pentru energie și concentrare", dar şi pentru un somn bun.
5 alimente care înlocuiesc cafeaua, dau energie, concentrare și un somn bun
"Am fost un iubitor al cafelei în cea mai mare parte a vieții mele de adult. Dar, în urmă cu patru ani, după o contuzie cauzată de un accident de mașină, medicul meu mi-a sugerat să fac o pauză de la cofeină pentru a vedea dacă aceasta ar putea ajuta la reducerea simptomelor mele de dureri de cap și ceață cerebrală. În calitate de dietetician de 20 de ani, acesta a fost un stimulent suficient pentru mine să renunț la cofeină și să găsesc alternative pentru energie și concentrare.", a spus dieteticianul.
"În loc de o băutură cu cofeină, eu mă bucur de un amestec de lapte cald, ghimbir, sirop de arțar și pudră de turmeric. Laptele mă ajută să-mi încep ziua cu proteine naturale, în timp ce siropul de arțar oferă puțină dulceață și câteva proprietăți antiinflamatorii unice.
Curcumina, un compus care se găsește în turmeric, are beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Studiile au descoperit că poate ajuta, de asemenea, să amortizeze nivelurile ridicate de cortizol (cunoscut și ca hormonul principal al stresului) și să susțină o reducere a oboselii mentale.
Piperul negru poate ajuta organismul să absoarbă mai bine turmericul, așa că adaug și eu un vârf de cuțit în băutura mea", spune dieteticianul.
"Sună elementar, dar menținerea hidratării cu apă ajută la menținerea nivelului de energie prin menținerea mușchilor noștri energizați", spune dieteticianul.
Deshidratarea, pe de altă parte, vă poate face să vă simțiți leneși și poate provoca o gândire neclară și modificări ale dispoziției, potrivit unor studii citate de CDC.
"Cantitatea de apă plată pe care adulții ar trebui să o bea zilnic variază în funcție de nivelul de activitate, de mediu și de alți factori. Dar eu încerc să beau opt pahare (aproximativ 1893 mililitri) în fiecare zi", a mai spus el.
Fructul care înlocuiește somniferele, îți dă energie și te ajută să te concentrezi
Pe de altă parte, carnea de vită slabă este o sursă excelentă de fier, iar fierul ajută la transportul oxigenului în tot corpul. Dacă ai deficit de fier și oxigenul nu ajunge acolo unde trebuie, te poți simți foarte obosit.
"Eu îmi propun să o includ în dieta mea de două ori pe săptămână pentru a mă asigura că organismul meu primește fierul de care are nevoie. Mă limitez la porții de 4 uncii de bucăți slabe, cum ar fi friptura de flanc și friptura de vită", spune medicul dietetician, care completează ca dacă nu mănânci carne de fel, poți să-ți iei doza de fier din spanac, legume, quinoa, broccoli și tofu.
Potrivit lui, există un fruct care poate înlocui somniferele.
Acest fruct este bogat în serotonină, un hormon care a fost legat de reglarea somnului, este dens în nutrienți și îți dă energie pe tot parcursul zilei.
Este vorba despre kiwi. Un experiment din 2011 a constatat că dacă mănânci două kiwi cu o oră înainte de culcare, în fiecare noapte, timp de o lună, vei crește timpul total de somn și eficiența somnului.
"Mănânc kiwi ca o gustare înainte de culcare. Atunci când dorm bine, pofta de cofeină scade a doua zi - un câștig dublu!", a mai spus dieteticianul.
Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Taipei din Taiwan au studiat efectele consumului de kiwi asupra somnului și au descoperit că un consum zilnic de kiwi a fost legat de îmbunătățiri substanțiale atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea somnului.
La studiul lor au participat 22 de femei și 2 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Toți se confruntau cu o anumită formă de somn perturbat. Timp de 4 săptămâni, voluntarii au mâncat 2 kiwi cu 1 oră înainte de culcare. Cercetătorii au colectat date despre somnul voluntarilor pe toată perioada studiului, folosind jurnale de somn, un chestionar standard privind calitatea somnului și ceasuri de mână care măsurau aspecte ale calității și cantității somnului.
După 4 săptămâni de consum de kiwi, cercetătorii au constatat îmbunătățiri semnificative la mai multe măsuri ale somnului:
- Oamenii adormeau mai repede. Latența de debut a somnului - timpul necesar pentru a adormi după ce te-ai culcat - a scăzut cu 35,4%.
- Oamenii au dormit mai profund. Timpul de trezire după instalarea somnului - cantitatea de timp petrecut în perioade de veghe după ce au adormit inițial - a scăzut cu 28,9%.
- Calitatea somnului s-a îmbunătățit. Scorurile la un chestionar standardizat privind calitatea somnului - unde scorurile mai mici înseamnă un somn mai bun - au scăzut cu 42,4%.
- Eficiența somnului - o măsură a timpului petrecut efectiv dormind în comparație cu timpul total petrecut în pat - a crescut cu 5,41%.
- Oamenii au dormit mai mult în general. Timpul total de somn în rândul voluntarilor a crescut cu 13,4%.
Alimentul surpriză care îți dă energie și te ajută să dormi
Nu în ultimul rând, deși pentru unii ar putea părea surprinzător, pastele făinoase conțin vitamine, în special vitaminele B, care susțin nivelul de energie.
"Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului. Amidonul este un carbohidrat complex alcătuit din lanțuri de zaharuri mici. Obținem energie atunci când aceste lanțuri sunt descompuse în timpul digestiei.
Alimentele pe bază de plante, cum ar fi pastele, sunt surse excelente de amidon și conțin diverse vitamine B care susțin nivelul de energie.
Cu toate acestea, consumul prea multor paste deodată poate face ca unele persoane să se simtă somnoroase. Pentru a calcula cu ochiul liber porția potrivită, este util să vă amintiți că o porție de paste fierte este cam de mărimea unei mingi de baseball.
La cină, uneori asociez pastele fără gluten cu puțin ulei de măsline extravirgin, legume sotate, proteine slabe, cum ar fi pui sau creveți, și un strop de parmezan", a conchis el.
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.