Cum să eviți FOMO indus de rețelele sociale în timpul sărbătorilor

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum sa eviti fomo foto:freepik
cum sa eviti fomo foto:freepik

Cum să eviți FOMO indus de rețelele sociale. În prezent, însă, este dificil să te detașezi de sărbători. Fluxurile de social media sunt pline de oameni care pleacă în aventura alegerii bradului, familii care fac poze în pulovere de Crăciun și multe alte activități, care pot fi copleșitoare pentru unii oameni.

Sezonul festiv poate părea uneori copleșitor. Înainte de era smartphone-urilor și a rețelelor sociale, era posibil să te retragi pentru scurt timp. În prezent, însă, este dificil să te detașezi de sărbători. Fluxurile de social media sunt pline de oameni care pleacă în aventura alegerii bradului, familii care fac poze în pulovere de Crăciun și multe alte activități.

Vezi și: Ce sunt vitaminele, de fapt. Ce rol joacă în sănătatea generală

Nu este un secret că sărbătorile pot fi stresante. Când adăugăm și rețelele sociale, acest stres poate fi multiplicat.

foto:freepik

Social media și stresul

Nu există multe cercetări privind utilizarea rețelelor sociale și stresul în timpul sărbătorilor. Cu toate acestea, există o serie de date despre modul în care rețelele sociale și sărbătorile, separat, afectează starea noastră de spirit, potrivit Healthline.

Un studiu din 2017 a arătat că utilizarea rețelelor sociale nu a fost un indicator al creșterii problemelor de sănătate mintală și că preocupările legate de utilizarea rețelelor de socializare și stres erau "nejustificate". Cu toate acestea, alte studii contrazic aceste concluzii. Un mic studiu din 2018, realizat pe 143 de studenți universitari, a indicat că limitarea utilizării rețelelor de socializare ar putea reduce sentimentele de depresie și singurătate.

Un sondaj Express VPN din 2021, care a implicat 4.500 de americani și europeni cu vârste între 16 și 24 de ani, sugerează că 86% dintre respondenți au declarat că rețelele sociale au impact direct asupra fericirii lor. În același sondaj, 81% au raportat că rețelele de socializare au impact asupra sentimentelor lor de singurătate, iar 79% au spus același lucru despre depresie.

Sărbătorile și stresul

Un sondaj al Alianței Naționale pentru Boli Mintale din 2015 sugera că 64% dintre respondenți au spus că au sentimentul de ,,blue holidays”, adică experimentează senzații de tristețe sau neplăcere, iar 24% au spus că "sărbătorile le afectează mult".

Cum să eviți FOMO indus de rețelele sociale în timpul sărbătorilor

1. Concentrează-te pe motivul bucuriei tale de sărbători

Fiecare persoană are propriile trăiri și bucurii în timpul sărbătorilor. Identifică ce anume îți aduce bucurie în această perioadă - poate fi timpul petrecut cu familia, momente de liniște. Acceptă că preferințele tale nu trebuie să se potrivească cu cele ale altora și fii încrezător în alegerile tale.

2. Reamintește-ți să fii recunoscător

Practica recunoștinței te poate ajuta să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. În loc să te compari cu alții, recunoaște și apreciază lucrurile minunate din viața ta. Găsește bucurie în lucrurile simple și valoroase din jurul tău.

3. Stabilește limite offline și respectă-le

Decide care sunt prioritățile tale în timpul sărbătorilor și acționează în consecință. Nu te simți obligat să participi la toate evenimentele sau să urmezi trendurile văzute pe rețelele sociale. Stabilește limite pentru tine și respectă-le, chiar dacă alții par să facă altfel.

4. Treci peste postările care induc emoții negative

În timp ce navighezi pe rețelele sociale, poți da peste postări care te fac să te simți trist sau invidios. În loc să te concentrezi pe astfel de postări, încearcă să treci peste ele sau să limitezi expunerea la conținutul care îți afectează starea emoțională.

5. Redu timpul petrecut pe rețelele sociale

Limitarea timpului petrecut pe rețelele sociale poate aduce beneficii semnificative stării tale de bine. În loc să petreci ore întregi, încearcă să-ți limitezi utilizarea la 30 de minute până la două ore pe zi în timpul sărbătorilor. Monitorizează-ți timpul petrecut online și analizează cum te afectează din punct de vedere emoțional.

6. Trăiește în prezent

În loc să te concentrezi asupra postărilor de pe rețelele sociale, trăiește prezentul. Participă la momentele speciale cu oamenii dragi și bucură-te de atmosfera sărbătorilor fără a te preocupa de postări sau fotografii. Concentrarea pe momentele reale te poate face să te simți mai conectat și mai fericit.

7. Activitate fizică

Exercițiile fizice pot fi de mare ajutor pentru a-ți menține starea de bine mintală și emoțională. O plimbare în aer liber sau o sesiune de antrenament scurtă pot reduce stresul, îmbunătăți starea de spirit și îți oferi energie suplimentară.

Vezi și: Ce boală poți dezvolta din cauza popcornului de la cinema. Este din cauza compusului folosit pentru aroma de unt

Navigarea prin perioada sărbătorilor pe rețelele sociale poate fi un echilibru delicat între a te simți conectat și a te simți copleșit de comparații sau presiuni sociale. Apelează la aceste sfaturi pentru a-ți menține sănătatea mintală și pentru a te bucura de sezonul festiv într-un mod care să te facă fericit și mulțumit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel