Cum să îți sufli nasul corect. Ce se întâmplă dacă te forțezi

Monika Baciu |
Data publicării:
cum sa iti sufli nasul corect - FOTO: Freepik@stocking
cum sa iti sufli nasul corect - FOTO: Freepik@stocking

Cum să îți sufli nasul corect și ce se poate întâmpla dacă te forțezi prea tare.

Cum să îți sufli nasul corect. Suflatul nasului pare a fi ceva ce ar trebui să poți face fără să-ți faci griji că te vei răni. Dar, în funcție de cât de viguros sufli, curățarea nasului s-ar putea să nu fie atât de sigură sau igienică pe cât pare.

S-ar putea să vă suflați nasul dintr-o varietate de motive - excesul de mucus nazal poate fi din cauza unei răceli, unei infecții a sinusurilor, alergiilor sau pentru că ați plâns toată ziua din cauza unei crize existențiale perfect naturale. Dar care sunt pericolele de a-ți acoperi nasul și de a-l sulfa cu putere, notează How Stuff Works.

Oase fracturate

Fața ta este plină de oase mici. Oasele din jurul prizelor de ochi și cavitățile sinusale și nazale, de exemplu, sunt deosebit de subțiri. Deoarece congestia nazală semnificativă pune întreaga zonă sub o mare presiune, schelele delicate care îți țin fața ridicată s-ar putea să nu poată rezista stresului.

Vezi și: 10 superalimente care te scapă de durerile articulare. De ce trebuie să le ai zilnic în meniu

Sângerări nazale

Există sute de vase mici de sânge în nas și sinusuri, iar suflarea nasului prea tare sau prea frecvent poate duce uneori la ruperea unuia sau mai multora dintre ele, mai ales atunci când condițiile sunt uscate sau când mucoasa interiorului nasului este deja foarte sensibilă din cauza unei răceli.

Aceste sângerări nazale nu sunt de obicei periculoase (cu excepția cazului în care există o afecțiune preexistentă care complică problema - dacă luați diluanți de sânge, de exemplu) și, în general, se vor vindeca rapid, dar nimănui nu-i place un nas sângeros.

"Deși acest lucru este extrem de rar, suflarea viguroasă prelungită și repetată ar putea duce la fracturi de stres, la fel cum coastele se pot fractura de tuse repetată și prelungită. Atât tusea viguroasă, cât și suflarea nasului generează presiuni ridicate în cavitățile lor respective", spune dr. David King, lector superior în cadrul Programului de Medicină de la Universitatea din Queensland din Australia.

Infectarea sinusurilor sau a urechilor

Conform unui studiu din 2000, dinamica fluidelor din nas sunt de așa natură încât mucusul este propulsat din cavitatea nazală în sinusuri. Studiul nu a mers atât de departe încât să testeze dacă acest lucru a fost deosebit de dăunător, dar bacteriile în sine ar putea cu siguranță declanșa o infecție a sinusurilor. În mod similar, suflarea agresivă a nasului ar putea trimite bacterii la urechea internă, ducând la o infecție a urechii.

Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu o infecție bacteriană. Cercetător: Avem dovezi solide care fac legătura

Timpan rupt

Este extrem de rar să îți rupi un timpan în timp ce îți cureți excesiv nasul, dar schimbarea rapidă a presiunii din spatele timpanului poate provoca într-adevăr izbucnirea timpanului în sine.

Scenariile cele mai nefavorabile

Scenariile de coșmar asociate cu suflarea nasului sunt extrem de rare, dar uneori oamenii ajung la spital cu o durere de cap severă după ce au suflat atât de tare încât aerul este forțat să intre în spațiul dintre craniu și creier. Un studiu publicat în revista The Journal of Pediatrics a arătat că suflarea nasului poate duce la intrarea aerului în spațiul dintre cei doi lobi ai plămânului.

Vezi și: Grelina, ce este și cum acționează. Alungulesei: Se află în stomac. Acolo trebuie să te pregătești

Cum să îți sufli nasul coresct

Deci, cum se face cu congestie nazală atunci când metoda testată în timp pare să aibă dezavantaje medicale? Este o idee bună să suflați ușor, concentrându-vă pe o nară la un moment dat. Dar de unde știi dacă ești suficient de blând?

"Nu există un anumit prag care să fie considerat o suflare dură sau forțată a nasului, așa că întrebarea despre a ști dacă sufli prea tare nu are un răspuns simplu. Cu toate acestea, forța necesară pentru a muta aerul printr-un tub - pasajele nazale - este crescută dacă diametrul este redus. Deci suflarea nasului pentru a ameliora congestia nu este cea mai bună modalitate de a face față acestui simptom", spune King.

Tratament pentru eliminarea mucusului din nas

King sugerează în schimb începerea unui tratament pentru a face față cauzelor congestiei.

"Congestia sub pielea nasului este tratată eficient cu spray-uri sau tablete decongestionante pentru durate scurte de tratament sau tratarea cauzei care stă la baza unor afecțiuni mai continue cu antihistaminice sau spray-uri cu steroizi. Congestia datorată mucusului gros care contribuie la îngustarea deschiderii nazale este cel mai bine tratată prin spray-uri nazale saline", spune el.

6 moduri să cureți nasul înfundat, fără medicamente și fără spray. Cum faci soluție salină acasă

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci usturoi crud. Ce efecte are asupra organismului

Nasul înfundat, sau congestia nazală, poate fi frustrant și poate afecta adesea viața de zi cu zi.

Mulți oameni cred că un nas înfundat este rezultatul unui mucus prea mare în pasajele nazale. Cu toate acestea, un nas înfundat este, de obicei, rezultatul vaselor de sânge inflamate din sinusuri. O răceală, gripa, alergiile sau o infecție a sinusurilor pot inflama aceste vase de sânge.

Indiferent de motivul pentru care aveți nasul înfundat, există modalități simple de a-l ușura. Iată câteva lucruri pe care le puteți face acum pentru a vă simți și respira mai bine.

De la supa de pui, până la medicamentele fără prescripție medicală, există tot felul de modalități de a ajuta la desfundarea nasului.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel