Cum să prepari cea mai fragedă friptură de vită cu bicarbonat de sodiu

Adisa Codruț / 13 iul 2021 / 21:00

Indiferent dacă gătești carnea de vită la grătar sau o prăjești în ulei, îți dorești să iasă fragedă și delicioasă. Doar că nu întotdeauna este așa. Pentru asta există bicarbonat de sodiu. 

Bicarbonatul de sodiu alcalinizează suprafața cărnii, ceea ce face mai dificilă legarea proteinelor și, prin urmare, menține carnea mai fragedă când este gătită. 

Cum să frăgezești o bucată mare de carne de vită cu bicarbonat de sodiu:

Freacă bucata de carne cu bicarbonat de sodiu.

Lasă carnea de vită să se „odihnească” la frigider timp de 3 până la 5 ore.

Clătește bine carnea pentru a îndepărta tot bicarbonatul de sodiu.

Gătește carnea după bunul plac. 

În cazul în care ai bucăți mai mici de carne de vită, urmează acești pași: 

Dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă (pentru fiecare 350 de grame uncii de carne, utilizează 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și o jumătate de cană de apă).

Înmoaie carnea în soluție timp de cel puțin 15 minute.

Îndepărtează și clătește.

Gătește carnea. 

Această ultimă tehnică funcționează deosebit de bine cu bucăți de carne mai mici, deoarece bicarbonatul de sodiu are o suprafață mare de pătruns la bucăți mai mari. 

Ulei de măsline și oțet

 

Un alt truc eficient, pentru carne de vită fragedă și suculentă, conține două ingrediente pe care deja le ai în bucătărie - ulei de măsline și oțet. 

Ce trebuie să faci:

Taie bucata de carne în felii subțiri (maximum 1 centimetru înălțime).

Unge feliile de carne cu ulei de măsline, apoi cu oțet. 

Condimentează carnea cu sare grosieră

Înfășoară feliile de carne în folie alimentară, apoi pune-le în frigider timp de aproximativ o oră.

Gătește carnea.

Acoperă carnea cu sare grosieră 

 

Pentru a obține carne foarte fragedă, este indicat să o stropești cu cu sare grosieră pe ambele părți, cu cel puțin o oră înainte de preparare. Sarea descompune o parte din proteinele și fibrele musculare care alcătuiesc carnea. 

Însă, atenție! Deși carnea roșie este extrem de gustoasă și hrănitoare, ea trebuie consumată cu moderație!

Carnea roșie este asociată cu un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară, diabet sau unele tipuri de cancer. Într-un studiu publicat de jurnalul Gut se arată o asociere între consumul de carne roșie și diveriticulită, scrie Harvard Health Publishing. Aceasta apare atunci când pe peretele intestinului gros se formează mici umflături ca niște pungi care se pot inflama și cauzează crampe, diaree, constipație sau chiar sângerări rectale.

 

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy