Cum se diagnostichează tumorile de piele. Dr Olga Simionescu explică

Florina Pop / 01 feb 2020 / 08:48
EXCLUSIV
Olga Simionescu  FOTO: DC Medical
Olga Simionescu FOTO: DC Medical

Dermatologul Olga Simionescu a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu,, despre posibilitățile de diagnosticare a bolilor de piele.

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Olga Simionescu a discutat despre afecțiunile pielii și cum prin dermatoscopie se oferă un diagnostic corect, non-invaziv, plin de acuratețe. Aceasta este șefa disciplinei Dermatologie la UMF Carol Davila și șefa Clinicii Dermatologie nr I din Spitalul Clinic Colentina din București.

”Orice dermatolog face dermatoscopie, metodă non-invazivă de diagnostic în care, pe suprafața de analizat, se aplică un aparat, un dermatoscop, în care, în baza legilor fizicii, a dispersiei, arată unde este pigmentul melanina. Și el are diverse culori. E o lume fascinantă, o lume foarte interesantă, colorată. Arată, în funcție de culoare, de anumite structuri elementare cam care ar fi diagnosticul”, afirmă medicul Olga Simionescu.

Aceasta amintește că dermatoscopia e foarte răspândită în toată lumea, iar în Australia este aplicată chiar de medicii de familie. Prof dr Olga Simionescu explică că această practică poate fi realizată la două nivele: fie pentru a spune dacă leziunea de analizat e suspectă și trebuie excizată, fie în mâini antrenate devine mai mult decât o prelungire a ochiului clinicianului și-ți spune dacă leziunea trebuie excizată având un diagnostic precis, anterior histopatologic.

Prof dr Olga Simionescu mai precizează că examenul histopatologic rămâne standardul de aur în diagnosticare. ”Dermatoscopul e ca un fel de microscop pe care-l pui perpendicular pe leziune, deci are o valoare foarte mare în mâini antrenate și se va completa cu examenul histopatologic. Din acestea două, diagnosticul este mult mai corect, acuratețea e mai mare. În anumite tumori putem remarca marginile ca să știm cât mergem în excizie și e foarte simplu de făcut. Noi facem cam 2-3 cursuri pe an de dermatoscopie pe diverse nivele, începător, mediu, avansat”, detaliază specialista.

Mai amintește că dermatoscopia, în format digital, permite urmărirea leziunilor, permite un diagnostic prin telemedicină, prin care pot fi consultați specialiști din întreaga lume. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy