Rolul vital al pielii în organism, prof dr Olga Simionescu explică

Adisa Codruț |
Data publicării:
EXCLUSIV
Olga Simionescu  FOTO: DC Medical
Olga Simionescu FOTO: DC Medical

Prof dr Olga Simionescu a explicat la emisiunea Academia de Sănătate că rolul pielii trece dincolo de protecția exterioară a organismului.

Prof Dr Olga Simionescu, șeful disciplinei Dermatologie la UMF Carol Davila și șeful Clinicii Dermatologie nr I din Spitalul Clinic Colentina, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate a DC Medical despre importanța și rolul pielii în buna funcționare a corpului uman.

Despre piele se știe că este cel mai larg organ al corpului. ”Cred că rolul esențial al pielii este acela de a proteja ADN-ul oricărei celule din oricare organ al corpului nostru. Deci, are un rol fundamental de protecție. M-aș referi la funcția de semnal a pielii, o funcție care ne arată foarte multe din alte posibile suferințe ale corpului”, spune prof dr Olga Simionescu.

Aceasta amintește de un poet-medic care a observat că sunt foarte multe boli dermatologice și a încercat să le ierarhizeze, acum foarte mulți ani, într-un ”arbore al suferințelor dermatologice”. Le-a clasificat în leziuni dermatologice inflamatorii, de leziuni de tip neoplazic.

Medicii vorbesc de circa 4.000 de boli cu variante histologice și clinice. Una dintre cele mai întâlnite este psoriazisul. Cunoscut ca o afecțiune genetică, psoriazisul e azi privit ca o boală autoimună. Prof dr Olga Simionescu precizează că există proceduri de tratament sistematic extraordinare, care sunt disponibile și rambursate și în România, și care au schimbat în bine viața unor pacienți ”sortiți unei vieți pline de umilințe și de eșec”.

Psoriazisul este cea mai veche boală, continua medicul dermatolog citat. ”Erau considerați pacienți leproși, erau expulzați din comunitate”. Unii, care și-ar fi revenit, ar fi fost reprimiți după 7 zile – probabil cei cu psoriasis, adaugă specialista. ”De Vechiul Testament se leagă terapia cu soare. Azi păstrăm încă această terapie, dar ne adaptăm și la terapia biologică, cu indicații și contraindicații”, afirmă prof Olga Simionescu. Aceasta din urmă reprezintă o soluție extremă după epuizarea celorlalte tratamente existente. Terapia biologică este una inovatoare și constă în administrarea lunară de medicamente și injecții, fiind un tratament ultra-țintit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel