Cum se formează alunițele și cum le putem identifica. Care este diferența dintre un pistrui și o aluniță

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum se formeaza alunitele foto:freepik
cum se formeaza alunitele foto:freepik

Cum se formează alunițele și cum le putem identifica. Diferențele dintre pistrui și alunițe.

Alunițele sunt mici formațiuni pigmentate de pe piele care pot apărea în diverse părți ale corpului. Ele pot varia în dimensiune, culoare și formă. Deși majoritatea alunițelor sunt inofensive, este important să înțelegem procesele care stau la baza formării lor și ce semnificație pot avea în ceea ce privește sănătatea noastră.

Vezi și: Câtă carne se recomandă să mănâncăm într-o săptămână. Cum putem măsura o porție fără cântar de bucătărie

Ele sunt alcătuite, în principal, din celule numite melanocite, care produc pigmentul numit melanină. Melanina este ceea ce conferă culoare pielii, părului și ochilor noștri. Cantitatea și distribuția melaninei în piele determină culoarea și aspectul alunițelor. Majoritatea alunițelor sunt benigne (nepericuloase) și pot fi găsite pe orice tip de piele. Ele pot varia în culoare, de la maro deschis la negru, și pot fi plate sau ridicate deasupra pielii. Forma lor poate varia de la rotundă la neregulată.

Cum se formează alunițele?

Formarea alunițelor este influențată de mai mulți factori, iar procesul poate varia de la persoană la persoană.

- Dezvoltarea melanocitelor: La naștere, avem un număr finit de melanocite în piele. În timp, aceste celule se pot multiplica și se pot răspândi pe suprafața pielii, formând grupuri de melanocite, care produc melanină într-o zonă specifică. Aceste grupuri de melanocite pot deveni alunițe.

- Expunerea la soare: Expunerea prelungită la soare poate stimula melanocitele să producă mai multă melanină. Acest lucru poate duce la dezvoltarea de noi alunițe sau la întunecarea celor deja existente. De aceea, expunerea la soare excesivă poate crește riscul de formare a alunițelor.

- Factori genetici: Genetica joacă un rol important în formarea alunițelor. Dacă părinții sau bunicii dvs. au avut multe alunițe, este posibil să aveți și dumneavoastră o predispoziție genetică la formarea lor.

- Schimbările hormonale: Schimbările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau adolescenței, pot influența formarea și aspectul alunițelor.

Care este diferența între o aluniță și un pistrui?

Alunițele au tendința de a fi ridicate deasupra suprafeței pielii, în timp ce pistruii sunt plați. La fel ca alunițele, culoarea asociată cu pistruii se datorează prezenței melaninei care se formează în melanocite și care apare sau se întunecă în urma expunerii la soare. Alunițele apar atunci când celulele pielii formează un grup. Pistruii au un număr normal de celule producătoare de pigment și nu pot deveni alunițe, conform Cancer Council.

Majoritatea alunițelor sunt inofensive și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Cu toate acestea, unele alunițe pot deveni canceroase. Este important să fiți atenți la semnele de avertizare ale unui posibil melanom, un tip de cancer de piele, cum ar fi schimbările de culoare, de dimensiune sau formă a alunițelor, mâncărimea, sângerarea sau durerea acestora.

Dacă observați oricare dintre aceste semne sau aveți îngrijorări cu privire la alunițele dvs, consultați un dermatolog pentru o evaluare și sfaturi suplimentare. Detectarea timpurie a melanomului este crucială pentru tratamentul eficient. Evitați orele de vârf ale soarelui. Când sunteți în aer liber, încercați să stați cât mai la umbră.  Utilizați loțiune de protecție solară pe tot parcursul anului. Aplicați loțiunea de protecție solară cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși afară, chiar și în zilele înnorate. Utilizați o loțiune de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30. Aplicați-o generos și reaplicați-o la fiecare două ore, mai des dacă înotați sau transpirați, conform Mayo Clinic.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre murături - beneficii și riscuri pentru sănătate

Alunițele sunt formațiuni comune pe piele, rezultate din procesele de dezvoltare a melanocitelor, expunerea la soare, factorii genetici și schimbările hormonale. Majoritatea alunițelor sunt inofensive, dar trebuie să fiți conștienți de semnele de avertizare ale cancerului de piele și să vă monitorizați alunițele regulat pentru orice schimbare suspectă. Consultați întotdeauna un specialist în dermatologie pentru evaluări și sfaturi suplimentare în legătură cu alunițele dvs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel