EXCLUSIV Cum trebuie să prepari, de fapt, sarmalele. Anca Ioniță, sfat important: Nu căliți ceapa în ulei
Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale. Medicul nutriționist Anca Ioniță ne-a făcut dezvăluirea.
Sarmalele sunt un preparat tradițional în multe țări din Europa de Est, iar în special în România sunt asociate adesea cu sărbătorile de iarnă. Medicii nutriționiști ne explică cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale.
Sarmalele pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar este important să le consumăm cu moderație.
Sarmalele pot avea un conținut caloric mai mare din cauza combinației de carne și orez, iar grăsimea adăugată în compoziție poate crește valoarea calorică.
Sarmalele sunt un preparat tradițional și delicios, dar potrivit medicilor nutriționiști, acestea trebuie consumate cu moderație sau preparate în așa fel încât să fie o alegere sănătoasă.
Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale
Sarmalele, această emblemă a tradiției culinare românești, devin protagonistele meselor festive, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate că pot reprezenta o sursă semnificativă de calorii, există o abordare sănătoasă a pregătirii lor, astfel încât să nu compromitem aspectul gustos care ne aduce aminte de tradiție și sărbătoare.
Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se prepară cele mai sănătoase sarmale.
”Sarmalele reprezintă preparatul tradiţional al romanilor în ziua de Crăciun. Chiar dacă pot reprezenta o sursă mare de calorii, acestea pot fi preparate sănătos, scăzând nivelul energetic furnizat.
Sarmalele au în compoziţie toţi nutrienţii esenţiali organismului. Proteina fiind reprezentată de o carne slabă, poate fi porc, însă muşchiul sau cotletul. Sau pot fi făcute din carne de curcan ori pui.
Sursa de carbohidrat este reprezentată de orez, acesta nu trebuie folosit în cantitate foarte mare, ci doar să lege preparatul. Iar varza reprezintă sursa ideală de fibre şi probiotice.
Ca sfat pentru prepararea lor sănătoasă: nu utilizaţi călirea cepei în ulei, se poate face o fierbere uşoară în puţină apă. Puteţi adăuga morcov şi dovlecel ras pentru un plus de savoare şi sănătate, peste care puneţi orezul, apoi carnea slabă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Carnea de porc, cea mai populară alegere
Cea mai populară rețetă de sarmale conține carne tocată, precum porc sau vită. Caloriile din sarmalele tradiționale provin din carne, uleiuri de gătit și untură, adăugate la umplutură și sos pentru a obține un gust suplimentar.
De obicei, sarmalele sunt acoperite cu sos și coapte într-un vas rezistent la cuptor. Sarmalele umplute cu carne de vită sunt mai sănătoase din punct de vedere caloric, al grăsimilor și al conținutului de carbohidrați, deși cele umplute cu carne de porc au un conținut mai mare de proteine. Totuși, doar două sarmale umplute cu carne de vită conțin 24% din doza zilnică recomandată de grăsimi saturate.
Pentru a reduce conținutul de grăsimi și calorii, menținând în același timp un conținut similar de proteine, medicii nutriționiști recomandă să optăm pentru carnea de curcan.
Prepararea sarmalelor poate deveni o artă culinară echilibrată, îmbinând tradiția autentică cu preocupările pentru sănătate
-
Alexandru Rogobete continuă reforma în sănătate: Continuăm reașezarea10.12.2025, 08:38
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
EXCLUSIV Când poți face a doua procedură FIV, dacă prima nu a ieșit. Lucia Luchian, vești bune pentru cupluri
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
EXCLUSIV Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
