Cum trebuie să prepari, de fapt, sarmalele. Anca Ioniță, sfat important: Nu căliți ceapa în ulei

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Sarmale - Foto: Freepik @elenglush
Sarmale - Foto: Freepik @elenglush

Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale. Medicul nutriționist Anca Ioniță ne-a făcut dezvăluirea.

Sarmalele sunt un preparat tradițional în multe țări din Europa de Est, iar în special în România sunt asociate adesea cu sărbătorile de iarnă. Medicii nutriționiști ne explică cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale.

Sarmalele pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar este important să le consumăm cu moderație. 

Sarmalele pot avea un conținut caloric mai mare din cauza combinației de carne și orez, iar grăsimea adăugată în compoziție poate crește valoarea calorică. 

Sarmalele sunt un preparat tradițional și delicios, dar potrivit medicilor nutriționiști, acestea trebuie consumate cu moderație sau preparate în așa fel încât să fie o alegere sănătoasă.

Cum să preparăm cele mai sănătoase sarmale

Sarmalele, această emblemă a tradiției culinare românești, devin protagonistele meselor festive, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun. Cu toate că pot reprezenta o sursă semnificativă de calorii, există o abordare sănătoasă a pregătirii lor, astfel încât să nu compromitem aspectul gustos care ne aduce aminte de tradiție și sărbătoare.

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se prepară cele mai sănătoase sarmale.

”Sarmalele reprezintă preparatul tradiţional al romanilor în ziua de Crăciun. Chiar dacă pot reprezenta o sursă mare de calorii, acestea pot fi preparate sănătos, scăzând nivelul energetic furnizat. 

Sarmalele au în compoziţie toţi nutrienţii esenţiali organismului. Proteina fiind reprezentată de o carne slabă, poate fi  porc, însă muşchiul sau cotletul. Sau pot fi făcute din carne de curcan ori pui. 

Sursa de carbohidrat este reprezentată de orez, acesta nu trebuie folosit în cantitate foarte mare, ci doar să lege preparatul. Iar varza reprezintă sursa ideală de fibre şi probiotice. 

Ca sfat pentru prepararea lor sănătoasă: nu utilizaţi călirea cepei în ulei, se poate face o fierbere uşoară în puţină apă. Puteţi adăuga morcov şi dovlecel ras pentru un plus de savoare şi sănătate, peste care puneţi orezul, apoi carnea slabă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Carnea de porc, cea mai populară alegere

Cea mai populară rețetă de sarmale conține carne tocată, precum porc sau vită. Caloriile din sarmalele tradiționale provin din carne, uleiuri de gătit și untură, adăugate la umplutură și sos pentru a obține un gust suplimentar.

De obicei, sarmalele sunt acoperite cu sos și coapte într-un vas rezistent la cuptor. Sarmalele umplute cu carne de vită sunt mai sănătoase din punct de vedere caloric, al grăsimilor și al conținutului de carbohidrați, deși cele umplute cu carne de porc au un conținut mai mare de proteine. Totuși, doar două sarmale umplute cu carne de vită conțin 24% din doza zilnică recomandată de grăsimi saturate.

Pentru a reduce conținutul de grăsimi și calorii, menținând în același timp un conținut similar de proteine, medicii nutriționiști recomandă să optăm pentru carnea de curcan. 

Prepararea sarmalelor poate deveni o artă culinară echilibrată, îmbinând tradiția autentică cu preocupările pentru sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel