Cum trebuie să te ștergi în zona intimă după ce ai avut scaun. Câte bucăți de hârtie igienică trebuie, de fapt, să folosești

Monika Baciu |
Data publicării:
cum trebuie sa te stergi in zona intima dupa ce ai avut scaun - FOTO: Freepik@goffkein@fentonroma143
cum trebuie sa te stergi in zona intima dupa ce ai avut scaun - FOTO: Freepik@goffkein@fentonroma143

Cum trebuie să te ștergi în zona intimă după ce ai avut scaun. Câte bucăți de hârtie igienică trebuie, de fapt, să folosești și de ce contează acest aspect.

Cum trebuie să te ștergi în zona intimă după ce ai avut scaun. Tehnica ta de ștergere te poate expune la o serie de probleme de sănătate, potrivit experților medicali. Întotdeauna ștergeți-vă din față spre spate pentru a evita ca materiile fecale să pătrundă în uretră și vezica urinară.

Fie că alegeți să stați jos sau în picioare, să împăturiți sau să răsuciți hârtia igienică sau să folosiți patru sau 14 pătrățele, cei mai mulți oameni probabil că o fac fără să se gândească prea mult la asta.

Cum trebuie să procedezi corect

Dar există un mod sănătos din punct de vedere medical de a face lucrurile. Importanța ștergerii din față în spate este primordială, potrivit experților în sănătate urinară și rectală.

Modelul de ștergere de la față la spate este deosebit de important pentru femei, deoarece, în caz contrar, bacteriile fecale ar putea pătrunde în uretră, tubul de la vezica urinară până la locul unde urina iese din corp, ceea ce ar duce la o infecție a tractului urinar.

Institutul Național de Sănătate consideră că ștergerea corectă este una dintre cele mai bune modalități prin care femeile pot evita o infecție urinară.

”Majoritatea infecțiilor urinare provin de la bacteriile care trăiesc în mod normal în jurul rectului și anusului. Prin urmare, orice mișcare de ștergere care începe mai aproape de rect și apoi se apropie de zona de deschidere a vezicii urinare va muta bacteriile potențial periculoase mai aproape de vezica urinară și de tractul urinar”, potrivit NHS, notează Daily Mail.

Vezi și: Alergia la ambrozie: Simptome și sfaturi de gestionare a răspândirii plantei

Infecțiile tractului urinar, frecvente în cazul femeilor

Infecțiile tractului urinar reprezintă o preocupare deosebită pentru femei, deoarece uretra lor este mai scurtă decât a bărbaților, ceea ce facilitează accesul bacteriilor în vezica urinară.

Aproape una din trei femei va fi avut cel puțin o infecție a tractului urinar care a necesitat prescrierea de antibiotice până la vârsta de 24 de ani și aproape jumătate dintre femei vor avea o infecție a tractului urinar pe parcursul vieții.

Bărbații sunt, de asemenea, predispuși la infecții ale tractului urinar, deși nu de multe ori ca urmare a unei ștergeri necorespunzătoare, potrivit medicilor de la Centrul de Urologie din Florida.

”Deși rar, este totuși posibil ca bărbații să facă o infecție urinară atunci când bacteriile externe pătrund în tractul urinar. Bărbații care folosesc catetere urinare pot fi expuși unui risc crescut. Igiena, deși importantă, este rareori vinovată”, notează Centrul de Urologie din Florida.

Vezi și: Zona zoster: cauze, simptome, tratament. Care sunt persoanele predispuse la riscuri mai grave

Câte bucăți de hârtie igienică trebuie, de fapt, să folosești

În timp ce bărbații nu trebuie să se îngrijoreze la fel de mult ca femeile în ceea ce privește riscul de ITU din cauza unei tehnici de ștergere necorespunzătoare, este crucială o igienă adecvată care să prevină răspândirea germenilor și a bacteriilor, care ar putea îmbolnăvi oamenii.

Un minim de șapte bucăți de hârtie igienică este suficient pentru o persoană obișnuită, potrivit sondajelor producătorului de hârtie igienică Cottonelle.

Experții recomandă hârtie igienică rezistentă, absorbantă și moale. Ștergerea prea mult sau prea tare, în special cu hârtie subțire sau aspră, poate duce la mâncărimi incomode în zona intimă, cunoscute sub numele de prurit ani.

”Deși zona anală trebuie curățată după fiecare scaun, această curățare trebuie să fie delicată. Frecarea și frecarea agresivă, în special cu săpunuri sau alte produse de curățare a pielii, pot irita pielea și pot declanșa mâncărimea anală”, potrivit Harvard Medical School.

Vezi și: Planta cu flori superbe, toxică pentru oameni și animale. Se află în casele românilor de ani de zile

Cum trebuie, de fapt, să te ștergi în zona intimă

Și rămâne o mare schismă - sau fisură - în dezbaterea privind șederea versus statul în picioare pentru a te șterge în zona intimă. Potrivit producătorului de hârtie igienică, există argumente bune de ambele părți.

”Pentru cei care stau jos, principalul avantaj este că fesele rămân depărtate, prevenind astfel orice murdărire pe acestea. Asta înseamnă acces ușor la curățare.

Pentru cei care stau în picioare, le place că mâinile lor nu se apropie de vasul de toaletă (deosebit de important pentru toaletele publice) și nu vor atinge accidental fesele gol sau coapsa cu hârtie igienică murdară atunci când se apropie pentru o inspecție vizuală”, notează producătorul de hârtie igienică.

Un bideu, care se conectează la sistemul de canalizare și aruncă apă în rect pentru a clăti bine zona, ar putea fi, de asemenea, o opțiune bună pentru unii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel