Curățenia generală a casei, legătura cu hormonii și fertilitatea

Curățenia casei este o activitate necesară și care aduce multe beneficii asupra comfortului și a stării de spirit. Oamenii de știință arată cum, acest obicei banal, poate avea efecte neplăcute asupra sănătății.

Substanțele chimice care se găsesc în produsele de curățare pe care le folosești în momentul în care faci curățenie, ar putea fi extrem de dăunătoare pentru sistemul endocrin, dar și pentru funcția reproductivă.


Substanțele chimice care afectează endocrinele sunt omniprezente în produsele de uz casnic - inclusiv ftalatele, cunoscute ca perturbator endocrin, care se găsesc în produsele de înfrumusețare și în materialele plastice, potrivit unui studiu (link direct) din iunie 2014, publicat în Frontiers in Public Health.

Conform unui studiu (link direct)  din decembrie 2014, publicat în Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism, sistemul neuroendocrin (format din sistemul nervos și endocrin) lucrează împreună pentru a menține funcționarea normală a întregului organism. Astfel că, orice perturbare a sistemului endocrin poate da peste cap întregul organism, cu consecințe grave asupra sănătății.

Fertilitatea

Cercetările au constatat că expunerile prenatale la ftalați afectează negativ fertilitatea bărbaților. 

Potrivit unui raport(link direct) din iulie 2017 publicat în „Health Health Environment”,  poluanții atmosferici pot provoca defecte în timpul gametogenezei (procesul în care celulele formează gameți,  celulele masculine și feminine care sunt esențiale pentru fertilitate), ceea ce ar putea duce la scăderea capacităților de reproducere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel