Psihiatru, mesaj DUR pentru părinți: Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. Așteptările lor sunt prea mari și viața e prea dură

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
David eberhard - Foto: Freepick @senivpetro / Youtube TEDx
David eberhard - Foto: Freepick @senivpetro / Youtube TEDx

Un psihiatru a transmis un mesaj dur pentru părinți, în ceea ce privește educarea copiilor.

David Eberhard, un psihiatru suedez de renume și tată a 6 copii, a vorbit recent despre problema stilului permisiv al părinților în educația pe care o dau copiilor.

În cartea sa "Copiii la putere", David Eberhard a analizat principiile care stau la baza educației parentale și, în opinia sa, libertatea pe care copiii o primesc în sistemul de educție nordic este una exagerata, ceea ce duce la formarea unor generații de adulți fără empatie socială, cu șanse mari de a eșua în viață, cu tendințe sinucigașe, victime ale viciilor.

"Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil"

 

Potrivit lui David Eberhard, permisivitatea prea mare a părinților din ziua de azi, îi transformă pe copii în niște monștri.

Deși sistemul de educație scandinav se remarcă prin rezultate excepționale din punct de vedere intelectual, psihiatrul susține că un copil prea răsfățat, căruia i s-au permis prea multe, riscă să sfârșească prin a fi dezamăgit în viață.

"Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Înainte, societatea noastră era una a adulților. Existau anumite valori și o anumită ierarhie. Copiilor li se făcea observație atunci când nu se purtau cuviincios.

Dacă un copil nu era cuminte, oricine putea să se apropie de el și să îi spună Nu e frumos cum te porți, termină. O astfel de coerență nu mai există astăzi", a declarat psihiatrul David Eberhard pentru The Telegraph.

Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

"Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil", a completat psihiatrul, care a completat că părinții vor să devină cei mai buni prieteni ai copiilor, însă trebuie să existe o limită între prietenie și postura de părinte.

"Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare"

 

"Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare.

Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastra se transformă într-o societate de adolescenți de toate vârstele", a mai spus psihiatrul David Eberhard.

Specialistul subliniază astfel că, din dorința părinților să fie cât mai apropiați de copiii lor, renunță la pedepse sau contrângeri și ajung chiar să nu-i mai contrazică sau să le impună limite.

Eberhard avertizează că problemele sociale sunt în creștere și spune că "așteptările copiilor sunt prea mari și viața e prea dură pentru ei. O vedem în tulburările de anxietate și de automutilare, care au crescut în mod dramatic".

"Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan"

 

Psihiatrul spune că frica nu este o metodă de luat în calcul, pentru că această practică aduce mult rău în viața copilului. Tot ceea ce contează este echilibrul în educația unui copil.

În plus, sfatul pe care el îl dă părinților este să acorde atenție copilului, dragoste și afecțiune, dar să nu uite cine este adultul.

Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

"Eu cred că familia ar trebui să fie o instituție democratică în totalitate. Relația dintre adulți și copii este întotdeauna asimetrică. Este o relație dintre un profesor și un elev. Unul învață, celălalt ascultă. Părinții pot evalua situația mai bine, deoarece au mai multă experiență și cunoștințe, de aceea trebuie să stabilească regulile. Unii din cititorii mei au impresia eu îmi doresc să întorc educația militară și pedeapsa corporală.

Dar eu niciodată nu am spus asta. Și niciodată nu mi-am lovit copiii. Sunt sigur, că toți copii trebuie educați astfel încât să corespundă valorilor și normelor societății în care trăiesc. Părinții din Occident, acum se tem de toate și se gândesc că și cea mai mică critică poate trauma copiii. Părinții nu mai consideră că este necesar să-i spună fiicei sale să nu mănânce prea multă ciocolată în perioada de pubertate, pentru că se va îngrășa. Și asta numai pentru că se tem ca fata va ajunge în altă extremă și se va îmbolnăvi de anorexie.

Dar eu vă asigur că putem cere unele lucruri de la copiii noștri, ei vor rezista. Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan. Pentru a crește niște personalități puternice, trebuie să învățăm copii de la vârstă fragedă să facă față problemelor", a mai spus el.

Cătălin Botezatu, detaliu tulburător din lupta cu cancerul: Șase ore în operație am fost aproape viu. Eram ciuruit. Oameni cu operații mult mai ușoare au murit din cauza psihicului, e grav!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel