Dietele, riscul mortal al presiunii sociale. Bălănică, despre greșeala care duce la EȘEC: Alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății. Dacă pornim la pas prin România găsim covrigării, pizzerii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
dietele - FOTO: Freepik
dietele - FOTO: Freepik

Dietele sunt extrem de riscante în momentul în care nu sunt ținute după sfaturile avizate ale specialiștilor.

Dietele pot fi urmate de oricine. Internetul abundă de tot soiul de diete, sau rețete și chiar medicamente care promit minuni în privința greutății. Numai că toate acestea vin cu niște costuri. Sunt cazuri în care anumite diete ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, mai ales atunci când acestea nu sunt recomandate de specialiști în urma unor consulturi medicale de specialitate. 

Dietele ”impuse” de presiunea socială

Dietele sunt și consecința presiunii sociale la care sunt expuși, în special tinerii. Este și cazul adolescentului din Botoșani care a ajuns la Terapie Intensivă după ce a urmat o dietă cu medicamente naturiste comandate de pe Internet. 

Dr. Florin Ioan Bălănică, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical care sunt riscurile la care se supun tinerii și nu numai în momentul în care aleg să urmeze o dietă fără a avea un plan medical întocmit de specialiști. 

”Este regretabil ce se întâmplă cu tinerii atunci când își doresc să producă o schimbare din punct de vedere al aspectului și atunci când, din punct de vedere emoțional, aceștia nu sunt susținuți. Tinerii, în special adolescenții, sunt o categorie care este supusă permanent unei presiuni atât din perspectiva familiei cât și din perspectiva educației, a școlii, a examenelor, din perspectiva aspectului și a grupului social din care fac parte.

Aceștia vor alege ceea ce au la îndemână, pentru că există o lipsă a informației sau stresul emoțional este atât de mare încât aproape că nu mai contează. Întotdeauna în momentul în care am prezentat ce presupune o dietă sau ce presupune intervenția nutrițională în intervenția unei patologii cum este obezitatea, am tras un semnal de alarmă raportat la diete, pilule, ceaiuri care sunt prea disponibile fără o prescripție medicală.

Vezi și: 7 alimente bogate în proteine, bune la micul dejun. Se pot combina cu succes între ele

Tinerii pot comanda de pe Internet orice variantă de bulină sau ceai, pot accesa orice variantă de scădere în greutate doar la un click distanță, dar toate aceste lucruri nu sunt nici personalizate, nici adaptate, iar studiile științifice au arătat că scăderea în greutate făcută nepotrivit are același risc de mortalitate ca și boala cardiovasculară, principala cauză de mortalitate în România și în lume”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Florin Ioan Bălănică. 

Dietele, riscuri pentru inimă

Dietele pot pune în pericol sănătatea. Sunt cazuri în care dietele pot provoca inclusiv decesul persoanei care urmează o astfel de cură, mai ales în cazurile în care diferitele medicamente sau ceaiuri care promit efecte miraculoase sunt cumpărate fără nicio prescripție medicală. 

”În cazul acestui adolescent (n.r. cel de la Botoșani care a ajuns la terapie intensivă din cauza unei diete), funcția cardiacă a fost afectată întrucât un produs pe care l-a consumat în mod constant a avut acest efect. Efect care probabil că nu a fost nici specificat de producător, dar și dacă ar fi fost specificat nu cred că ar fi fost luat în seamă.

De aceea, niciodată nu vor recomanda unei persoane să țină o dietă sau să consume un ceai sau un supliment care are ca indicație scăderea în greutate, dar voi încuraja intervenția nutrițională corectă, un stil de viață sănătos.

Această atenționare pe care o fac nu înseamnă că oamenii se vor opri în a aborda diete sau pilule și vor ascula acest sfat. Nu se va întâmpla acest lucru”, a mai explicat medicul. 

Vezi și: Slăbitul, "o presiune a lumii moderne". Ciuhodaru, despre riscurile dietelor: Lipsa educației ucide! Medicamentele de pe Internet, o mega-țeapă

Dietele și penalitatea imediată

Doctorul a explicat care este impactul dietelor asupra întregului organism. Efectele nu sunt imediate, ci se văd după mai mult timp. 

”În urma unei expertize clinice de peste 20 de ani și peste 70.000 de pacienți rezultă că, de cele mai multe ori, oamenii acționează în momentul în care sunt mânați de frică, de boală sau de o penalitate imediată.

Ce înseamnă o penalitate imediată: înseamnă ceva care îmi afectează viața sau sănătatea imediat, pe loc. Obezitatea nu este un lucru care să ne afecteze viața pe loc întotdeauna. Penalitatea obezității nu vine imediat, vine în timp.

Cum noi, poporul român suntem educați în spiritul tratamentului și nu al prevenției, pentru că noi nu știm ce înseamnă prevenție pro-activă. Nu avem în rutina vieții noastre, fiind și bombardați cu informație de tot felul pe zona aceasta a nutriției, alegem împotriva noastră, în defavoarea sănătății noastre”, a mai subliniat doctorul.

Vezi și: Boala arterială periferică, factori de risc și complicații. Poate duce la amputarea picioarelor

Dietele și efectul imediat

De cele mai multe ori, pacienții își doresc rezultate imediate în momentul în care încep o dietă. Acest lucru nu este posibil, potrivit specialiștilor. 

”Vin pacienți care, fără excepție, au apelat la câteva diete sau au apelat la câteva forme de comprimate sau ceaiuri. Se mai întâmplă ca după ce începem un program nutrițional personalizat de medicină nutrițională pacientul să întrebe: ”o bulină, un ceai, un supliment, ceva să mergem mai repede”. Lumea dorește să se întâmple repede, adică percepția este ”vreau să am alegeri și libertate să fac ce vreau, iar tu, specialist găsește-mi o soluție rapidă să mă poată vindeca sau să poată face prevenția unei boli”. Nu există acest lucru.

Cel mai important mesaj este: stil de viață și nu dietă, schimbarea rutinei și nu mâncare. În momentul în care ne concentrăm numai pe mâncare, vom eșua. În jurul nostru, societatea a dezvoltat un mediu obezogen.

Dacă pornim la pas prin România vom găsi patiserii, covrigării, pizzerii, farmacii, fast-food, shaorma sau burgeri. În apropierea școlilor avem chioșcuri unde se consumă chipsuri, se consumă pufuleți, se consumă alimente care din punct de vedere nutrițional nu au niciun fel de valoare. Vom alege, de cele mai multe ori, împotriva sănătății noastre, mergând pe principiul ”lasă că nu mi se întâmplă tocmai mie”. Acest caz nu este singular. Odată ce se vor stinge ecourile acestui caz, lucrurile vor reveni la ceea ce se întâmpla înainte. 

Cu ceaiurile și pilulele de slăbit, slăbim. Obiectivul este atins, dar cu prețul sănătății pe termen lung sau chiar al vieții”, a mai explicat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Florin Ioan Bălănică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel