Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cum te imbolnavesc prea multe stiri negative - FOTO: Freepik
cum te imbolnavesc prea multe stiri negative - FOTO: Freepik

Cum te îmbolnăvesc prea multe știri negative. Veștile zilnice legate de scumpiri, războaie au efecte negative asupra întregului organism.

Cum te îmbolnăvesc prea multe știri negative. Veștile bune au fost greu de găsit în ultimii doi ani. Au fost secete record, inundații record, pandemia de coronavirus, iar apoi războiul dintre Rusia și Ucraina.

Zilnic suntem bombardați cu informații legate de scumpirile în lanț, despre războiul de la granițele țării, despre pandemii și multe altele. Toate acestea nu fac decât să ne afecteze sănătatea psihică. Potrivit psihologilor, omul este construit pentru veștile pozitive.

Cu fiecare breaking news sau informații pesimiste lumea noastră pare să fie împinsă din ce în ce mai mult în criză. Are un impact serios asupra mediului nostru, dar și asupra sănătății noastre mintale.

Odată cu creșterea tehnologiei, a rețelelor sociale și a unui ciclu de știri de 24 de ore, expunerea la evenimente traumatice a crescut rapid și în ultimele decenii. 

Vezi și: Ce este glioblastomul, cancerul dur, cu cea mai mică rată de supraviețuire, care afectează tot mai mulți tineri. Bâră: Mai trăiesc UN AN, cu tot tratamentul

Poporul român, construit sub imperii ale terorii

Psihologii susțin că poporul român pare să fie construit pe imperii ale terorii. Radu Leca a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum ne afectează toate aceste informații negative pe care le asimilăm în cascadă, fie de la programele de știri, fie de pe rețelele de socializare. 

”Tot ceea ce înseamnă veste negativă, ne îndreaptă către tulburarea de anxietate, ulterior către tulburarea de panică, iar apoi apare și simptomatologia a tot ceea ce înseamnă depresie. De ce se ajunge acolo? Lucrurile sunt extrem de clare și de simple. Oamenii nu sunt făcuți ca să fie speriați. Timp de 45 de ani noi am trăit în teroarea comunistă, apoi în teroarea legionară a lui Horia Sima, după care am trăit în teroarea lui Nicolae Ceaușescu. 

Ulterior am trăit în perioada scumpirilor și a faptului că nu mai putem să cumpărăm nimic cu salariul pe care îl primim. Apoi, din 2022 au început tot felul de vești proaste: de la războiul din Ucraina, de la lanțul de scumpiri, scumpiri la energia electrică, scumpiri în lanțul de panificație și a mâncărurilor obișnuite, uzuale, de la ulei, la zahăr, la pâine, orez. 

Oamenii s-au transformat în niște bureți de vești proaste. Oamenii nu trăiesc pe vești proaste. Oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine și pe lumină și credință. Automat, oamenii se îndreaptă către un dezastru din toate punctele de vedere. Să vedem ce o să mai rămână din structura noastră pozitivă. Nu știu ce o să se aleagă de noi. Vom încerca să supraviețuim. Să vedem în ce condiții, când și cum, că asta este cel mai important", a explicat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Semnele de alarmă că ai o tumoră. Cum știi că ai cancer în faza de început

Cum gestionăm informațiile negative

Creierul nostru este conectat la procesarea stresului legat de traumă, intrând în ceea ce se numește "luptă, zbor, îngheț" înainte de a reveni la o stare odihnitoare. Cu toate acestea, expunerea constantă la traume ne poate deraia capacitatea de a face față sănătos și ne poate împiedica capacitatea de a reveni la o stare relaxată.

”Veștile proaste întotdeauna o să le gestionăm așa cum apar. Mai întâi de toate, trebuie să le înțelegem. După ce le înțelegem avem tendința să le regândim. Nu regândim nimic. Pur și simplu ne bucurăm de ceea ce am înțeles”, a mai explicat psihologul Radu Leca.

Semiluna de pe unghii, diagnostic pentru anumite boli. Ce înseamnă când lipsește

Anxietatea, efecte asupra organismului. Femeile sunt mai afectate

Anxietatea cronică poate interfera cu calitatea vieții tale. Anxietatea poate avea, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății fizice. Anxietatea este o parte normală a vieții. De exemplu, este posibil să fi simțit anxietate înainte de a vă adresa unui grup sau într-un interviu de angajare.

Pe termen scurt, anxietatea crește respirația și ritmul cardiac, concentrând fluxul sanguin către creier, acolo unde aveți nevoie. Acest răspuns foarte fizic te pregătește să te confrunți cu o situație intensă, potrivit Healthline. O stare excesivă sau persistentă de anxietate poate avea un efect devastator asupra sănătății fizice și mentale.

Vezi și: Substanța care dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Pandrea: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor. Pe vremuri depindea de baftă, de destin

Anxietatea, când debutează

Tulburările de anxietate se pot întâmpla în orice etapă a vieții, dar de obicei încep până la vârsta mijlocie. Femeile sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de anxietate decât bărbații, spune Institutul Național de Sănătate Mintală.

Experiențele de viață stresante pot crește riscul de o tulburare de anxietate, de asemenea. Simptomele pot începe imediat sau ani mai târziu.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel