Anxietatea, efecte asupra organismului. Femeile sunt mai afectate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
anxietatea - FOTO: Freepik@katemangostar
anxietatea - FOTO: Freepik@katemangostar

Anxietatea poate avea efecte asupra funcționării întregului organism. Femeile sunt mult mai afectate de anxietate.

Anxietatea cronică poate interfera cu calitatea vieții tale. Anxietatea poate avea, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății fizice. Anxietatea este o parte normală a vieții. De exemplu, este posibil să fi simțit anxietate înainte de a vă adresa unui grup sau într-un interviu de angajare.

Pe termen scurt, anxietatea crește respirația și ritmul cardiac, concentrând fluxul sanguin către creier, acolo unde aveți nevoie. Acest răspuns foarte fizic te pregătește să te confrunți cu o situație intensă, potrivit Healthline. O stare excesivă sau persistentă de anxietate poate avea un efect devastator asupra sănătății fizice și mentale.

Anxietatea, când debutează

Tulburările de anxietate se pot întâmpla în orice etapă a vieții, dar de obicei încep până la vârsta mijlocie. Femeile sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de anxietate decât bărbații, spune Institutul Național de Sănătate Mintală.

Experiențele de viață stresante pot crește riscul de o tulburare de anxietate, de asemenea. Simptomele pot începe imediat sau ani mai târziu.

Vezi și: Îți clătești gura după ce te-ai spălat pe dinți? Nu o mai face

Tulburare de anxietate generalizată

Tulburarea de anxietate generalizată este marcată de anxietate excesivă pentru nici un motiv logic. The Anxiety and Depression Association of America estimează că tulburarea de anxietate generalizată afectează aproximativ 6.8 milioane de adulți americani pe an.

Tulburarea de anxietate generalizată este diagnosticată atunci când senzația devine cronică. Și anume, vă faceți griji despre o varietate de lucruri și durează șase luni sau mai mult. Dacă aveți un caz ușor, probabil că puteți finaliza activitățile normale de zi cu zi. Cazurile mai severe pot avea un impact profund asupra vieții tale.

Tulburare de anxietate socială

Această tulburare implică o teamă paralizantă de situații sociale și de a fi judecat sau umilit de alții. Această fobie socială severă poate lăsa un sentiment de rușine și singurătate. Aproximativ 15 milioane de adulți americani trăiesc cu tulburare de anxietate social. Vârsta tipică la debut este în jur de 13 ani.

Vezi și: Durerea de talpă, metatarsalgia, cauze și tratament. Cum influențează încălțămintea

Tulburare de stres post-traumatic

Tulburarea de stres post-traumatic se dezvoltă după te confrunți cu anumite evenimente care te marchează. Simptomele pot începe imediat sau pot fi întârziate ani de zile. Cauzele comune includ războiul, dezastrele naturale sau un atac fizic. Episoadele de stres post-traumatic pot fi declanșate fără avertisment.

Tulburare obsesiv-compulsivă

Persoanele cu tulburări obsesiv-compulsive se pot simți copleșite de dorința de a efectua anumite ritualuri (compulsii) din nou și din nou sau pot experimenta gânduri intruzive și nedorite care pot fi dureroase (obsesii).

Constrângerile comune includ spălarea obișnuită a mâinilor, numărarea sau verificarea unor anumite lucruri. Obsesiile comune includ preocupările legate de curățenie, impulsurile agresive și nevoia de simetrie.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă urinezi la duș. Pericolul uriaș la care te expui și ce boli riști

Fobii

Acestea includ teama de spații înguste (claustrofobie), teama de înălțimi (acrofobie) și multe altele. Este posibil să aveți un îndemn puternic de a evita obiectul sau situația de temut.

Tulburare de panică

Acest lucru provoacă atacuri de panică, sentimente spontane de anxietate, teroare. Simptomele fizice includ palpitații cardiace, dureri în piept și dificultăți de respirație.

Anxietatea, efecte asupra sănătății

Anxietatea are efecte negative asupra funcționării organismului. Toate sistemele sunt afectate de anxietate.

Vezi și: Alimentul preferat al românilor care distruge creierul. Îl poți mânca doar până la 44 de ani. Ciurea: Este îngrozitor!

Sistemul nervos central

Anxietatea pe termen lung și atacurile de panică pot determina creierul să elibereze hormoni de stres în mod regulat. Acest lucru poate crește frecvența de simptome, cum ar fi dureri de cap, amețeli, și depresie.

Când vă simțiți anxios și stresat, creierul vă inundă sistemul nervos cu hormoni și substanțe chimice concepute pentru a vă ajuta să răspundeți la o amenințare. Adrenalina și cortizolul sunt două exemple.

Expunerea pe termen lung la hormonii de stres poate fi mai dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, expunerea pe termen lung la cortizol poate contribui la creșterea în greutate.

Vezi și: Mustul, bombă cu ceas. Diana Bulgaru: Se moare rapid și sigur, în 5 minute maximum. Oamenii cad și mor

Sistemul cardiovascular

Tulburările de anxietate pot provoca ritm cardiac rapid, palpitații și dureri în piept. De asemenea, este posibil să aveți un risc crescut de hipertensiune arterială și boli de inimă. Dacă aveți deja boli de inimă, tulburările de anxietate pot crește riscul de evenimente coronariene.

Sistemul digestiv

Anxietatea afectează, de asemenea, sistemul excretor și digestiv. Este posibil să aveți dureri de stomac, greață, diaree, și alte probleme digestive. Pierderea poftei de mâncare poate apărea, de asemenea.

Poate exista o legătură între tulburările de anxietate și dezvoltarea sindromului intestinului iritabil, după o infecție intestinală. Sindromul intestinului iritabil poate provoca vărsături, diaree, sau constipație.

Vezi și: 12 remedii și plante care tratează tusea. Fructul care elimină mucozitățile și usturimea: O felie de 3 ori pe zi

Sistemul imunitar

Anxietatea poate declanșa răspunsul la stres de zbor sau de luptă și poate elibera un potop de substanțe chimice și hormoni, cum ar fi adrenalina, în sistemul dvs.

Pe termen scurt, acest lucru crește pulsul și rata de respirație, astfel încât creierul tău poate obține mai mult oxigen. Acest lucru vă pregătește să răspundeți în mod corespunzător la o situație intensă. Sistemul imunitar poate primi chiar și un impuls scurt. Cu stres ocazional, corpul tau revine la functionarea normal.

Dar dacă vă simțiți în mod repetat anxios și stresat sau durează mult timp, corpul dumneavoastră nu primește niciodată semnalul de a reveni la funcționarea normală. Acest lucru vă poate slăbi sistemul imunitar, lăsându-vă mai vulnerabili la infecții virale și boli frecvente. De asemenea, este posibil ca vaccinurile obișnuite să nu funcționeze la fel de bine dacă aveți anxietate.

Vezi și: Rinoplastia, moft sau necesitate. Medic: Nasul este centrul armoniei feței și atunci trebuie ca proporțiile feței să fie păstrate

Sistemul respirator

Anxietatea provoacă respirație rapidă, superficială. Dacă aveți boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), este posibil să aveți un risc crescut de spitalizare din cauza complicațiilor legate de anxietate. Anxietatea poate agrava simptomele astmului.Tulburarea de anxietate poate provoca alte simptome, inclusiv:

- dureri

- tensiune musculară

- insomnie

- depresie

- izolarea socială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel