De ce au plecat 4.000 de medici de familie din țară. Alexiu arată cauza care a gonit medicii: E un subiect important pentru noi, pentru toată populația țării, ne-a scos în stradă de multe ori

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce au plecat 4 000 de medicii de familie din țara - Foto: Freepick @tonodiaz @bearfotos
De ce au plecat 4 000 de medicii de familie din țara - Foto: Freepick @tonodiaz @bearfotos

În jur de 4.000 de medici de familie au decis să plece din țară, în timp ce medicina de familie se află în criză. Care este cauza reală care gonește medicii.

"Am încheiat recent un examen de Rezidențiat, concurs în urma căruia au rămas neocupate un număr important de locuri și câteva posturi și una dintre specialitățile la care locurile la Rezidențiat nu s-au ocupat și despre care ne-am propus să vorbim în mod special este medicina de familie.

La concursul de Rezidențiat din toamna trecută, dintr-un număr de aproximativ 321 de locuri scoase la concurs pentru medicina de familie, aproximativ 15% au rămas neocupate. Asta în condițiile în care, știm cu toții, că medicina de familie este una dintre specialitățile deficitare ale sistemului medical.

Trebuie să VEZI asta: Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!

Sunt o serie întreagă de probleme pe care noi le-am identificat în ceea ce privește medicina de familie:

- foarte important este că rolul medicului de familie în ceea ce privește sistemul de sănătate nu este în totalitate elucidat și de aici pot să apară multe disfuncționalități

-  finanțarea insuficientă pentru tot sistemul de sănătate, dar pentru medicina de familie în special

- curriculum de pregătire în specialitate, unde mai avem de lucrat pentru că medicii de familie trebuie să aibă posibilitatea de a pune în aplicare toate abilitățile pe care le dovedesc în cursul pregătirii lor.

- e important să debirocratizăm sistemul de sănătate, mai ales în activitatea medicilor de familie

- trebuie să identificăm toate mecanismele prin care să creștem încrederea pacientului în medicul de familie. Pacienții trebuie să perceapă medicii de familie ca pe prima verigă în tot acest lanț al activității medicale și nu ca pe un simplu administrator care are de rezolvat aspecte birocratice, să dea aprobări, să facă trimiteri. 

Colegiul Medicilor București este o voce și va fi o voce în sprijinul medicilor corecți, implicați, cei care sunt alături de pacienții lor, cei care dovedesc empatie pentru pacient și considerăm că medicina de familie este o specialitate care are nevoie de câteva elemente de bază, de definire a rolului medicului de familie, de măsuri complete și politici în domeniul medical care să asigure adevăratul rol al medicului de familie în asistența medicale și o debirocratizare a activității pe care acesta o desfășoară.

Medicamentul "minune" de slăbit, celebru pe TikTok, efecte devastatoare și la noi. Ce este "fața Ozempic": Cei tineri se comportă ca o persoană vâstnică. Greață, dureri de pancreatită

Prevenția: ce este și De Ce trebuie să reînvățăm acest cuvânt. De ce prevenirea e mai bună decât vindecarea și cum să acționezi din timp pentru a evita un dezastru

Paradoxul vaccinării: conspiraționiști cu vaccinurile generale, dar săritori la cele pentru vacanțe exotice: Pentru că și-au plătit bilet insistă, în ciuda reacțiilor ZDRAVENE de tip neurologic

Fără o medicină de familie puternică niciun sistem de sănătate nu poate să funcționeze corect", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, profesor universitar și medic primar endocrinologie, într-o conferința de presă.

De ce au plecat medicii de familie. Peste 4.000 de medici au plecat din țară

"Este un subiect important pentru noi și pentru toată populația țării, un subiect care ne-a scos de multe ori în stradă și în numeroase conflicte în ultimii 15 ani cu Casele de Asigurări, cu Ministerul Sănătății...

Lucrurile s-au mai ameliorat, dar credem că în medicina de familie sunt niște probleme care țin de structură și strategie. Nu prea respectăm ce se consideră că e important să se respecte la nivel internațional prin asistența medicală primară din care medicina de familie reprezintă principala parte, nu prea respectăm angajamentele pe care țara noastră și le-a luat în acest sens.

Nu ne implicăm! Nu se implică autoritatea locală. Motivul pentru care majoritatea colegilor noștri care au plecat, aproximativ 4.000 de medici au plecat din România în alte țări, a fost tocmai implicarea autorităților locale, care nu le-au pus la dispoziție sediu în care să-și desfășoare medicina primară și modalități de finanțare atractive pentru medic și toată familia lui care să-i sprijine mutarea.

Avem în țară sedii care sunt abandonate din punct de vedere urbanistic, care nu sunt vândute Colegiilor, sunt redevențe uriașe și pentru care ar trebui să se investească mult în consolidare, bani pe care un cabinet, cu actuala finanțare, nu-i poate avea.

Atractivitatea cu privire la finanțare e extrem de scăzută, finanțarea înseamnă cu totul altceva față de sistemul bugetar", a declarat Sandra Alexiu, medic de familie, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov.

VEZI ȘI: Ciorba de burtă, bombă cu ceas pentru ficat. Ce se întâmplă cu smântâna din ea. Amalia Arhire rupe tăcerea despre ciorba favorită a românilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel