De ce chirurgia minim invazivă nu s-a dezvoltat ca în Vest. Ce lipsește

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Irinel Popescu și prof dr Ciprian Duță. Foto: DC Medical
Prof dr Irinel Popescu și prof dr Ciprian Duță. Foto: DC Medical

Chirurgia laparoscopică, minim invazivă, este practicată în România în jur 20-30%. În Europa, procentele sunt undeva la 60%.

Profesorul Ciprian Duță de la Universitatea de Medicină și Farmacia Victor Babeș din Timișoara, totodată șeful Clinicii de Chirurgie II la Spitalul Județean din Timișoara, a fost invitatul de luni, 18 octombrie, al profesorului Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate. Profesorul Duță a vorbit despre evoluție chirurgiei laparoscopice din ultimii ani, în România.

”Această chirurgie minim invazivă, în ultimele decenii, a cunoscut o creștere exponențială. Chiar și așa nu ne situăm acolo unde speram să ne situăm atunci când personal am început această chirurgie minim invazivă, adică la jumătatea anilor 90.

Practic, de atunci, creșterea numărului de intervenții minim invazive a fost constantă cu o explozie în momentul în care s-a făcut chiar un program național de înzestrare a clinicilor din țară și a tuturor spitalelor județene cu truse de chirurgie laparoscopică, dar chiar și așa, la ora actuală, intervențiile laparoscopice din țara noastră sunt estimate a fi în jur de 20-30%. Sigur, sunt centre specializate, în special centrele universitare, unde acest procent este ceva mai mare, dar (...) sunt spitale unde această chirurgie este anecdotică.

Ca atare, într-o medie pe tot ansamblul țării, suntem undeva la 20%. Unde este Europa? Majoritatea țărilor europene sunt la un procent de chirurgie minim invazivă ce depășește 60%, cu vârfuri care ajung uneori la 70-80%. Asta ar fi și ținta noastră”, afirmă profesorul Ciprian Duță.

Întrebat de ce acest decalaj privind chirurgia minim invazivă, profesorul a răspuns:

”În anii 90, majoritatea centrelor care se apucaseră de această chirurgie și-au procurat echipamentele cu ajutorul universităților. Ulterior, și Ministerul Sănătății a început să facă eforturi în a dota secțiile de chirurgie cu astfel de truse. (...) Din datele pe care le avem nu există o secție de chirurgie din țară care să nu aibă acces la chirurgie laparoscopică, dar, chiar și așa, lipsa personalului care să utilizeze cu eficiență acest arsenal de instrumente este mică”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel