De ce mănâncă oamenii mai mult când cinează cu familia sau prietenii

DCMedical Team |
Data publicării:
Dieta
Dieta

Oamenii mănâncă mai mult cu prietenii și familia decât când atunci când iau cina singuri, susține un studiu.

Familia, prietenii, cinează. Cercetători de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie și din Australia au descoperit că oamenii mănâncă mai mult când cinează cu familia sau prietenii față de cei care mănâncă singuri. Au ajuns la această concluzie după ce au evaluat 42 de studii existente de cercetare în domeniul mesei sociale.

Cum explică aceștia concluzia? Vânătorii antici adunau alimente și le împărtășeau cu ceilalți protejându-se astfel de intervalurile când nu aveau ce să mănânce. Cercetătorii susțin că acest mecanism de supraviețuire ar putea persista și astăzi în forma mesei cu familia sau prietenii, întărindu-se legăturilor sociale. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „facilitare socială" și a fost observat și la pui, șobolani, gerbili (rozătoare) și alte specii, ceea ce sugerează că acesta servește unui scop final, susțin reprezentanți ai Universității din Birmingham.

Familia, prietenii, cinează. Mâncarea și imaginea

Coordonatorul cercetării, Dr. Helen Ruddock, de la Școala de Psihologie de la Universitatea din Birmingham, consideră să studiul oferă dovezi puternice că oamenii mănâncă mai multe alimente atunci când iau masa cu prietenii și familia decât când sunt singuri. Efectul de facilitare socială asupra alimentației nu a fost observat de-a lungul unor studii care au analizat consumul de alimente în rândul unor persoane care nu erau bine cunoscute.

"Oamenii vor să transmită impresii pozitive străinilor. Selectarea porțiilor mici poate oferi un mijloc de a face acest lucru și acesta este motivul pentru care facilitarea socială a alimentației este mai puțin accentuată în rândul grupurilor de străini. Constatările din cercetările anterioare sugerează că deseori alegem ce (și cât de mult) să mâncăm pe baza tipului de impresie pe care dorim să o transmitem despre noi înșine. Dovada sugerează că acest lucru poate fi deosebit de pronunțat pentru femeile care mănâncă cu bărbați pe care doresc să îi impresioneze și pentru persoanele cu obezitate care doresc să evite să fie judecate pentru supraalimentare", precizează cercetătorii.

Studiul subliniază că, la fel ca în multe alte specii, oamenii tind să împărtășească o resursă alimentară comună. Însă, oamenii nu mai sunt vânători ca acum sute de ani, dar mecanisme similare cu cele care au servit cândva o hrănire eficientă continuă să ne ghideze comportamentul alimentar.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel