Diabet, de ce nu e atât de important indicele de masă corporală, pe cât masa de grăsime

Angela Sabău / 23 sep 2019 / 14:47
Greutatea corporală
Greutatea corporală

La persoanele cu diabet, menținerea greutății sub control este foarte importantă pentru evitarea unor evenimente cardiovasculare. Specialiștii spun însă că IMC nu este suficient de precis, de aceea e mai importantă masa de grăsime.

La persoanele cu diabet zaharat, indicele de masă grasă este asociat cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, nu indicele de masă corporală (IMC), potrivit noilor cercetări efectuate în CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Bolile de inimă sunt o cauză majoră de deces la nivel mondial, iar obezitatea este un factor de risc major. Indicele de masă corporală, o măsură comună a obezității, s-a dovedit recent a fi o valoare imperfectă, deoarece nu face distincție între masa musculară slabă și masa de grăsime. Atunci când sunt studiate problemele legate de obezitate, valorile adecvate care descriu obezitatea cu exactitate sunt extrem de importante.

Masa de grăsimi mai mare, risc mai mare de evenimente cardiace

Cercetătorii au analizat datele referitoare la 10.251 de adulți din studiul ACCORD, un studiu controlat randomizat în Statele Unite care privește diabetul și bolile cardiovasculare (BCV). Vârsta medie a fost de aproape 63 de ani, iar 62% dintre participanți au fost bărbați. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu diabet zaharat tip 2 și masa mai mare de grăsimi aveau un risc crescut să sufere evenimente cardiovasculare majore, comparativ cu persoanele cu masa de grăsime mai mică. Spre deosebire de cercetările anterioare, rolul protector al masei mai slabe a corpului nu a fost observat la populația de cercetare cu diabet de tip 2, în ansamblu.

"Am constatat că efectul protector al masei corporale slabe a fost observat la participanții cu un IMC mai mic de 16,7 kg / m2", scrie dr. Xinqun Hu, secțiile de medicină cardiovasculară și medicină de urgență, al doilea spital Xiangya, Changsha, Hunan , China, cu coautorii.

„Riscul crescut de boli cardiovasculare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cu IMC mai mic poate fi atribuit efectului negativ al masei slabe a corpului, care înlocuiește efectul pozitiv al masei grase mai puține.”

Articole Recomandate

AMBAZONUM - prospect

08 mai, 22:03

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy