Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cercetătorii au descoperit poate o modalitate prin care obezitatea dăunează arterelor și contribuie la bolile de inimă.
Obezitate, artere, boli. Cercetătorii britanici au descoperit că la pacienții cu boală cardiacă care sunt obezi, grăsimea corporală din jurul arterelor tinde să secrete cantități mari de proteine numite WNT5A. Iar proteina pare să aibă efecte „toxice" în vasele de sânge, potrivit webmd.
Cercetătorii susțin că WNT5A este o țintă bună pentru noile medicamente care vizează tratarea sau prevenirea bolilor de inimă. Autorul principal al studiului, Charalambos Antoniades, profesor de Medicină Cardiovasculară la Universitatea Oxford, spune: "Dacă dezvoltăm un tratament pentru a „opri" producția de WNT5A din celulele grase sau dacă putem bloca efectele sale pe peretele [vasului de sânge], atunci putem fi capabili să „neutralizăm" obezitatea și să prevenim atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale".
Studii anterioare au sugerat că persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, în comparație cu persoanele slabe. Colegiul American de Cardiologie (ACC) consideră că asta se datorează parțial unor motive „indirecte" precum: obezitatea promovează afecțiuni care pot duce la probleme cardiace - diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și apneea în somn.
Noile descoperiri, cred cercetătorii, aruncă lumină asupra modului în care obezitatea dăunează direct vaselor de sânge. Echipa de cercetare a analizat probe de sânge și țesuturi de la aproximativ 1.000 de pacienți cu boli de inimă care au fost supuși unei intervenții chirurgicale cardiace. Au descoperit că pacienții obezi aveau niveluri mult mai mari de WNT5A în sângele lor. Charalambos Antoniades susține că "proteina a fost eliberată în special în cantități mari din grăsimi din jurul vaselor de sânge" și că pacienții cu niveluri mai mari de WNT5A au avut tendința de a arăta o progresie mai rapidă a acumulării de „plăci" în arterele lor în următorii trei-cinci ani. Plăcile sunt depozite de grăsimi, calciu și alte substanțe care înfundă arterele și pot declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Cercetătorii au observat, în urma testelor de laborator, că atunci când celulele vaselor de sânge sunt expuse la proteine, ele produc mai multe „produse toxice" și intră într-o stare care promovează acumularea plăcii. Doi cardiologi americani au apreciat rezultatele studiului: "Această proteină nu este doar crescută semnificativ la pacienții obezi, dar, de asemenea, exercită leziuni la vasele de sânge".
Unul este medicul Benjamin Hirsh, directorul Cardiologiei Preventive la Spitalul de Inimă Sandra Atlas Bass din cadrul Spitalului Universitar Northwell Health din Manhasset, New York. În opinia acestuia, „calea" WNT5A este probabil doar o modalitate prin care obezitatea dăunează vaselor de sânge. El a numit concluziile un „pas important înainte pentru îmbunătățirea înțelegerii noastre despre mecanismele specifice prin care obezitatea este dăunătoare".
Al doilea este medicul Salim Virani, cardiolog la Michael E. DeBakey VA Medical Center din Houston și șef al Secției de Prevenire a ACC și a Consiliului de Conducere. Virani subliniază importanța înțelegerii mecanismelor care leagă obezitatea și bolile de inimă este importantă, întrucât ar putea duce la noi tratamente mai direcționate. Însă, adaugă el, niciun medicament nu va înlocui un stil de viață sănătos: "Dieta și exercițiile fizice vor veni întotdeauna pe primul loc. (...) A fi obez și activ fizic este mai bun decât a fi obez și sedentar". „Cea mai mare provocare", potrivit lui Hirsh, este de a convinge oamenii să facă alegeri mai sănătoase și să evite obezitatea în primul rând.
Studiul a fost publicat în numărul 18 septembrie al Science Translational Medicine.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Gestionarea nivelului glicemiei pe timpul nopții este crucială pentru un somn odihnitor și o mai bună gestionare a diabetului.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.