Cum să ai o viață lungă și sănătoasă. Ponturi despre dietă, somn și alte obiceiuri

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru o viață lungă și sănătoasă, nu doar dieta, somnul și sportul sunt esențiale, ci și socializarea, renunțarea la fumat și momentele de spiritualitate.

Viață lungă, dietă. Mâncarea echilibrată, dar cumpătată, alcool cu măsură, mulți prieteni, multă mișcare și o gestionare a stresului vă pot ajuta să aveți o viață lungă, de calitate.

Specialiștii de la medicinenet au întocmit câteva ponturi utile:

1. Protejați-vă ADN-ul - pe măsură ce îmbătrâniți, capetele cromozomilor voștri - numiți telomeri - devin mai scurte. Acest lucru vă face să aveți mai multe șanse să vă îmbolnăviți. Însă schimbările stilului de viață pot stimula o enzimă care le crește lungimea. În plus, studiile arată că dieta și exercițiile fizice le pot proteja. Concluzia: obiceiurile sănătoase pot încetini îmbătrânirea la nivel celular.

2. Conștiinciozitate - un studiu a descoperit că oamenii care sunt conștiincioși, adică acordă atenție detaliilor, gândesc lucrurile și încearcă să facă ceea ce este corect trăiesc mai mult. Ei fac mai multe lucruri pentru a-și proteja sănătatea și iau alegeri care duc la relații mai puternice și cariere mai bune.

3. Faceți-vă prieteni - s-ar putea să vă ajute să trăiți mai mult. O privire la rezultatele obținute din alte 148 de studii arată o legătură clară între legăturile sociale și o viață lungă.

4. Alegeți-vă prietenii cu înțelepciune - obiceiurile prietenilor voștri contează, așa că alegeți-vă amici cu stiluri de viață sănătoase. Șansele tale de a deveni obez cresc dacă ai un prieten cu kilograme în plus. Fumatul se răspândește și prin legăturile sociale, dar vestea bună este că renunțarea este și ea contagioasă.

5. Renunțați la fumat - nu este un secret faptul că renunțarea la țigări îți poate prelungi zilele, dar timpul suplimentar vă poate surprinde. Un studiu britanic de 50 de ani arată că renunțarea la fumat când aveți 30 de ani v-ar putea crește durata de viață cu un deceniu întreg.

6. Siesta - O siestă este standard în multe părți ale lumii, iar acum există dovezi științifice că un pui de somn vă poate ajuta să trăiți mai mult.

7. Urmați o dietă mediteranează – dieta mediteraneană bogată în fructe, legume, cereale integrale, ulei de măsline și pește. O analiză a 50 de studii care au implicat peste jumătate de milion de oameni confirmă beneficiile.

8. Mănâncă ca un okinawan - Oamenii din Insula Okinawa, Japonia, au trăit cândva mai mult decât oricare alt grup de pe Pământ. Dieta tradițională a regiunii este bogată în legume verzi și galbene, și săracă în calorii. În plus, unii okinawani au obișnuit să mănânce doar 80% din mâncarea de pe farfuria lor. Generațiile tinere au renunțat la vechile căi și nu trăiesc atât timp cât strămoșii lor.

9. Pierdeți în greutate - Dacă sunteți supraponderali, slăbirea poate proteja împotriva diabetului, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni care răpesc ani din viață. Un studiu de 5 ani pe hispanici și afro-americani sugerează să consumați mai multe fibre și să faceți exerciții fizice în mod regulat – ca să aveți o talie de viespe.

10. Faceți mișcare - dovezile sunt clare: oamenii care fac exerciții fizice trăiesc mai mult în medie decât cei care nu. Zeci de studii arată că activitatea fizică regulată scade riscul dumneavoastră de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, unele forme de cancer și depresie. S-ar putea chiar să vă ajute să rămâneți cu o minte alertă și în bună formă la bătrânețe.

11. Băutură cu moderație - bolile de inimă sunt mai puțin frecvente la cei care beau moderat decât la persoanele care nu beau deloc. Pe de altă parte, prea mult alcool nu face bine burții, crește tensiunea arterială și poate provoca o serie de alte probleme de sănătate. Dacă beți alcool, limita ar trebui să fie o băutură pe zi pentru femei și una sau două pentru bărbați. Dar dacă nu beți, nu începeți. Există modalități mai bune de a vă proteja inima!

12. Moment de spiritualitate - oamenii care frecventează serviciile religioase tind să trăiască mai mult decât cei care nu. Într-un studiu de 12 ani asupra persoanelor peste 65 de ani, cei care au mers mai mult de o dată pe săptămână au avut un nivel mai mare de proteine ale sistemului imunitar decât colegii lor care nu au făcut-o. Rețeaua socială puternică care se dezvoltă în rândul oamenilor religioși poate contribui la sănătatea voastră generală.

13. Iertați - Furia cronică este legată de scăderea funcției pulmonare, boli de inimă, accident vascular cerebral și alte boli. Iertarea va reduce anxietatea, scade tensiunea arterială și vă va ajuta să respirați mai ușor. Aceste beneficii tind să crească pe măsură ce îmbătrâniți.

14. Utilizați echipament de siguranță - accidentele sunt a cincea cea mai frecventă cauză de deces în SUA, respectiv principala cauză de deces pentru persoanele cu vârste între 1 și 24 de ani. Purtarea echipamentului de siguranță este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți șansele pentru o viață lungă. De exemplu, centurile de siguranță reduc șansele de deces sau de rănire gravă cu 50%. Majoritatea deceselor cauzate de accidente cu bicicleta sunt cauzate de răni la cap, deci purtați întotdeauna o cască.

15. Faceți din somn o prioritate - Obținerea unui somn suficient, de bună de calitate vă poate reduce riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și tulburări de dispoziție. De asemenea, vă va ajuta să vă recuperați mai repede de boală.

16. Gestionează stresul - nu vei evita niciodată complet stresul, dar poți învăța modalități bune de a-l controla. Încercați yoga, meditația sau respirația profundă. Chiar și câteva minute pe zi pot face diferența.

17. Să aveți scopuri - hobby-urile și activitățile care au sens pentru voi vă pot prelungi viața. Cercetătorii japonezi au descoperit că bărbații cu un puternic simț al scopului erau mai puțin susceptibili să moară de accident vascular cerebral, boli de inimă sau alte cauze pe o perioadă de 13 ani, comparativ cu cei care erau mai puțin siguri de ei înșiși. Să fiți clari în ceea ce faceți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel