Tensiunea arterială: ce semnifică cele două cifre și de ce e importantă și cifra cea mică

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac de cord, boli cardiace
Atac de cord, boli cardiace

Tensiunea arterială este un indiciu principal al riscului de boli cardiovasculare. Deși majoritatea se orientează după prima valoare a tensiunii, specialiști spun că și a doua cifră este foarte importantă în stabilirea riscului pentru sănătate.

Tensiunea arterială în valori normale ste unul din indiciile principale ale stării de sănătate, în special la vârste mai înaintate. Oamenii, însă, tind să se concentreze mai mult pe prima cifră atunci când fac o citire a tensiunii arteriale. Totuși, a doua cifră este, de asemenea importantă pentru a prezice riscul de boală cardiacă, notază Harvard Medical School.

Această conclzie vine în urma unui studiu bazat pe 36 de milioane de citiri ale tensiunii arteriale de la peste 1,3 milioane de adulți, publicat în New England Journal of Medicine.

Ce semnifică cele două valori ale tensiunii

Atunci când citim o tensiune, avem două valori, două cifre. Prima dintre ele reprezintă tesiunea sistolică și măsoară forța cu care inima pompează sângele în artere.

A doua cifră, cea mai mică, reprezintă presiunea diastolică și reflectă presiunea din artere atunci când inima se oprește între bătăi.

În decurs de opt ani, peste 44.000 de persoane în studiu au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Riscul acestor evenimente a crescut în rândul persoanelor cu valori sistolice de 130 sau mai mari, dar și la cele cu valori diastolice de 80 și mai mari.

Rezultatele sunt un memento pentru a acorda atenție ambelor numere din citirea tensiunii arteriale și că pentru majoritatea persoanelor sănătoase, tensiunea arterială mai mică este mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel