De ce ne mănâncă pielea. Bacteria comună care devorează pielea. De ce nu e bine să ne scărpinăm

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce ne mananca pielea - FOTO: tescka1@kwanchaichudom@vershinin89@veckstock
de ce ne mananca pielea - FOTO: tescka1@kwanchaichudom@vershinin89@veckstock

De ce ne mănâncă pielea. Care este, totuși, explicația din spatele acestui fenomen.

De ce ne mănâncă pielea. Misterul care stă în spatele senzației de mâncărime ar putea fi în sfârșit rezolvat. Cercetătorii de la Harvard Medical School au descoperit că o bacterie comună a pielii, Staphylococcus aureus, poate declanșa direct senzația de mâncărime prin acțiunea asupra celulelor nervoase. Această descoperire ar putea explica de ce mâncărimea persistentă și intensă însoțește adesea afecțiunile pielii precum eczema.

Staphylococcus aureus infensifică senzația de mâncărime

FOTO: Freepik@studioworkstock

În experimente cu șoareci, cercetătorii au observat că bacteriile S. aureus intensifică senzația de mâncărime. Cercetătorii au identificat o enzimă specifică a bacteriei care activează o proteină implicată în coagularea sângelui, declanșând astfel mâncărimea. În mod remarcabil, administrarea unui medicament anticoagulant existent șoarecilor a oprit senzația de mâncărime.

Testele ulterioare pe celule umane i-au condus pe cercetătorii din Boston să creadă că acest medicament anticoagulant ar putea fi un ingredient cheie în dezvoltarea cremelor anti-mâncărime. Studiul lor, publicat în jurnalul Cell, sugerează o posibilă soluționare a enigmei îndelungate a senzației de mâncărime, potrivit Study Finds.

Ce se știa până acum despre mâncărimea pielii

FOTO: Freepik@ asier_relampagoestudio

Anterior, se credea că senzația de mâncărime asociată cu afecțiuni ale pielii precum eczema provine din inflamația pielii. Cu toate acestea, noile descoperiri indică faptul că S. aureus în sine poate declanșa senzația de mâncărime printr-o reacție moleculară care duce la dorința de a te scărpina.

Cercetătorii explică că afecțiunile pielii tulbură adesea echilibrul microorganismelor care mențin o piele sănătoasă, permitându-i lui S. aureus să prospere și să cauzeze mâncărime.

”Am identificat un mecanism cu totul nou în spatele senzației de mâncărime - bacteriile S. aureus, care se găsesc la aproape fiecare pacient cu condiția cronică dermatită atopică. Arătăm că mâncărimea poate fi cauzată de microbul însuși”, spune autorul principal Isaac Chiu, profesor asociat de imunologie la Blavatnik Institute of HMS, într-un comunicat de presă.

Mâncărimea, debilitantă

FOTO: Pexels@Sonia Shtreter

”Mâncărimea poate fi destul de debilitantă la pacienții care suferă de afecțiuni cutanate cronice. Mulți dintre acești pacienți au pe piele același microb pe care acum am arătat că poate induce mâncărime”, adaugă autorul principal al studiului, Liwen Deng, cercetător postdoctoral în laboratorul lui Chiu.

Echipa doctorului Chiu a realizat experimente care au demonstrat că bacteriile Staphylococcus aureus eliberează o substanță chimică care activează o proteină pe fibrele nervoase responsabile de transmiterea semnalelor de la piele la creier. Această activare este o parte crucială a ciclului de mâncărime-scărpinare.

Atunci când șoarecilor li s-a administrat un medicament anticoagulant existent, acesta a blocat eficient activarea acestei proteine, întrerupând astfel ciclul și reducând dorința de a te scărpina.

Experimentele au arătat că, atunci când pielea șoarecilor a fost expusă la S. aureus, aceștia au dezvoltat o senzație de mâncărime din ce în ce mai intensă în zilele următoare. Această mâncărime a condus la scărpinat, care a agravat leziunile pielii și le-a extins dincolo de zona de expunere inițială.

În plus, șoarecii au devenit hiper-sensibili la stimuli normali non-mâncărimi, o condiție cunoscută sub numele de ”alocnezie”, întâlnită adesea la pacienții cu afecțiuni cutanate cronice caracterizate de mâncărime persistentă. Această hiper-sensibilitate poate apărea și la persoanele fără afecțiuni cutanate subiacente, așa cum arată senzația obișnuită de mâncărime cauzată de purtarea hainelor de lână.

Mâncărimea, transmisă la creier

Investigațiile suplimentare privind modul în care bacteriile declanșează mâncărimea au identificat enzima protează V8 a bacteriei ca vinovată. Cercetătorii au descoperit că V8 declanșează senzația de mâncărime prin activarea proteinei PAR1, situată pe neuroni cutanate. Acești neuroni au originea în măduva spinării și transmit diverse semnale senzoriale, inclusiv atingere, căldură, durere și mâncărime, de la piele la creier. PAR1 rămâne în mod normal inactiv, dar devine activat în prezența unor enzime specifice, inclusiv V8.

Experimentele pe șoareci ale echipei au arătat că odată ce PAR1 este activată, începe o semnalizare pe care creierul o interpretează ca fiind o senzație de mâncărime. Când aceste experimente au fost replicate folosind neuroni umani, aceștia au prezentat o răspuns similar la V8, indicând o relevanță potențială mai largă a acestor descoperiri.

”Când am început studiul, nu era clar dacă mâncărimea este rezultatul inflamației sau nu. Arătăm că aceste lucruri pot fi separate, că nu este neapărat nevoie de inflamație pentru ca microbul să cauzeze mâncărime, dar că mâncărimea agravează inflamația pielii”, spune Deng.

Deoarece PAR1, proteina activată de S. aureus, este implicată în coagularea sângelui, cercetătorii au testat dacă un medicament anticoagulant deja aprobat, care o blochează, ar opri mâncărimea - și asta a făcut. Șoarecii ale căror piei au fost expuse la S. aureus au experimentat o îmbunătățire rapidă după tratament cu medicamentul, iar dorința lor de a se scărpina a scăzut dramatic.

Deoarece acest medicament de blocare a PAR-ului este deja disponibil și în uz la oameni, cercetătorii au sugerat că ingredientul activ ar putea fi repurificat ca bază pentru o cremă anti-mâncărime. O întrebare imediată care rămâne fără răspuns este dacă și alte microorganisme pot declanșa mâncărimea, la care cercetătorii intenționează să răspundă în lucrări de viitor.

”Știm că multe microorganisme, inclusiv fungi, viruși și bacterii, sunt însoțite de mâncărime, dar cum cauzează mâncărimea nu este clar”, remarcă Chiu.

Mai mult decât atât, echipa HMS va căuta și răspunsuri la întrebarea de ce o microbă ar provoca mâncărime și dacă există vreun beneficiu evolutiv pentru acest lucru. O posibilitate este că agenții patogeni pot utiliza mâncărimea și alte reflexe nervoase în avantajul lor, similar cu modul în care cercetările anterioare au arătat că bacteriile tuberculozei activează direct neuroni pentru a provoca tuse, ceea ce le-ar putea permite să se răspândească mai ușor de la un gazd la altul.

”Este o speculație în acest moment, dar ciclul de mâncărime-scărpinare ar putea beneficia microbilor și le-ar permite să se răspândească către zone ale corpului îndepărtate și către gazde neinfectate. De ce ne mâncăm și ne scărpinăm? Ne ajută pe noi, sau îi ajută pe microbi? Acesta este un aspect pe care am putea să-l explorăm în viitor”, concluzionează Deng.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel