De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare. Alin Gabor: Sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
de ce ne trezim cu respiratie urat mirositoare - FOTO: Freepik@Raccol-studio
de ce ne trezim cu respiratie urat mirositoare - FOTO: Freepik@Raccol-studio

De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare și când trebuie să ne spălăm pe dinți. 

De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare și când trebuie să ne spălăm pe dinți: înainte sau după ce am luat micul dejun. Dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, a demontat un mit legat de spălarea dinților. Acesta a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC Medical și Spectacola când este indicat să ne spălăm pe dinți. 

Pentru a stabili un obicei regulat de periaj, mulți oameni se spală pe dinți la aceeași oră în fiecare zi. Periajul în fiecare dimineață și din nou seara, înainte de culcare, pare să fie standardul pentru majoritatea oamenilor. Acest program simplu transformă periajul într-o rutină.

Vezi și: Boala cronică ce se poate vindeca aproape 100%. Simptomele, ignorate. Liana Gheorghe: Reușim să o tratăm în 2-3 luni. Rar se întâmplă să avem pacienți care nu răspund la tratament

Când trebuie să ne spălăm pe dinți

Este posibil să existe un răspuns științific la această întrebare. În timp ce dormiți, bacteriile care cauzează placa bacteriană din gură se înmulțesc. Acesta este o parte din motivul pentru care vă puteți trezi cu un gust neplăcut și o respirație urât mirositoare.

”Cu toții știm să trebuie să ne spălăm pe dinți imediat ce ne trezim și apoi să mâncăm. Studiile efectuate pe un eșantion mai mare de pacienți arată că nu are nicio relevață dacă te speli pe dinți înainte de a mânca. Sucul digestiv, sucul gastric este capabil să distrugă inclusiv sticla sau metalul, deci bacteriile nu au viață lungă în stomacul nostru.

Pe parcursul nopții, bacteriile se pot înmulți, dar nu sunt bacterii diferite. Cea mai bună și cea mai indicată spălare, cel mai indicat moment pentru a te spăla este după ce iei micul dejun. Practic, cum recomandă medicii, după fiecare masă.

Majoritatea dintre noi ne trezim cu un gust neplăcut în gură. Este ceva normal pentru că în timpul somnului, în cazul pacienților care respiră rar sau respiră pe gură, se deshidratează gura și capătă un miros neplăcut.

Pacienții care mai au probleme gastrice, secretă un acid și provoacă reflux și iar apare un miros neplăcut.

Chiar și la pacienții care nu au probleme de sănătate, stand foarte mult timp cu gura închisă, 6-8 ore, gura capătă un miros neplăcut. Multora nu le place să mănânce în aceste condiții, de aceea se spală pe dinți.

Indicat este să se spele și după, pentru a nu rămâne alimentele pe dinți, asta din punct de vedere cariogenar. Din punct de vedere al sănătății întregului corp nu are nicio legătură dacă te speli înainte de masă”, a declarat dr. Alin Gabor, medic stomatolog și asistent universitar, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC Medical și Spectacola.

Vezi și: De ce trebuie să ne cumpărăm încălțămintea seara. Tarek Nazer: Apar probleme

Ce se întâmplă dacă nu ne spălăm pe dinți

”Dimineața și seara trebuie să ne spălăm pe dinți. Se acumulează placă bacteriană. Dacă nu ne spălăm seara, alimentele rămân pe dinți, placa bacteriană rămâne, toate alimentele care se află pe sau între dinți sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor. Acestea secretă niște acizi care degradează dintele.

Cu cât se degradează dintele, cu atât se reține mai multă placă bacteriană în zona respectivă, cu atât riscăm să avem niște afecțiuni rapide mai acute sau rapide”, a mai spus dr. Alin Gabor.

Vezi și: Fisura anală, afecțiune des întâlnită. Semnalul de alarmă care indică un cancer anal. Alte patru boli grave din cauza cărora apar fisurile anale

Cum trebuie să ne spălăm pe dinți

Periajul corect al dinților este la fel de important (dacă nu chiar mai important) decât momentul în care vă spălați pe dinți. Fie că folosești o periuță de dinți electrică sau o periuță de dinți manuală standard cu peri de nailon, poți urma pașii de mai jos:

- Umeziți capul periuței cu o cantitate mică de apă pentru a-l lubrifia. Adăugați o cantitate mică de pastă de dinți cu fluor, cam de mărimea unui bob de mazăre.

- Periați-vă dinții în unghi, astfel încât să puteți ajunge la locurile greu accesibile. Periați-vă timp de 2 minute, asigurându-vă că vă periați dinții din față, părțile laterale ale dinților și suprafața de mestecat a dinților.

- Periați reziduurile bacteriene de pe limbă care s-ar fi putut acumula în timpul procesului de periaj.

- Scuipați orice rest de pastă de dinți rămasă, notează Healthline.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel