De ce răcelile și gripa sunt mai frecvente în timpul iernii?

DCMedical Team |
Data publicării:
raceala - FOTO: Freepik
raceala - FOTO: Freepik

Cei mai mulți dintre noi trec cel puțin printr-un episod de răceală sau gripă în sezonul rece. Scăderea temperaturilor este asociată de obicei cu creșterea numărului de cazuri de boli infecțioase, cum sunt răcelile și gripa. 

Descoperă mai jos care sunt mecanismele prin care germenii ce provoacă aceste afecțiuni se răspândesc atât de ușor în timpul iernii, dar și cum poți să-ți ajuți sistemul imunitar să se lupte mai eficient cu ele.

Aerul rece afectează celulele imunitare din nas

Germenii care provoacă răceli și gripe există pe tot parcursul anului. O echipă de cercetători americani a descoperit, însă, că aerul rece influențează negativ modul în care celulele imunitare din nas reacționează la un atac viral sau bacterian.

Autorii unui studiu, publicat recent în The Journal of Allergy and Clinical Immunology, medici de la Harvard Medical School din Boston, au descoperit că reducerea temperaturii din interiorul nasului cu și până la 5 grade Celsius duce la distrugerea a aproape jumătate dintre miliardele de celule imunitare care au ca rol să elimine virusurile și bacteriile ce pătrund în organism pe această cale.

Deci apărarea organismului din această zonă scade la jumătate doar pentru că temperatura exterioară este redusă cu câteva grade. 

Specialiștii au explicat că, imediat ce un virus sau o bacterie invadează nasul, partea din față a acestuia detectează germenul, cu mult înainte ca zona din spate să fie conștientă de intrus. Celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple ale lor, numite vezicule extracelulare, care au rolul de a ucide germenii.

Mai precis, aceste vezicule acționează ca niște momeli de care se lipesc germenii, împiedicându-i să se atașeze de celulele propriu-zise. Ulterior, veziculele ajung în mucusul nazal, care este apoi expulzat.

În perioada unui atac viral sau bacterian, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, potrivit autorilor studiului. Însă, la temperaturi sub 4,4 grade Celsius, aproape 42% dintre acele vezicule extracelulare dispar, fapt care se traduce prin reducerea la jumătate a capacității sistemului imunitar din nas de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii, indică autorii studiului. 

Există metode de a stimula apărarea imunitară

Sistemul imunitar poate să fie afectat semnificativ la schimbările de sezon ori din cauza oboselii, stresului sau lipsei somnului. Majoritatea afecțiunilor de sezon trec în șapte până la zece zile, iar, de obicei, medicul prescrie medicamente raceala pentru gestionarea simptomelor, nu pentru a vindeca propriu-zis boala.

Însă este recomandată stimularea imunității pentru a evita aceste afecțiuni sezoniere. Cel mai eficient mod de a face acest lucru este printr-o dietă adecvată, care oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect, permițând în același timp sistemului imunitar să devină mai eficient. În plus, suplimentele alimentare, precum vitamine pentru imunitate, pot fi administrate pentru a compensa eventualele deficiențe. 

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C contribuie la numeroase reacții biologice din organism. Are acțiune antioxidantă, ajută la asimilarea fierului, la sinteza colagenului, la îmbunătățirea microcirculației și la buna funcționare a neurotransmițătorilor, precum și la întărirea sistemului imunitar.

În cazul unei infecții virale sau bacteriene, vitamina C poate ajuta la creșterea numărului de celule albe din sânge și poate stimula activitatea acestora. Fructele proaspete, ca citricele și kiwi, dar și legume precum cruciferele, ardeiul gras și spanacul, sunt surse  foarte bune de vitamina C.

Compusul este însă sensibil la lumină și căldură, fiind parțial degradat în timpul gătirii alimentelor.

Alimente fermentate

Brânzeturile, pâinea cu maia, murăturile și iaurtul pot să ajute la echilibrarea sistemului digestiv, crescând nivelul de bacterii bune și contribuind la o mai bună absorbție a mineralelor și vitaminelor. Bacteriile bune sunt utile pentru menținerea sănătății florei intestinale, lucru important, pentru că peste 70% din sistemul imunitar se află concentrat în în această zonă a organismului. 

Alimente bogate în vitamina D

Esențială pentru asimilarea calciului în organism, vitamina D participă la creșterea și consolidarea oaselor, la mineralizarea dinților, dar este și un compus ce stimulează sistemul imunitar. În plus, mai multe studii au arătat că suplimentele cu vitamina D administrate zilnic pot fi utile în prevenirea infecțiilor respiratorii acute, precum răcelile, gripa, bronșita și pneumonia.

Vitamina D3 este forma sintetizată în mod natural de piele sub acțiunea razelor solare. Vitamina D este conținută în cantități mai mici în alimente precum pește, unt, cereale, ou și ficat. 

 

Răcelile și gripa sunt boli infecțioase provocate de diverse virusuri, iar frigul poate să contribuie la amplificarea capacității acestora de a slăbi sistemul imunitar. Câteva măsuri dietetice simplu de implementat pot ajuta organismul să facă față acestor infecții sezoniere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel