De ce să alegi, ca tânăr, medicina de familie. Câți ani durează pregătirea. Zoițanu: Inteligența artificială nu va înlocui niciodată medicii de familie. Și în Star Trek, medicii sunt de familie

De ce să alegi, ca tanar, medicina de familie - Foto: Freepick @prostooleh
De ce să alegi, ca tanar, medicina de familie - Foto: Freepick @prostooleh

De ce ar trebui ca tinerii să-și aleagă medicina de familie. Câți ani durează până să ajungi medic de familie, ce șanse se pot da tinerilor din zonele rurale.

Raluca Zoițanu, medic de familie și vice-președinte Patronatul Medicilor de Familie, a explicat de ce să aleagă studenții la medicină Rezidențiatul la medicina de familie. 

În prezent, medicina de familie trece printr-o criză de personal, accentuată de lipsa de dorință a studenților spre această specializare.

Întrebată de prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București, ce i-ar spune unui tânăr pentru a-l convinge să aleagă Rezidențiatul la medicina de familie și ce i-ar spune unu tânăr ca să rămână la medicina de familie și să nu-și schimbe specialitatea după ce ia Rezidențiatul, așa cum se întâmplă în foarte multe situații.

"Ce i-aș spune eu unui tânăr medic de familie, absolvent de facultate acum, ar fi să aleagă medicina de familie, pentru că și dacă inteligența artificială poate va înlocui medicii, asistentele, profesioniștii din diverse specialități în următorii 10, 20, 30 de ani, cu siguranță de medici de familie vom avea nevoie. Cum spunea un fost președinte a Organizației Mondiale a Medicilor de Familie, și în filmul Star Trek și în alte filme din viitor vorbeam de medici de familie, medicii de acolo erau medici de familie. 

De ce au plecat 4.000 de medici de familie din țară. Alexiu arată cauza care a gonit medicii: E un subiect important pentru noi, pentru toată populația țării, ne-a scos în stradă de multe ori

Rezidențiat, schimbare de specialitate: "În Ordonanța 18 e un articol pe care mulți l-am neglijat". Poiană, anunț: Noi cursuri în sprijinul rezidenților

Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!

Este o specialitate extrem de ofertantă, nu te plictisești niciodată. Este și foarte grea și la fel cum spunea un alt profesor, prof. Grey, este specialitatea cel mai ușor de făcut prost și cel mai greu de făcut bine.

I-aș mai spune că acum 10 ani, poate mai mult, când am început eu specialitatea, lucrurile stăteau mult mai rău, acum stau ceva mai bine, iar următorii 10 ani depinde de noi cum vor sta și de asta cred că vorbim mai des despre medicina de familie în toate zonele, nu doar în conflicte cu Casa de Asigurări sau cu Ministerul Sănătății, ci și în astfel de întâlniri în care nu ne certăm cu nimeni, ci doar căutăm soluții.

Așa cum știm din orice strategie, soluțiile sunt pe termen scurt, mediu și lung.

Pe termen scurt putem să-i ținem pe medicii care încă mai lucrează în sistem și pe cei 1.000 de medici din București care au ales să nu intre în contract cu Casa de Asigurări.

Flexibilizând contractul, care nu este unul de prestări servicii în realul sens al cuvântului, ci un fel de contract de muncă al medicului cu Casa de Asigurări.

Am putea să flexibilizăm sau să aducem în normalitate ceea ce poate să facă medicul de familie, fie că ne referim la prescriere de medicamente, de investigații, de o îngrijire mai completă a pacientului fără să-l trimitem la alte specialități.

Problema mai veche care exista acum 10 ani că medicii tineri nu-și găseau locuri acolo unde voiau ei să lucreze s-a rezolvat. În București, oraș închis zeci de ani, avem acum 40 de locuri deschise pentru contractarea cu Casa de Asigurări",a declarat Raluca Zoițanu, medic de familie, în conferința de presă a Colegiului Medicilor București.

Câți ani durează până să ajungi medic de familie. Șansă pentru tinerii din zonele rurale

"Pe termen mediu și lung trebuie să ne uităm la cine vine din urmă. Citeam o statistică Eurostat care spunea că România este pe primul loc în top la copiii aflați la risc de sărăcie și excluziune socială. Așa cum știm de cărți și studii, pentru a avea medici de familie în zonele rurale, cel mai bine e să găsim copii din acele zone care au legături trainice cu satele pe care să-i ajutăm să urmeze o carieră în medicină, chiar în medicina de familie și apoi să se întoarcă cu drag în zonele natale după cei 10 ani de pregătire.

Până ajungi medic de familie durează 10 ani, de la terminarea liceului, peste tot în lume, nu doar în România.

Pentru asta, ar trebui să ne gândim la burse de studiu țintite pentru cariera medicală, pentru că nu vorbim doar de o atractivitate scăzută a anumitor specialități, a medicinei de familie, ci cred că vorbim de o lipsă de atractivitate în general pentru o carieră în zona medicală.

Durează foarte mult să te pregătești, durează până lucrezi pe banii tăi și poți să faci câștiguri mai mari din Instagram unde nu ai nevoie de mare pregătire. Sigur, este foarte multă muncă și acolo, dar nu ai responsabilitatea și chinul pe care-l urmezi ca să ajungi medic.

Multe lucruri depind de autorități, dar ce am putea face între noi ar fi poate să ne uităm în modul cum învață studenții, să mutăm medicina de familie din ultimul an de pregătire în anii preclinici, astfel expunând tinerii studenți în momentul în care ei sunt mai entuziasmați și apoi, în următorii ani de facultate să se gândească la cum ar fi să fie medici de familie", a conchis medicul Raluca Zoițanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel