De ce să îți clătești părul cu ceai de urzici. Beneficiile pe care le are asupra podoabei capilare

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa iti clatesti parul cu ceai de urzici - FOTO: Freepik
de ce sa iti clatesti parul cu ceai de urzici - FOTO: Freepik

De ce să îți clătești părul cu ceai de urzici. Descoperă câteva dintre beneficiile pe care le are. 

De ce să îți clătești părul cu ceai de urzici. Plantele au fost folosite de secole în medicina populară și tradițională. În cazul unor plante frumoase, aromatice sau chiar înflorite, este ușor de înțeles de ce oamenii au fost atrași de ele. Cu toate acestea, zicala "nu judeca o carte după copertă" este primul lucru care îți vine în minte atunci când privești planta de urzică, o buruiană comună acoperită de peri înțepători.

Urzica, sau după denumirea sa științifică urtica dioica, a fost folosită de secole pentru tratarea unei mari varietăți de afecțiuni și chiar în conservarea alimentelor. Puteți găsi adesea urzica listată ca ingredient în ceaiurile de plante, în special în cele destinate detoxifierii rinichilor. Ca și în cazul multor ingrediente pline de antioxidanți, oamenii au afirmat că urzica are capacitatea de a trata căderea părului. Dar există oare adevăr în aceste afirmații?

Urzicile, ce au în compoziție

Urzica se găsește pe tot globul ca plantă sălbatică perenă. Toate părțile urzicii conțin o compoziție bogată de compuși bioactivi cu capacitate antioxidantă ridicată, inclusiv frunzele, tulpinile și rădăcinile.

Vezi și: Spitale private sau spitale publice: ce predomină în România. Adrian Wiener, despre privatizare și bugetul unui spital: Banii urmează pacientul. 85% din buget e alocat salariilor

Beneficiile urzicii pentru păr

Toate părțile urzicii au efecte antiinflamatorii și terapeutice și sunt folosite în tratamentul artritei, anemiei, alergiilor, durerilor articulare și chiar al infecțiilor tractului urinar.

Când vine vorba de păr, există mai multe beneficii raportate, dar nu există o tonă de cercetări care să susțină unele dintre ele. Dermatologul certificat Joshua Zeichner, MD, spune că urzica este un extract botanic care a fost folosit de mult timp pentru a ajuta la creșterea părului, dar avertizează că nu există prea multe date reale care să susțină acest lucru.

Snehal Amin, MD, un dermatolog certificat, este de acord și adaugă că, deși există cercetări limitate privind utilizarea urzicii pentru creșterea părului, proprietățile inflamatorii și antioxidante ale urzicii au beneficii pentru sănătatea generală a scalpului, potrivit Byrdie.

Urzicile luptă împotriva inflamației scalpului

Extractele din frunzele plantei sunt bogate în sulf, care are proprietăți antiinflamatorii, explică Zeichner. Inflamația este asociată cu multe afecțiuni ale scalpului, în special cu eczema.

Datorită proprietăților lor antihistaminice și antiinflamatorii, urzicile pot fi folosite ca o componentă naturală în medicamentele pentru eczeme. Urzicile pot funcționa chiar și în combinație cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), permițând pacienților să diminueze utilizarea acestora.

Vezi și: Epicondilita laterală, cauze și tratament. Fătulescu: Se blochează cotul. Împiedică orice acțiune a mâinii

Urzicile întăresc părul

Deși nu este la fel de comună, în anumite părți ale lumii urzica este folosită local pentru a întări părul. Acest lucru se datorează faptului că frunzele și tulpinile de urzică au o sursă bogată de vitaminele A, B și C, minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu) și polifenoli, cum ar fi acizii fenolici și flavonoidele.

Urzicile, bogate în antioxidanți

Urzicile sunt bogate în antioxidanți. De fapt, cercetările au constatat că activitatea antioxidantă a urzicilor poate induce o scădere a greutății relative a ficatului. Antioxidanții sunt foarte buni pentru sănătatea dumneavoastră generală, ceea ce poate avea un impact asupra părului dumneavoastră.

Vezi și: Cele 17 categorii de persoane scutite de CASS. Cine plătește pentru ele. Adrian Wiener: Doar 40% dintre cei dintre asigurați plătesc, deci 39 din 100 de asigurați plătesc

Urzicile previn apariția mătreții

S-a demonstrat că urzica are proprietăți antimicrobiene și antibacteriene, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea unor afecțiuni precum mătreața, spune Zeichner. Cercetările au arătat că numărul mare de compuși activi din această plantă poate prezenta activități antibacteriene mai puternice decât antimicrobienele sintetice.

Urzicile pot preveni căderea părului

Urzica poate ajuta la combaterea a două cauze ale căderii părului. Urzica acționează pentru a preveni căderea părului prin blocarea DHT, un precursor al testosteronului, care este vinovat de căderea androgenetică a părului.

În al doilea rând, inflamația este un factor etiologic important al căderii părului, spune Amin. El explică faptul că multe tipuri de cădere a părului sunt caracterizate de o inflamație cronică, astfel încât proprietățile antiinflamatorii ale urzicii pot ajuta la reducerea acesteia.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei 44 de pahare de vin conform tradiției. Paparau: E greu de crezut. Comă alcoolică sau deces

Urzicile contribuie la creșterea părului

Deși există cercetări limitate cu privire la utilizarea urzicii pentru creșterea părului, un studiu sugerează că aceasta promovează creșterea celulelor papilei dermice, explică Amin.

”Papila este partea din foliculul pilos care reglează creșterea părului. În plus, compusul activ beta sitosterol stimulează factorii de creștere pentru păr”, adaugă Amin.

Amin recomandă să aplicați o clătire cu urzică o dată pe săptămână, dar să o urmați cu șampon și balsam pentru a împiedica urzica să usuce părul. Iată cum trebuie să prepari amestecul:

Ingrediente:

- Aproximativ două căni de apă clocotită, de preferință distilată.  

- Trei linguri de urzici uscate (sau șase linguri de urzici proaspete tocate)  

- Adăugarea unui ulei esențial, cum ar fi menta, este, de asemenea, un impuls plăcut  

Vezi și: Cele 5 alimente care provoacă diaree. De ce să te ferești

Instrucțiuni:

- Aduceți apa la fierbere și adăugați frunzele de urzică.

- Se ia de pe foc și se lasă să se infuzeze timp de cinci până la zece minute.

- Se strecoară și se lasă să se răcească. Adăugați uleiurile esențiale după ce se răcește (opțional).

- Folosiți apoi șampon și balsam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel