De ce să mănânci pepene verde. Ce efecte are consumul de lubeniță pentru organism

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa mananci pepene verde foto:freepik@xb100
de ce sa mananci pepene verde foto:freepik@xb100

De ce să mănânci pepene verde. Vezi care sunt beneficiile pepenelui verde și ce afecțiuni poate preveni dacă îl mănânci.

De ce să mănânci pepene verde

Conținutul ridicat de apă a pepenelui verde ne poate ajuta să ne menținem hidratați.
Pepenele verde conține aproximativ 90% apă și poate satisface pofta de dulce cu zaharurile naturale pe care le conține.

Pepenele verde conține, de asemenea, antioxidanți. Aceste substanțe pot ajuta la eliminarea moleculelor, cunoscute sub numele de radicali liberi. Organismul produce radicali liberi în timpul proceselor naturale, cum ar fi metabolismul. Aceștia pot apărea prin fumat, stres și alte presiuni din mediul înconjurător. 

Dacă prea mulți radicali liberi rămân în organism, apare stresul. Acest lucru duce la deteriorarea celulelor și poate provoca o serie de boli, cum ar fi cancerul și bolile cardiace.

Organismul elimină unii radicali liberi în mod natural, iar antioxidanții din alimentație susțin acest proces.

Vezi și: 8 alimente pe care să le eviți vara. Ce să NU mănânci pe timp de caniculă

Pepenele verde este o alegere excelentă pentru dieta noastră, din mai multe motive:

1. Prevenirea astmului

Unii experți cred că radicalii liberi contribuie la dezvoltarea astmului. Prezența anumitor antioxidanți în plămâni, inclusiv vitamina C, pot reduce riscul de astm.

Studiile nu au confirmat că luarea de suplimente de vitamina C poate ajuta la prevenirea astmului, dar o dietă bogată în vitamina C poate oferi protecție.

O porție de pepene verde, de aproximativ 154 de grame (g), furnizează 12,5 miligrame (mg) de vitamina C, ceea ce reprezintă între 14% și 16% din nevoile zilnice ale unei persoane.

Vezi și: Cele 6 exerciții de respirație pentru astm sever. Cum îți pot îmbunătăți sistemul respirator și calitatea vieții

2. Tensiunea arterială

Într-un studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că extractul de pepene verde a redus tensiunea arterială în jurul gleznelor pentru persoanele de vârstă mijlocie cu obezitate și hipertensiune în stare incipientă. 

3. Licopenul

Este un alt antioxidant din pepenele verde și poate ajuta la protecția împotriva bolilor cardiace. Un studiu din 2017 a sugerat că acesta poate asigura protecția, prin reducerea inflamației asociate cu lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) sau colesterolul "bun".

Fitosterolii sunt compuși vegetali, care pot ajuta la gestionarea colesterolului lipoproteinelor de densitate scăzută (LDL) sau colesterolul "rău". Unele directive recomandă consumul de 2 grame (g) de fitosteroli în fiecare zi. 154 g de bile de pepene verde furnizează o cantitate mică, de 3,08 mg.

Reductia colesterolului LDL poate ajuta la prevenirea tensiunii arteriale ridicate și a bolilor cardiovasculare (CVD), dar impactul precis al fitosterolilor asupra CVD rămâne neclar.

4. Cancer

Institutul Național de Cancer din Statele Unite ne informează că radicalii liberi pot juca un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Stresul oxidativ pe care îl provoacă poate duce la deteriorarea ADN-ului.

Antioxidanții alimentari din pepenele verde, cum ar fi vitamina C, pot ajuta la prevenirea cancerului, prin combaterea radicalilor liberi.

5. Digestie

Pepenele verde are un conținut ridicat de apă și, de asemenea, furnizează fibre. Acești nutrienți ajută la promovarea unui intestin sănătos, prevenind constipația și promovând regularitatea mișcărilor intestinale.

6. Hidratare

Pepenele verde conține aproximativ 90% apă și furnizează, de asemenea, electroliți, cum ar fi potasiul. Acest lucru îl face o alegere sănătoasă de gustare în timpul lunilor de vară toride.

Vezi și: De ce să bei 2L de apă în fiecare zi. Ce boli poate preveni consumul de apă

7. Creier și sistem nervos

Colina este un macronutrient, care se găsește în pepenele verde.

Aceasta contribuie la următoarele funcții și activități:

- mișcarea musculară

- învățare și memorie

- menținerea structurii membranei celulare

- transmisia impulsurilor nervoase

- dezvoltarea timpurie a creierului

O teorie sugerează că colina poate ajuta la încetinirea progresiei demenței în boala Alzheimer, dar nu există suficiente dovezi pentru a confirma acest lucru.

8. Dureri musculare

Pepenele verde și sucul de pepene verde pot reduce durerile musculare și pot îmbunătăți timpul de recuperare după exerciții fizice la sportivi.

Într-un studiu din 2017, sportivii au băut jumătate de litru de suc de pepene verde cu adăugarea de L-citrulină, cu 2 ore înainte de a alerga un semimaraton. Cei care au consumat băutura de pepene au raportat mai puține dureri musculare la 24-72 de ore după cursă.

Nu este clar dacă consumul de suc de pepene verde fără L-citrulină ar avea același efect.

9. Pielea

Organismul are nevoie de vitamina C din pepenele verde pentru a produce colagenul. Colagenul este esențial pentru structura celulară și funcția imunitară. Consumul de lubeniță favorizează și vindecarea rănilor.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel