De ce să nu te mai ferești de carbohidrați. Creierul are nevoie de carbohidrați pentru funcționarea optimă

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
carbohidrati foto:freepik@valeria_aksakova
carbohidrati foto:freepik@valeria_aksakova

De ce să nu te mai ferești de carbohidrați. Nu toți carbohidrații sunt creați egali, iar mulți dintre cei considerați sănătoși sunt esențiali pentru o viață sănătoasă.

Carbohidrații reprezintă una dintre cele mai dezbătute componente ale alimentației. De-a lungul istoriei, carbohidrații au fost acuzați de creșterea în greutate, afecțiuni cardiace și diverse probleme de sănătate, similar cu felul în care grăsimile erau privite în trecut. Totuși, nu toți carbohidrații sunt creați egali, iar mulți dintre cei considerați sănătoși sunt esențiali pentru o viață sănătoasă.

Vezi și: 5 tipuri de alergii și simptomele acestora. La ce să fii foarte atent

1. Carbohidrații nu îngrașă

Cercetările științifice au susținut în trecut ipoteza că aceștia cresc riscul de obezitate mai mult decât grăsimile și proteinele. Această ipoteză susține că carbohidrații sunt principalii vinovați pentru creșterea nivelurilor de insulină, ceea ce duce la depozitarea caloriilor sub formă de grăsime. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente care să susțină ideea că dietele bogate în carbohidrați îngrașă. Calitatea carbohidraților consumați și aportul caloric total joacă un rol mai important în gestionarea greutății corporale, potrivit Healthline.

2. Oamenii din trecut consumau carbohidrați

Studiile de genetică au relevat că oamenii au început să dezvolte copii multiple ale genei amilazei, responsabile cu producerea enzimelor necesare pentru digestia carbohidraților amidonați. Această adaptare a avut loc înainte ca oamenii să devină fermieri, susținând ideea că consumul de carbohidrați a fost prezent în dieta umană de mult timp.

De asemenea, este important să subliniem că fiecare celulă a corpului nostru utilizează glucoza, un tip de zahăr provenit din carbohidrați, ca sursă de energie. Chiar și creierul, în mod special, are nevoie de cel puțin 20% din energia sa sub formă de carbohidrați.

3. Intoleranța la gluten nu este atât de comună pe cât se crede

Glutenul, o proteină găsită în grâu, orz și secară, a devenit subiectul multor dezbateri, iar dietele fără gluten au câștigat popularitate. 

Cercetările indică faptul că intoleranța la gluten nu este atât de răspândită pe cât se crede. Un studiu realizat în 2015 a arătat că doar 3 din 59 de participanți care se considerau sensibili la gluten au avut o reacție la aceasta. Mai mult, cercetările recente sugerează că intoleranța cunoscută sub numele de sensibilitate la gluten non-celiacă este, de fapt, sensibilitate la fructan, un tip de fibră solubilă găsită în grâu.

4. Microbiota intestinală și necesitatea carbohidraților

Carbohidrații sunt esențiali pentru hrănirea bacteriilor benefice din intestin. Fibrele solubile, găsite în alimentele bogate în carbohidrați, sunt fermentate de bacterii, generând acizi grași cu lanț scurt, care au roluri importante în menținerea sănătății intestinale și a sistemului imunitar. O dietă echilibrată, care include carbohidrați sănătoși, poate contribui la menținerea unui microbiom intestinal sănătos.

foto:freepik@vecstock

5. Legumele

Legumele, o sursă esențială de carbohidrați, sunt adesea subevaluate în dieta modernă. Legumele colorate, cum ar fi morcovii, broccoli, spanacul și ardeiul, sunt bogate în carbohidrați, dar furnizează și substanțe nutritive vitale. Consumul regulat de legume contribuie la menținerea sănătății oculare, a sistemului imunitar și la prevenirea deficiențelor nutriționale.

7. Leguminoasele

Leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea, năutul și mazărea, sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, proteine, fibre și minerale. Aceste alimente pot fi incluse cu încredere în dietă, deoarece oferă o varietate de nutrienți esențiali.

Studiile arată că un consum regulat de leguminoase poate contribui la menținerea sănătății inimii, a controlului glicemiei și la scăderea riscului de boli cronice. Prin urmare, adăugarea acestora într-o alimentație echilibrată poate aduce multiple beneficii pentru sănătate.

Vezi și: Lista alimentelor bogate în vitamina A. Previne infecțiile la nivelul plămânilor. Cele mai grave riscuri care pot apărea

Carbohidrații joacă un rol esențial în alimentație și nu ar trebui evitați în mod nejustificat. Miturile legate de nocivitatea carbohidraților sunt adesea exagerate, iar dovezile științifice arată că sursele sănătoase de carbohidrați, precum legumele, fructele, cerealele integrale și leguminoasele, aduc numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Este esențial să adoptăm o abordare echilibrată și informată asupra alimentației, recunoscând contribuția esențială a carbohidraților la o viață sănătoasă și echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel