De ce sunt câinii buni cu oamenii. Ce impact are câinele tău asupra sănătății

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce sunt cainii buni foto:freepik
de ce sunt cainii buni foto:freepik

De ce sunt câinii buni cu oamenii. Cum ne influențează câinii sănătatea și viața, în general.

De ce sunt câinii buni cu oamenii. Pe lângă faptul că sunt adorați pentru loialitatea și iubirea lor necondiționată, acești prieteni blănoși au un impact semnificativ asupra sănătății noastre mintale și fizice.

Vezi și: Toxiinfecția alimentară: ce este, simptome și tratament. Alimentele care o provoacă. Dorobăț: Prevenția înseamnă mare atenție la tot ceea ce mâncăm

Unul dintre cele mai evidente beneficii este legat de sănătatea mintală. Studiile arată că prezența câinilor poate reduce stresul, anxietatea și depresia la oameni. Simplul fapt de a petrece timp alături de un câine poate crește nivelul de hormoni ai fericirii, precum oxitocina și dopamina, producând emoții pozitive și întărind legătura dintre om și animal, potrivit Heart.

Pe lângă efectul calmant, interacțiunea cu un câine poate aduce o senzație de siguranță și confort emoțional. Mulți oameni găsesc o conexiune profundă cu animalul lor de companie, iar această legătură afectivă poate fi un sprijin esențial în momentele de anxietate sau stres.

Nu doar sănătatea mintală este influențată de prezența câinilor, ci și cea fizică. Persoanele care dețin câini tind să fie mai active din punct de vedere fizic. Plimbările zilnice cu câinele sunt o formă excelentă de exercițiu, care poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și poate ajuta la menținerea unui stil de viață activ.

De asemenea, oamenii care au câini prezintă adesea niveluri mai scăzute de tensiune arterială și sunt mai puțin predispusi la afecțiuni cardiace. Astfel, beneficiile fizice ale interacțiunii cu un câine sunt evidente, contribuind la un trai sănătos și echilibrat.

Rolul câinilor în menținerea unei stări generale de sănătate nu se oprește aici. Acești blănoși oferă o motivație și o responsabilitate necesară pentru mulți oameni. Îngrijirea unui animal de companie poate aduce o sensibilizare crescută și un simț al scopului, contribuind la o mai bună rutină și organizare zilnică.

Un studiu recent a constatat că persoanele care petrec timp cu un câine terapeutic în sala de urgență raportează o reducere a durerii resimțite ulterior.

Aceste rezultate nu sunt deloc surprinzătoare pentru Dr. Jane Manno, psiholog la Cleveland Clinic. Potrivit acesteia, doar faptul de a fi în preajma animalelor poate elibera neurotransmițători pozitivi în creier, precum serotonina și dopamina. Acest aspect biologic nu doar reduce tensiunea arterială, ci și hormonul stresului, cortizolul.

Vezi și: Peste 5.000 de buncăre de protecție civilă în România. Lista acestora și harta interactivă. "Trebuie să avem grijă de liniștea noastră!"

Oamenii par să dezvolte o puternică conexiune emoțională cu câinii lor, iar aceștia pot simți starea de spirit a stăpânilor lor, în special în cazul unor sentimente de anxietate sau depresie, potrivit Cleveland Clinic.

Un aspect esențial este că aceștia oferă iubire necondiționată și lipsesc judecățile. Dacă nu poți avea unul propriu, poți lua în considerare voluntariatul la un adăpost pentru animale. Acest lucru nu doar că te face să te simți bine, ci reprezintă și un angajament care aduce beneficii, aducându-te în contact cu alți oameni și cu animalele, scoțându-te din izolare.

Este important să te asiguri că ai timpul și resursele necesare pentru a avea grijă de un câine. Câinii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a influența pozitiv starea noastră de bine și, conform studiilor, oferă o mulțime de beneficii. Tocmai de aceea, acești prieteni blănoși sunt, de multe ori, recomandați ca terapie pentru îmbunătățirea stării de sănătate mentală și fizică a oamenilor.

Relația cu câinii nu aduce doar bucurie și afecțiune, ci și o serie de beneficii semnificative pentru sănătatea noastră mintală și fizică. Cu atât de multe moduri prin care acești prieteni îmbunătățesc calitatea vieții noastre, este evident că sunt mai mult decât animale de companie - sunt parte din viața noastră și contribuie la binele nostru într-un mod profund și valoros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel