De ce Ziua Mondială HIV/SIDA pică de 1 Decembrie, în aceeași zi cu Ziua României. Liana Velica: Au căutat să nu se suprapună cu vreo sărbătoare națională

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick
Foto: Freepick

De ce Ziua Internațională împotrivat HIV/SIDA pică în aceeași zi cu Ziua Națională a României.

Ziua Internațională de Luptă Împotriva HIV/SIDA, marcată pe 1 decembrie, reprezintă o ocazie importantă pentru conștientizarea și combaterea HIV/SIDA.

"Din întâmplare Ziua Mondială SIDA a fost stabilită cu ceva ani înainte de a fi stabilită Ziua Națională a României și a fost stabilită la nivel internațional. În momentul acela au căutat să nu se suprapună cu vreo sărbătoare națională.

Numai că în România, ziua națională a fost stabilită ulterior, de 1 Decembrie", a declarat Liana Velica, expert ARAS, Asociația Română Anti-SIDA, pentru DC Medical.

Ziua Mondială a HIV/SIDA a fost aleasă pentru prima dată în anul 1988. Această decizie a fost luată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Națiunile Unite pentru a oferi o oportunitate de a crește conștientizarea și înțelegerea HIV/SIDA la nivel global.

Alegerea datei de 1 decembrie ca zi de comemorare a fost o inițiativă importantă pentru a atrage atenția asupra pandemiei de HIV/SIDA, care la acea vreme era într-o fază de creștere rapidă și gravă. Această zi a devenit un moment anual de reflecție, educație și acțiune împotriva HIV/SIDA.

Pe de altă parte, Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 decembrie, a fost aleasă ca zi de sărbătoare națională în anul 1990, după căderea regimului comunist, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

Această decizie a fost un pas semnificativ în redefinirea identității naționale și istorice a României în perioada post-comunistă.

Întrebată cum ne găsește anul acesta Ziua Mondială HIV/SIDA, Liana Velica ne-a spus că: "nu știu cum să spun că ne găsește infecția cu HIV în România. Organizațiile internaționale spun că ar trebui să ducem demersurile de prevenire, testare și apoi tratament, adică un ciclu complet de intervenții, în grupurile care sunt cele mai la risc.

Le numesc ei grupuri cheie, grupuri în care sunt multe cazuri de infecție cu HIV sau multe cazuri de hepatită. 

De fapt, la fel se acționează la toate bolile. Și la tuberculoză duci screening-uri, serviciile în comunitățile în care ai găsit multe cazuri sau în comunitățile în care sunt multe comportamente cu riscuri mari de infectare".

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel